Hver uge tager vi temperaturen på den danske økonomi, når vi deler indsigter om, hvordan danskerne bruger deres betalingskort. Klik på de forskellige uger for at grave i dybden med data.
Vores business-barometer giver dig en opdatering på hvordan, handlen i Danmark, fordelt på forskellige brancher, udvikler sig fra uge til uge. Ved at analysere transaktionsdata tilbyder vi dig det her navigationsværktøj, som vi håber kan give dig et bedre overblik over udviklingen på det danske marked.
Inden du lægger 2020 i glemmebogen, så lad os se tilbage på danskernes forbrug, siden vi startede med de ugentlige rapporter i juni. Til trods for - eller måske nærmere på grund af - pandemien, gik vi ud af året med en stigning i forbruget på 7,3 % sammenlignet med det historiske gennemsnit.
Onlineforbruget var hele 21,5 % højere end det har været historisk set, mens salget i de fysiske butikker steg med 3,5 %.
Det historisk høje forbrug er imponerende, især fordi vi har manglet mange af de udenlandske turister og erhvervsrejsende, der plejer at lægge penge i Danmark. Siden juni har forbruget på udenlandske kort ligget
57,3 % under gennemsnittet. Manglen på turister afspejles også, når vi ser på det totale forbrug fordelt på regioner. Her er Hovedstaden den region, der har oplevet den laveste stigning på blot 0,4 %, hvor landets øvrige regioner ligger på stigninger mellem 10-12 %.
Det er også vigtigt at bemærke den store forskel på forbruget i de forskellige kategorier. ”Flyselskaber & rejsebureauer” faldt med -82,9 %, ”Transportservices” med -30,8 % og ”Underholdning & attraktioner” med -25,2 %.
De kategorier der har klaret sig bedst er ”It, telecom & forbrugerelektronik” med +29,8 %, ”Blomsterhandlere” +27,6 % og ”Byggemarkeder & møbelhandlere” +21,0 %.
Selvom der ikke er meget som ligner sig selv i 2020, ser vi den normale stigning i forbruget op til jul, hvor det totale forbrug er steget med 7,0 % ift. sidste uge. Modsat andre måneder hvor forbruget falder gennem måneden indtil lønningsdag, så vender julehandlen rundt på det i december.
Mange har været i tvivl om det er fornuftigt at besøge familie og venner i udlandet eller rundt i landet. Det tyder på, at covid-19-tests har gjort nogle trygge nok til at rejse. Det kommer til udtryk i en stigning i ”Flyselskaber og rejsebureauer” på 29,4 %.
Bilbranchen oplever også en fremgang. Mange danskere har lejet en bil eller fået den gamle fikset, så man kan fyre op for ”Driving home for Christmas”. ”Biludlejning” og ”Bil-, lastbil- og motorforhandlere” er steget med hhv. 25,3 % og 17,2 %.
2020 fortsætter med at være et jubelår for e-handlen. Sammenlignet med onlinehandlen i uge 51 de foregående år, er det totale onlineforbrug 32,1 % højere, kategorierne ”Tøj- og skobutikker” er 72,9% over, ”Smykkehandlere” 118,1% er over, og ”IT, telecom og forbrugerelektronik” 65,7 % er over.
De seneste restriktioner giver desværre ikke mulighed for at nyde maden på landets restauranter. Derimod er onlineforbruget for ”Spisesteder” 12,8 % højere end sidste uge, og 27,8 % over samme uge sidste år. Det må betragtes som en flot stigning i en juleperiode uden julefrokoster.
Nu nærmer julen sig med hastige skridt og dermed også slutspurten for juleræset anno 2020. Desværre kommer vi også til at afslutte 2020 med nye, omfattende coronarestriktioner, som fra onsdag i sidste uge ramte mange kommuner i bl.a. Hovedstadsområdet, Århus og Odense.
Effekten af nedlukningen kommer tydeligt til udtryk i sidste uges forbrug i de påvirkede kommuner, når vi sammenligner med de foregående år.
Eksempelvis ser vi inden for den fysiske handel, at kategorierne ”Spisesteder” og ”Barer & vinhandlere” falder hhv. 64,0 % og 56,2 %, hvorimod de samme kategorier i resten af landet falder relativt mindre med hhv. 39,0 % og 35,2 %.
Totalt set falder Hovedstadsområdet i uge 50 med 19,1 % ift. forrige uge, hvilket er et markant større fald end resten af landet.
Vi har tidligere set, at et stigende smittetryk og de efterfølgende coronarestriktioner flytter forbruget fra fysiske forretninger til onlinebutikker, hvilket er en tendens som fortsat gør sig gældende. Sammenlignet med det historiske gennemsnit for onlinehandel, så ligger ”Supermarkeder” hele 82,4 % højere i uge 50, kategorien ”Barer & vinhandlere” er steget med 72,5 %, og tydeligst ses det i kategorien ”Tøj- & skobutikker”, som er steget 35,0 %, mens samme kategori i fysisk handel ligger 23,3 % under det historiske gennemsnit. Alt tyder på, at denne tendens kommer til at forsætte året ud.
Det’ sørme, det’ sandt, december. At julen er over os, kan ses på vores forbrug i uge 49, der lå 12,3 % over det historiske gennemsnit.
Sammenlignet med ugen før, er forbruget inden for ”Underholdning & attraktioner” steget med hele 66,1 %, og vi har brugt 6,3 % mere på landets restauranter.
Med de nyeste coronarestriktioner, ser de tal desværre nok noget anderledes ud i næste uge. Og så har vi online klikket for imponerende 123,3 % mere hjem inden for kategorien ”Barer & vinhandlere” sammenlignet med det historiske gennemsnit for uge 49.
Udover hyggen med udflugter, julemad og snaps til hjemmebaren, er årets julegaveindkøb også startet. Vi har taget rådet om at købe dem online til os, hvilket gør, at sidste uges onlineforbrug lå 44,6 % over det historiske gennemsnit.
Flere kategorier har oplevet en naturlig tilbagegang ovenpå danskernes ekstraordinære købeiver til Black Week. Det ses især for kategorierne ”Byggemarkeder, pakhuse & møbler”, ”Blomsterhandlere” og ”Tøj- og skobutikker”.
Generelt har vi dog haft spenderbukserne på i dette efterår. De udbetalte feriepenge kickstartede forbruget og siden da har mange kategorier ligget et godt stykke over det historiske gennemsnit. Tre kategorier, der især har perfor-met godt, er ”Byggemarkeder, pakhuse & møbler”, ”Smyk-kehandlere” og ”Blomsterhandlere”.
I år blev Black Friday mange steder til Black Week, og at vi har fået en hel uge fyldt med tilbud kan ses på forbruget for sidste uge. Vores forbrug i uge 48 gik nemlig op med 26,3 % sammenlignet med uge 47 og der er faktisk stigning i forbruget inden for alle kategorier.
Det er især online, vi har brugt vores penge. Forbruget online er steget 3,1 % i forhold til det historiske gennemsnit for uge 48 og med hele 49,9 % sammenlignet med forrige uge.
Vi ser også et skifte fra kategorier, der traditionelt har været stærke i fysisk handel, til nu at have meget salg online i ugen med Black Friday sammenlignet med de foregående år.
For supermarkeder er onlinehandlen steget med 81,8 %, hvorimod stigningen i de fysiske butikker er 5,6 %. Smykkehandlerne har en stigning på 53,8 % på online salg og 7,4 % i fysiske butikker. For sundhedspleje er online salget steget med 45,0 % og i de fysiske butikker med 7,3 %. Og så har landets tøj- og skobutikker oplevet en stigning på 11,8 % online og ligefrem haft et fald på 20,5 % i de fysiske butikker.
Til slut bør nævnes, at de midtjyske smykkehandlere online har solgt for imponerende 300,0 % mere end ugen før, så mon ikke der kommer ekstra mange små pakker under juletræerne? Vi har i hvert fald lov at håbe, imens vi nynner ”All I want for Christmas”.
Forbruget i uge 47 kan betegnes som ”stilhed før stormen”. Med Black Friday forude og en forventning om gode rabatter, har vi holdt lidt igen med vores penge og forbruget er derfor faldet med 2,5 % sammenlignet med ugen før.
I Nordjylland er forbruget, som den eneste region i Danmark, gået op med 1,1 %. Tre kategorier i regionen med en høj stigning sammenlignet med uge 46 er ”Smykke-handlere” (+ 55,7 %), ”Underholdning & attraktioner” (+ 27,0 %) og ”Transportservices” (+ 16,0 %).
Stigningen i netop Nordjylland skyldes formentlig de ophævede corona-restriktioner, der har betydet, at nordjyderne igen kan gå ud og igen kan krydse kommunegrænserne.
Kategorien ”Underholdning & attraktioner” er ikke kun steget i Nordjylland, men faktisk er det den kategori, der med 21,0 %, er steget mest på landsplan sammenlignet med ugen før. Det kan være fordi, mange attraktioner i sidste uge er åbnet for deres julesæson, som trækker ekstra mange gæster til.
Og nu vi taler om jul, så ser vi en stigning inden for kategorien ”Flyselskaber & rejsebureauer” i hovedstaden på 28,2 %. Mon ikke den stigning skyldes, at udenlandske medarbejdere, der arbejder i danske virksomheder, har booket billetter til juleferien, sådan at de i stedet for at synge ”Driving home for Christmas” kan synge ”Flying home for Christmas”?
Nedlukningen af Nordjylland fra mandag i sidste uge, har påvirket fordelingen af forbruget i uge 46. F.eks. er forbruget indenfor ”IT, telecom & elektronik” faldet med 44,4 % sammenlignet med uge 45, hvor det i Nordjylland til gengæld er steget med hele 26,1 %.
Samme mønster gælder for blomsterhandlerne, som er steget med 21,4 % i Nordjylland, i forhold til uge før, hvor stigningen generelt for blomsterhandlere ellers ligger på 9,4 %.
Blomsterhandlerne har faktisk ligget over det historiske gennemsnit lige siden uge 14. At vi bruger flere penge hos blomsterhandlerne, kan skyldes at vi er mere hjemme og derfor har tid til at nyde friske blomster og nye planter. Det kan også være fordi vi sender blomster til venner og familier, f.eks. i forbindelse med fødselsdage, nu hvor vi skal begrænse, hvor mange vi ses med.
Landets spisesteder har oplevet en lille stigning på 1,0 % sammenlignet med ugen før. Mortens Aften kan være skyld i den stigning, da det var en oplagt anledning til lidt hverdagsluksus.
Selvforkælelse går igen, når vi ser på forbruget hos smykkehandlerne, der har ligget over det historiske gennemsnit siden uge 27.
I uge 46 steg forbruget med 3,0 % i forhold til ugen før, og med hele 18,6 % sammenlignet med det historiske gennemsnit.
Forbruget for sidste uge lå 4,6 % over det historiske gennemsnit for uge 45, og mønstret gentager sig dermed fra de foregående uger, hvor det har ligget højere end normalt. De udbetalte feriepenge spiller formegentlig fortsat en rolle, og så forkæler vi måske os selv lidt mere, end vi plejer med andre ting, når det nu ikke kan være med udenlandsrejser og sene byture.
Ligesom Fru Murermester Jessen i Matador ofte trænger til et ekstra stykke sandkage, så ser forbruget for uge 45 nemlig ud til at afspejle, at vi, i takt med at de stigende corona-smittetal igen har betydet stramninger, trænger til noget ekstra selvforkælelse.Vi ser derfor stigninger i forhold til det historiske gennemsnit inden for en række kategorier, der forhandler luksusvarer. Det er bl.a. ”IT, telecom & elektronik” (+114,8 %), ”Byggemarkeder, pakhuse & møbler” (+25,6 %), ”Blomsterhandlere” (+17,3 %) og ”Smykkehandlere” (+13,8 %).
Vi kan ikke komme udenom at fremhæve stigningen på 90,4 % for ”Flyselskaber & rejsebureauer” sammenlignet med sidste uge, da det ikke umiddelbart harmonerer med de seneste corona-restriktioner. Men måske restriktionerne netop har haft en rolle, og stigningen derfor dækker over sidste øjebliks indenrigsflyvninger til og fra Nordjylland før regionen blev lukket ned.
Vi har brugt flere penge online end normalt for uge 44. Specielt kategorierne ”IT, telecom & elektronik”, ”Underholdning & attraktioner”, ”Supermarkeder” og ”Barer & vinhandlere” har oplevet stigninger. Vi bruger altid mange penge på forbrugerelektronik de uger, hvor lønnen går ind og uge 44 var ingen undtagelse.
Vi ser især et øget forbrug online også inden for forbrugerelektronik, hvor forbruget online var hele 215,0 % højere end ugen før.
Forbruget online inden for ”Underholdning & attraktioner” er i sidste uge steget med 68,6 % sammenlignet med ugen før. Det kan skyldes, at Halloween har øget antallet af besøgende i landets forlystelsesparker, hvor mange har købt billetter online hjemmefra for at undgå lange køer.
At forbruget online på alkohol er steget med 19,9 % fra sidste uge, kan skyldes forbuddet mod salg af alkohol i de fysiske butikker efter kl. 22. I hvert fald har flere shoppet online for at få fyldt hjemmebaren op.
Udtrykket ”Man må tjene på gyngerne, hvad man har mistet på karrusellen” passer meget godt med fordelingen af danskernes forbrug i sidste uge. De kategorier, der performede godt i uge 42, er faldet i uge 43, hvorimod de kategorier, der performede dårligt i uge 42, til gengæld er steget.
Et eksempel på det skifte er kategorien ”Underholdning & attraktioner”, der er faldet med 49,8 % sammenlignet med sidste uge, hvorimod kategorien ”Sundhedspleje” er steget med 25,3 %.
Det mønster er et resultat af, at vi bruger vores penge anderledes, når vi holder ferie. Mange brancher, der oplevede et fald i uge 42, er derfor tilbage på et normalt niveau i uge 43. Det gør sig bl.a. gældende for kategorierne ”Transportservices” (herunder offentlig transport og taxaer) og biludlejning.
Og fordi vi igen er tilbage på arbejde, ser vi i uge 43 også en stigning i forbruget på firmakort på 12,7 % sammenlignet med ugen inden.
Udbetaling af indefrosne feriepenge ser stadig ud til at have en effekt, om end den er begyndt at dale. Forbruget lå nemlig 8,1 % over det historiske gennemsnit for uge 43, selvom forbruget er faldet med 6,3 % sammenlignet med sidste uge.
Mange danskere plejer at feriere under varmere himmelstrøg i uge 42, men nu hvor Corona-pandemien har farvet det meste af Europa orange, har de fleste af os, ligesom det gjorde sig gældende for sommerferien, holdt ferie i Danmark.
Efterårsferien har haft betydning for, hvor vi har lagt vores penge sammenlignet med uge 41. Kategorien ”Underholdning & Attraktioner” er steget med 64,2 %, forbruget på landets hoteller er steget med 41,8 %, og så har vi brugt 17,8 % mere på restauranterne, hvilket Dining Week sandsynligvis har haft indflydelse på.
Ligesom i sommerferien er der regionale forskelle på, hvor i landet der er blevet brugt flest penge. Nordjylland topper med en stigning på 4,2 %, hvorimod hovedstadsområdet faldt med 3,9 % sammenlignet med forrige uge.
Det stemmer også overens med, at forbruget på landets tankstationer er steget med 5,4 %, fordi vi har kørt rundt i landet i vores ferie.
De udbetalte feriepenge har for tredje uge i træk øget vores forbrug. Sammenlignet med uge 42 de foregående år er forbruget steget med 12,4 %.
De kategorier vi har brugt flest penge inden for, sammenlignet med det historiske gennemsnit, er ”Smykker” (+38,3 %), ”Byggemarkeder, pakhuse & møbler” (+37,3 %) og ”Blomsterhandlere (+32,4 %).
”Hvad kommer let, går let”, synes at afspejle danskernes forbrugsmønster de foregående uger. Mange af os har fået vores indefrosne feriepenge udbetalt, og det har haft den ønskede effekt: at øge vores forbrug.
I uge 40, der indeholdt både lønningsdag og første pulje af feriepengeudbetalingerne, var forbruget rekordhøjt for denne tid på året. Og efter sådan en uge var det forventeligt, at vi ikke ville nå samme niveau, og det gjorde vi heller ikke.
Forbruget i sidste uge faldt med 9,9 % sammenlignet med forbruget ugen før. Men selvom det lyder som et stort fald, så så vi i uge 41 årets største stigning i forbruget sammenlignet med det historiske gennemsnit.
Uge 41 lå nemlig hele 14,1 % over det historiske gennemsnit.
Efter ”IT, telecom & elektronik” indtog førstepladsen i forrige uge, var det i sidste uge især hos smykkehandlerne og hos byggemarkederne og møbelhandlerne, vi lagde vores penge. Forbruget hos smykkehandlerne steg med 48,6 % og for ”Byggemarkeder, pakhuse & møbler” er forbruget steget med hele 49,2 % sammenlignet med deres historiske gennemsnit.
Med efterårsferien lige om hjørnet oplevede hotelbranchen et lille opsving på 7,3 % sammenlignet med ugen før, for første gang siden uge 30, selvom det kun er et plaster på såret for en branche, hvor niveauet stadigvæk ligger langt fra det historiske gennemsnit.
Kategorien ”Odds, spil & boghandlere” er steget med 33,6 % sammenlignet med det historiske gennemsnit. Efteråret er typisk sæson for lancering af nye spil, så det kan have haft indflydelse på den høje stigning.
Klik her hvis du vil læse flere detaljer om kategoriseringen af Market Insight.
Nets har lancereret den prisvindende MyPayments app/MyNets portal, hvor du kan følge din egen forretnings udvikling. App'en er helt gratis for alle Nets-kunder: my.nets.eu eller Nets MyPayments App.
Corona-virussen er desværre stadig en uvelkommen gæst i Danmark, som fortsat sætter sine tydelige spor flere steder i den danske handel. Til gængæld bliver danskernes adgang til de indefrosne feriepenge, sammen med det skattefrie engangstilskud på 1.000 kr. til danskere på offentlig forsørgelse, helt sikkert hilst velkommen i flere brancher.
Den overordnede omsætning på betalingskort i Danmark er steget med hele 29,1 % i forhold til sidste uge, men det er onlinehandlen som nyder bedst af de frigivne penge. En stigning på imponerende 82,7 % viser tydeligt, at vi har trykket ”KØB” langt ud over det sædvanlige niveau.
Kigger vi nærmere på, hvad der har drevet den stigende handel, så kan vi hurtigt konkludere, at ”IT, Telecom & Elektronik” tager førstepladsen med en historisk stor stigning på næsten 400% ift. sidste uge, og ca. 100% stigning ift. samme uge sidste år.
”Odds, Spil & Boghandlere”, ”Tøj- & Sko-butikker” og ”Forlystelser & Attraktioner” har dog også taget del i festen med meget markante stigninger i forhold til sidste uge.
På landsplan kan vi se, at pengeindsprøjtningen har givet vækst i hele landet, men hovedstadsregionen trækker dog klart fra de øvrige regioner med en stigning der er 38% højere end sidste uges omsætning.
I sidste uge var der ikke noget "Ugen der gik"-indlæg, derfor opsummerer vi kort på uge 38, så det er tydeligere, hvad vi sammenligner forbruget i uge 39 med.
I uge 38 faldt forbruget med 4,9 %, sammenlignet med ugen før. De skærpede corona-restriktioner og det faktum, at mange igen arbejder hjemmefra påvirkede vores forbrug, især i hovedstadsområdet.
De brancher, hvor forbruget faldt mest i uge 38 var, ikke overraskende, ”Flyselskaber & rejsebureauer” og ”Underholdning & attraktioner”, hvorimod forbruget hos bagerier og supermarkeder steg.
Danskernes forbrug i uge 39 ligner det, vi så i foråret under lock down.
Forbruget inden for kategorien ”Byggemarkeder, pakhuse & møbler” steg med 4,1 % sammenlignet med ugen før, hvilket er en mulig konsekvens af, at vi nu igen bruger mere tid derhjemme. Det samme mønster tegner sig for forbruget inden for offentlig transport, som er faldet 5,9 %.
Derudover bliver vi ved med at lægge mange penge i supermarkederne, hvor forbruget er steget med 6,2 % i forhold til samme uge sidste år.
Det at vi endnu engang er meget hjemme og at der er kommet yderligere corona-restriktioner har forstærket et i forvejen faldende forbrug hos ”Barer & vinhandlere” (-12,9 %) og ”Spisesteder” (-13,6 %).
Blandt de brancher hvor forbruget har været højere over sommeren i år end over sommeren 2019 er ”IT, telecom & elektronik” hvor forbruget er steget med 17,5 %, ”Blomsterhandlere” ligger 16,7 % højere end sidste sommer og ”Sundhedspleje” er steget med 13,5 %.
De brancher, der har haft den hårdeste sommer, er de brancher der er afhængige af udenlandske turister og af danskernes rejselyst.
Ikke overraskende er de største fald hos hhv. ”Transportservices” med et fald på 24,8 %, ”Barer & vinhandlere” med et fald på 51,5 % og ikke mindst ”Flyselskaber & rejsebureauer” med et fald på hele 79,7 %.
Den varierende effekt af corona-situationen på brancher, ses også på regionalt plan. Danskernes staycation-sommer har helt sikkert haft betydning på den forskel. Her er et par eksempler på forbruget med både danske og udenlandske kort:
På de jyske spisesteder er forbruget steget med 10,6 %. I Nordjylland er billeje steget med 44,7 % og i Nordsjælland viser forbruget på wellness en stigning på 35,4 %. Til gengæld ses manglen på - især udenlandske - turister i hovedstadsområdet, hvor forbruget på hoteller er lavere end i resten af landet med et fald på 67,7 %.
Det kan altid ses på forbruget, når vi passerer lønningsdag, og uge 36, hvor forbruget lå hele 14,6 % højere end ugen før, var ingen undtagelse. Vi har shoppet igennem online, og især inden for kategorien IT, telecom & elektronik.
Den kategori er altid højere ved månedsskiftet, og i sidste uge stod kategorien for hele 37,1 % af stigningen i det totale online-forbrug. Det ekstra høje forbrug kan skyldes de mange studerende, der i disse dage starter på de videregående uddannelser, og som for alt i verden ikke må gå ned på nyt udstyr, især fordi de pga. det stigende corona-tal har udsigt til ekstra meget fjernundervisning.
For første gang siden corona-lockdown ser vi en stigning i forbruget i kategorien Underholdning & attraktioner sammenlignet med de seneste par år. Stigningen på 7,8 % kan skyldes, at vejret igen trækker os ind på museer og i biografer, men også at de udskudte konfirmationer tilsvarende byder på udskudte Blå Mandage i landets forlystelsesparker.
Derudover har nogle af de brancher, der har været hårdest ramt af Corona-krisen, oplevet en mindre stigning forbruget sammenlignet med ugen før. Det er bl.a. Hoteller, der havde 1,2 % flere transaktioner, og Flyselskaber & rejse-bureauer, der oplevede en stigning på 10,0 % i antallet af transaktioner.
Efter tre uger med nedgang i handlen i Danmark viser omsætningen i uge 35 endelig en stigning på 5,0 % i forhold til foregående uge. Denne vækst er primært drevet af online-handel med private betalingskort, hvor vi kan se en stigning på hele 21,9 %. Hvis vi dykker ned i data for danskernes online-handel, kan vi se, at væksten kommer fra flere kanter.
Blandt de brancher, som har bidraget til en stærk uge med online-salg, er både IT, telecom og forbrugerelektronik (+57,5 %), Tøj og skobutikker (+20,9 %), Spisesteder (+10,0 %) og Wellness, skønhedspleje og barberer (+22,2 %).
Kigger vi på de bagvedliggende årsager til stigningerne, så er de mest oplagte forklaringer, at:
Hvis vi sammenligner den samlede handel i uge 35 i 2020 med samme uge de sidste par år, ser det ud til, at efterårskonfirmationer fortsat har en positiv effekt på flere brancher. Blomsterhandlere og smykkeforretninger ligger mere end 15 % over, og bagerne kommer ud 7,4 % over det historiske gennemsnit.
Konfirmationer foregår normalt om foråret, men corona-krisen har udskudt mange konfirmationer til efter sommerferien. Traditionelt ligger omsætningen på betalingskort lavt i ugerne op til lønningsdagen, hvilket også er tilfældet i denne uge, men netop konfirmationer ser ud til at have løftet omsætningen hos både blomsterhandlerne (+8,3 % i forhold til sidste uge) smykkehandlerne (+6,6 %), og til dels også hos bagerne (+2,4 %).
Til gengæld er supermarkederne dykket en smule i forhold til sidste uge (-3,5 %), men sammenlignet med de foregående år, så har sommeren 2020 været én lang tur på den positive bølge. Faktisk har omsætningen på betalingskort i otte af de sidste ti uger ligget mindst 12 % over det historiske gennemsnit, altså samme uger de foregående år.
Barer og vinhandlere er også én af de positive historier i en uge med generel tilbagegang. Kunne det skyldes lempede restriktioner omkring åbningstider, som har lokket nogle gæster tilbage til baren, i stedet for en tur på restaurant? De har nemlig oplevet et fald på 6,5 % i forhold til sidste uge.
Nordjylland er den region i Danmark med størst nedgang sammenlignet med sidste uge. En del af forklaringen kan være, at de norske myndigheder har frarådet besøg til Danmark. I hvert fald ses et dyk i norsk omsætning over de sidste to uger.
Sommerferien blev tilbragt i Danmark i år for de flestes vedkommende, hvilket kan have påvirket danskernes forbrug i sidste uge. I hvert fald ser vi i uge 33 en stigning på 14,9 % i antallet af transaktioner på tankstationer og en transaktionsstigning på hele 22,6 % hos bil-, lastbil- og motorforhandlerne, inklusiv værksteder, sammenlignet med de historiske data.
At vi har brugt penge på vores biler, kan være et resultat af sommerens kør-selv-ferie. Nu hvor vi er tilbage, har bilen trængt til en guldvask og eventuelle Bilka-buler har skullet udbedres. At danskerne har holdt ferie i Danmark, har også haft positiv indflydelse på turistindustrien, herunder biludlejning, hoteller og attraktioner. Danskernes ferieforbrug har holdt transaktionsniveauet oppe på henholdsvis 91,1 % og 89,6 % i de populære ferieuger 30 og 31, sammenlignet med historiske data for turistindustrien. Men nu hvor ferien er ovre, ses det manglende forbrug fra udenlandske turister tydeligere, og vi er nede på et transaktionsniveau i disse brancher på 69,8 % af normalen i uge 33.
Som sædvanlig ser vi et fald i danskernes overordnede forbrug, jo længere vi kommer væk fra lønningsdag. Det afspejles også i forbruget i uge 33, hvor vores forbrug er faldet sammenlignet med ugen før. Forbruget for uge 33 var dog 2,6 % over det historiske gennemsnit.
Vil du følge udviklingen i din egen forretning?
Download Nets MyPayments app gratis i App Store eller Google Play i dag, og få mere indsigt i og viden om dine kunder. Det kan give dig gode idéer som kan hjælpe dig til at spare penge eller øge din omsætning.
Tjek denne video, som fortæller dig mere om, hvad du kan bruge MyPayments app'en til:
Uge 32 er den første uge tilbage på arbejde efter ferien - og, til manges ærgrelse, også den første sommeruge med sol over hele linjen på vejrudsigten. At arbejdet igen kalder, afspejles i hvor meget danskerne har svunget firmakortet. Den samlede stigning i forbruget var på 10,4 % sammenlignet med ugen før.
At vi er tilbage fra ferie kan også ses indenfor sundhedspleje, hvor et forbrug der ligger 23,5 % højere end sidste år ikke udelukkende kan være på køb af
håndsprit og ansigtsmasker. Beløbet dækker også over besøg hos bl.a. fysio-terapeuter, optikere og tandlæger, som mange har skubbet til efter ferien.
Det går fortsat godt i supermarkederne, i byggemarkederne og hos møbelhandlerne, hvor omsætningen bliver ved med at overgå de sidste års tal uge for uge.
Uge 32 var, med et forbrug på 4,5 % over det historiske niveau, i øvrigt den sjette uge i træk, hvor danskernes forbrug har ligget over det historiske gennemsnit.
Så selvom alle brancher langt fra er kommet sig oven på corona-krisen, og slet ikke de brancher der lever af turisme, er der bestemt mange lyspunkter i den danske handel.
Vil du følge udviklingen i din egen forretning?
Download Nets MyPayments app gratis i App Store eller Google Play i dag, og få mere indsigt i og viden om dine kunder. Det kan give dig gode idéer som kan hjælpe dig til at spare penge eller øge din omsætning.
Tjek denne video, som fortæller dig mere om, hvad du kan bruge MyPayments app'en til:
Sommerferien lakker mod enden, og danskerne vender tilbage fra ferie. København mærker nu endelig lidt medvind efter en sommer med rekordfå turister, og omsætningen er steget med 18,8% ift. sidste uge. Stigningen drives primært af brancher som IT, telecom og forbrugerelektronik, Betting, spil og boghandlere, Sundhedspleje, samt Supermarkeder.
Så selvom turisttunge brancher som Flyselskaber og rejsebureauer samt Attraktioner og forlystelser oplever fremgang i uge 31, så vidner forbruget om, at mange danskere er kommet retur fra sommerlandet, hvilket driver hovedstadens positive tendens. Samtidig har den danske online handel en vækst på hele 47,7%. Det er værd at bemærke, at uge 31 er lønningsuge, hvilket traditionelt trækker det ugentlige barometer i plus.
Det tyder altså på, at danskerne er ved at finde hverdagen, hvor de er blevet fristet af en ny mobil, en større fladskærm, eller har gjort børnene skoleklar med en ny lap-top og opfyldning af penalhuset. Samtidig kunne stigningen på +15,6 % inden for sundhedspleje ift. det historiske gennemsnit indikere, at vi fortsat har stor fokus på at passe på helbredet. Stigningen kan nok ikke alene tilskrives køb af corona-forebyggende værnemidler, men det har uden tvivl bidraget både online og i fysisk handel.
Overordnet er uge 31 på niveau med tidligere år, men der er selvfølgelig brancher som fortsat mærker konsekvenserne af corona-krisen.
Husk at du kan følge din egen forretnings udvikling via MyNets portalen eller den prisvindende MyPayments app. Gratis for alle Nets-kunder: my.nets.eu eller Nets MyPayments App.
I uge 30 holdte vi ferie, og derfor er der desværre ikke transkationsdata for denne uge.
For mange har staycation i Danmark tidligere været et ’no-go’ i sommerferien. Malaga slog Mariager, Toscana slog Tåsinge, Nice slog Nibe osv. Men i sommeren 2020 - selvfølgelig påvirket af corona-pandemien - ser det ud til, at staycation hitter blandt danskerne!
Faktisk har de danske forretninger siden slutningen af juni og begyndelsen af feriesæsonen (uge 27) oplevet en omsætning på betalingskort, som ligger ca. 9% over det historiske gennemsnit.
Et data-dyk ned i specifikke turist-tunge brancher viser, at både de danske hoteller og forlystelsesparker oplever en stærk fremgang ift. foregående uge. Set i forhold til de historiske gennemsnit er disse brancher dog stadig ikke helt på niveau i uge 29. Det skyldes i høj grad, at antallet af udenlandske turister er faldet drastisk, men det ser ud til, at den danske staycation trend i nogen grad kompenserer for dette. Hovedstadsområdet hænger stadig lidt i corona-bremsen, mens Nordjylland og resten af Sjælland forsat oplever fremgang.
At danskerne vælger at blive hjemme betyder dog samtidig, at fly- og rejseselskaber forsat ser ud til at være de brancher, som mærker de økonomiske konsekvenser af corona allerhårdest.
Klik her hvis du vil læse flere detaljer om kategoriseringen af Market Insight.
Nets har lancereret den prisvindende MyPayments app/MyNets portal, hvor du kan følge din egen forretnings udvikling. App'en er helt gratis for alle Nets-kunder: my.nets.eu eller Nets MyPayments App.
Sommerferien er over os og mange holder ferie i Danmark, hvor især Nordjylland ser ud til at have fanget vores interesse. Det er ikke fordi der ligefrem blæser vindhekse rundt i Københavns gader, men tallene viser, at der i sidste uge har været travlere i Nordjylland, hvor antallet af transaktioner er steget med 2,8 % sammenlignet med ugen inden. I hovedstadsområdet er antallet af transaktioner til gengæld faldet med næsten 16 %.
Den geografiske forskel bakkes op af en stigning på hele 45,8 % i forbruget på de nordjyske hoteller sammenlignet med forrige uge. Generelt ser det lysere ud for hotelbranchen, der nu kun er 15 % efter det historiske gennemsnit og udviklingen tegner til, at de snart får lukket hullet helt.
I den modsatte grøft har landets byggemarkeder og møbelhandlere haft travlt lige siden landet lukkede ned, og det har de også haft i sidste uge, hvor forbruget lå 21,7 % over det historiske gennemsnit.
En anden branche, der har haft en god uge, er restaurationsbranchen, hvis omsætning for første gang siden lockdown ligger over det historiske gennemsnit. Den omsætning er endda opnået med færre borde på landets restauranter, grundet de opsatte restriktioner, så vi har haft spenderbukserne på, når vi har været ude at spise.
Klik her hvis du vil læse flere detaljer om kategoriseringen af Market Insight.
Nets har lancereret den prisvindende MyPayments app/MyNets portal, hvor du kan følge din egen forretnings udvikling. App'en er helt gratis for alle Nets-kunder: my.nets.eu eller Nets MyPayments App.
De fleste brancher har oplevet stigninger i den forgangne uge, og selvom nogle brancher fortsat er langt fra deres normale omsætnings-niveau, ser vi en tendens til, at forbruget er ved at være tilbage pa et fornuftigt niveau.
Barer og vinhandlere har haft den bedste uge siden nedlukningen af Danmark målt på omsætning, men inden vi popper champagnen over den nyhed, er der desværre et "men".
Ser vi på det historiske forbrug i uge 27 for netop denne branche, er forbruget nede med hele 65,2 %. Der er mange, der savner sommerens festivaler, og det gør barer og vinhandlere helt sikkert også.
Når vi ikke kan bruge tiden på at være på festival, og vejret ikke er
til en tur pa stranden, kan vi shoppe. Og det var vi gjort i stor stil. Forbruget i landets tøj- og skobutikker ligger 6,4 % over det historiske gennemsnit for ugen og også IT, telecom og forbrugerelektronik har oplevet en markant stigning sammenlignet med ugen før.
Som vi var inde på i sidste uge, så svinger vi kortet hos landets attraktioner og forlystelsesparker. De har faktisk haft den travleste uge siden februar og er nu kun 8,8 % fra det historiske gennemsnit. Blomsterhandlerne ligger til gengæld over deres historiske tal. De har solgt for 32,4 % mere end de plejer i uge 27.
Klik her hvis du vil læse flere detaljer om kategoriseringen af Market Insight.
Nets har lancereret den prisvindende MyPayments app/MyNets portal, hvor du kan følge din egen forretnings udvikling. App'en er helt gratis for alle Nets-kunder: my.nets.eu eller Nets MyPayments App.
Denne uges gode nyhed er, at danskernes rejselyst er vendt tilbage i takt med åbningen af grænserne. Flyselskaber og rejsebureauer op-levede et første skridt tilbage mod normale tilstande efter at have været hårdt ramt af coronakrisen. Det er interessant at se, at gennem-snitsprisen på de købte rejser ikke er så høj, som tidligere år, hvilket kan være et resultat af, at det primært er kortere rejser i Europa.
Til trods for de åbnede grænser vælger mange at tilbringe sommeren i Danmark. Men kravet om at gæster minimum skal booke seks sammenhængende nætter i hovedstaden og manglen på især svenske turister i København, kan være årsagen til, at hoteller i hovedstads-området har en faldende omsætning, hvorimod hoteller udenfor hovedstaden har oplevet en stigning.
Antallet af transaktioner i forlystelsesparker og attraktioner er steget, men der er blevet lagt færre penge pr. besøg sammenlignet med ugen før, hvilket bl.a. kan være fordi nogle attraktioner giver rabat på entreen.
Forbruget hos landets smykkehandlere er derimod faldet med 12,5 % efter to vældig gode uger. En mulig årsag kan være, at landets studenter nu er sprunget ud og eksamensgaverne derfor er købt og betalt.
Klik her hvis du vil læse flere detaljer om kategoriseringen af Market Insight.
Nets har lancereret den prisvindende MyPayments app/MyNets portal, hvor du kan følge din egen forretnings udvikling. App'en er helt gratis for alle Nets-kunder: my.nets.eu eller Nets MyPayments App.
Bilkøerne på vejene og antallet af passagerer i den offentlige transport i myldretiden taler sit tydelige sprog – danskerne er tilbage på arbejde igen. Den konklusion bakkes op af stigningen på 9,5 % inden for transportservices, der bl.a. dækker over transport med bus og tog. Danskernes brug af firmakort i fysiske butikker er også steget med hele 13,6% sammenlignet med ugen før, hvilket tyder på, at vi igen køber frokost ude og kage til kontoret.
Og når vi taler om bilkøer på vejene, så ser det ud til, at køerne ved den tyske grænse til Danmark have givet hotelindustrien tiltrængt vind i sejlene igen.
Hotellerne i Danmark har i hvert fald haft den bedste uge målt på omsætning siden Corona-lock-down, hvilket kan skyldes det stigende antal turister i landet. Den påstand bakkes op af tallene, som viser en større stigning i omsætningen på hoteller i Jylland end i resten af landet. Så det er fristende at konkludere, at det kan være tyske turister, der har bidraget til den forskel.
Til gengæld er omsætningen hos blomsterhandlere, byggemarkeder og møbelhandlere og forbruget på IT, telecom og forbrugerelektronik faldet sammenlignet med forrige uge. Men til trods for det fald er omsætningen faktisk højere end det historiske gennemsnit for uge 25.
Klik her hvis du vil læse flere detaljer om kategoriseringen af Market Insight.
Nets har lancereret den prisvindende MyPayments app/MyNets portal, hvor du kan følge din egen forretnings udvikling. App'en er helt gratis for alle Nets-kunder: my.nets.eu eller Nets MyPayments App.
Danskernes købelyst er endnu ikke tilbage på samme niveau som før Corona-krisen. Men i takt med at smittetrykket er faldende, og at vi har fået lempet flere restriktioner, kan vi glæde os over, at forbruget på flere områder er på vej tilbage.
Faktisk er omsætningen i uge 24 steget med 2,2% i forhold til ugen før, og den totale omsætning på betalingskort i Danmark kom denne uge for første gang over niveauet før lock down. Og det er da en god grund til at kippe med Dannebrog!
Apropos at kippe med Dannebrog, så tyder det på, at de kommende skoleafslutninger og en feriesæson, hvor mange danskere bliver i landet, giver medvind til flere brancher. Studenterne skal stå skarpt til de kommende fester, hvilket tøjbutikkerne ser ud til at nye godt af. Og en veloverstået eksamen skal fejres med blomster og gaver, og det ser smukke- og blomsterhandlerne ud til at mærke.
"Staycation" kommer nok til at beskrive sommeren for mange i år. Som en mulig følge af det, ser vi en stigning i omsætningen inden for privattransport som fx biler, trailere, camping-vogne og motorcykler. Enkelte brancher (forbrugerelektronik, telecom & IT) oplevede et stort fald i uge 24. Men vi tænker, at det skal ses i lyset af store stigninger de foregående uger. I tabellen til højre kan I se den ugentlige ændring i omsætning i de forskellige varekategorier.
Klik her hvis du vil læse flere detaljer om kategoriseringen af Market Insight.
Nets har lancereret den prisvindende MyPayments app/MyNets portal, hvor du kan følge din egen forretnings udvikling. App'en er helt gratis for alle Nets-kunder: my.nets.eu eller Nets MyPayments App.
Udfyld formularen og få nyheder på mail en gang om måneden. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.
Nets er en europæisk betalingsudbyder med hovedsæde i Danmark. Virksomheden går tilbage til 1968, men har været kendt som Nets siden 2010.
© 2019 Nets A/S, Alle rettigheder forbeholdes.