Skip to main content
Support
Partnere

Nets forklarer betalinger

Danskerne tror fejlagtigt, at de betaler med Dankort, når de bruger mobilen

Couple paying with an iPhone
Publiceret: 13.06.2023
N/A min. læsetid

Mobilbetalinger vinder indpas hos de danske forbrugere. Hvad mange ikke ved er, at når de betaler med Dankort på deres mobil er det ofte dyrere for de butikker, de handler i.

Det er forståeligt, at flere og flere af de danske forbrugere betaler med deres mobil fremfor med deres fysiske betalingskort, fordi det er nemt og man har den lige ved hånden. Du kender det sikkert fra dig selv, at du altid har din mobil med dig, imens din pung ikke altid er inden for rækkevidde. Vi forlader heller aldrig hjemmet uden vores mobil, hvorimod pungen ikke altid kommer med. At dine kunder kan betale med Apple Pay, Google Pay og andre wallets på mobilen, kan sikre dig et salg i situationer, hvor dine kunder ikke har fået deres betalingskort med. I Danmark er det typisk Apple Pay, dine kunder vil betale med, da iPhone er den mest udbredte smartphone blandt danskerne. Udfordringen er bare, at de mange danske forbrugere ikke ved, at de gør det dyrere for forretningerne, når de i stigende grad vælger at betale med mobilen.

Dankort er danskernes foretrukne

Forretninger betaler et lavere transaktionsgebyr på Dankort end på internationale kort som Visa og Mastercard. Derfor har de fleste butikker i dag en Dankort aftale med Nets, hvilket betyder, at de er sikret lave omkostninger, når kunder betaler med Dankort eller Visa/Dankort. Og det er der heldigvis fortsat mange der gør. Analyseinstituttet Wilke har gennemført en analyse af de danske forbrugeres betalingsvaner, som viser, at Visa/Dankort, stadig er det betalingskort, som flest bruger og foretrækker at betale med. Og det er godt nyt for forretninger som din, da betaling med Dankort er det billigste i forhold til betalinger med internationale kort som Visa og Mastercard.

Mobilbetalinger er dyrere for dig

Men hvis Dankort er danskernes foretrukne betalingskort, hvad er så egentlig problemet? Det er vel stadig det betalingskort som kunden bruger på mobilen – nu bare forklædt i en digital wallet, ikke? Nej, sådan er det desværre ikke helt. Det, mange forbrugere ikke ved er, at når de lægger deres Visa/Dankort i Apple Pay, vil det højest sandsynligt være Visa-siden af deres Visa/Dankort, de betaler med. Det er nemlig kun en enkelt bank i Danmark (Danske Bank), som har gjort det muligt for deres kunder at bruge Dankort via Apple Pay. Og indtil andre banker følger trop, vil det typisk være en dårlig forretning for dig, hver gang en kunde trækker mobilen op af lommen for at betale.

Mange tror, at de betaler med Dankort

Undersøgelsen fra Wilke viser samtidig, at de danske forbrugere ikke ved, at det kun er Visa-delen af deres Visa/Dankort, der kan bruges til betaling i Apple Pay. Spørger man danskere, som betaler med Visa/Dankort via Apple Pay, svarer hele 71 %, at de ikke er bekendt med, at Dankort delen af deres kort typisk ikke er understøttet. Forbrugerne ved derfor ikke, at deres nye betalingsvaner påvirker de butikker de handler i negativt.

Danske Banks kunder er glade

Danske Banks beslutning om at tilbyde deres kunder Dankort i Apple Pay er faldet i god jord – ikke mindst hos kunderne. Hele 91 % af kunder med et Visa/Dankort i Apple Pay har svaret, at det er en god eller meget god idé, at banken giver dem mulighed for at betale med Dankort i Apple Pay. 

Kunderne tænker på dine omkostninger

Betalinger via Apple Pay sker altså typisk med Visa og ikke Dankort, hvilket betyder, at du langsomt vil få højere omkostninger på at tage imod betalinger, da gebyret på at tage imod betalinger med internationale kort er højere end med Dankort.

Ærgerligt for dig – men hvad tænker dine kunder?

Undersøgelsen fra Wilke viser, at dine omkostninger ved at tage imod betalinger faktisk betyder noget for danskerne, når de skal vælge betalingsmiddel. 6 ud af 10 forbrugere påvirkes nemlig i deres valg af betalingsmiddel, hvis de bliver gjort opmærksom på, at deres valg af betalingskort, kan gøre det dyrere for forretningerne - og i sidste ende dem selv som forbrugere.

Det er derfor vigtigt, at forbrugerne er klar over, at de med stor sandsynlighed ikke betaler med Dankort, når de betaler med Apple Pay.

Hvad kan du gøre?

Du kan selvfølgelig ikke bestemme, hvordan dine kunder betaler hos dig. Men du kan overveje at gøre dem opmærksom på, at du foretrækker, at de betaler med Dankort fremfor et internationalt kort. De fleste af dine kunder er nok som forbrugerne i Wilkes undersøgelse. Så hvis de bliver gjort opmærksom på, at det er dyrere for dig, at de betaler med internationale kort via mobilen, så vil de helt sikkert gerne finde deres Dankort frem og betale med det i stedet.  Hvis din kunde er i tvivl om, hvad de betaler med, så er det bare med at kigge efter det røde Dankort logo - både på de fysiske kort og på mobilen.

Dankort er danskernes foretrukne

Med hele 5,4 mio. aktive kort er Dankort det mest udbredte betalingskort i Danmark. Spørger man danskerne, er der da heller ingen tvivl om, at Visa/Dankort er deres foretrukne betalingskort. Her svarer 3 ud af 4, at Visa/Dankort er det betalingskort, de bruger eller foretrækker at bruge. Og det er der gode grunde til.

Spørger man danskerne om, hvad der er vigtigt for dem i deres valg af betalingsmiddel, står fire grunde frem som de vigtigste:

  1. Det er nemt at bruge i Danmark (65 %)

  2. Det er billigt for mig som kunde (60 %)

  3. Det er et sikkert betalingsmiddel (57 %)

  4. At det kan bruges internationalt (45 %)

Udover de fire grunde herover, så svarer omtrent hver femte, at det er vigtigt, at deres betalingsmiddel er dansk (20 %), at det er for alle (17 %) og at det er billigt for butikkerne at tage i mod (16 %).