Hver uge tager vi temperaturen på den danske økonomi, når vi deler indsigter om, hvordan danskerne bruger deres betalingskort. Klik på de forskellige uger for at grave i dybden med data.
Vores business-barometer giver dig en opdatering på hvordan, handlen i Danmark, fordelt på forskellige brancher, udvikler sig fra uge til uge. Ved at analysere transaktionsdata tilbyder vi dig det her navigationsværktøj, som vi håber kan give dig et bedre overblik over udviklingen på det danske marked.
Højt at flyve, dybt at falde. Det må være en dækkende beskrivelse, når vi ser på sidste uges forbrug sammenlignet med ugen før. Hvor vi i forrige uge havde lønningsdagsuge og derfor grønne tal over hele linjen, er forbruget faldet med 14,7 % i den her uge.
Om det er fordi, mange har fået lagt for hårdt ud med forbruget i starten af september og derfor holder igen med pengene, eller om det er fordi, det ikke har kostet noget at nyde sensommersolen, er svært at sige. Uanset skal vi i den her uge lede lidt mere efter de grønne tal end normalt.
En kategori hvor omsætningen faktisk er steget sammenlignet med ugen før, er onlineforbruget i kategorien ”Smykkehandlere”, som er steget med 6,8 %. Så selvom sidste uge åbenbart var en spareuge, har det ikke afholdt os fra at klikke lidt nyt bling hjem. Andre kategorier med mindre stigninger i online handel er ”Tankstationer” (+ 0,5 %) og ”Byggemarkeder” (+ 0,4 %).
Og selvom forbruget på firmakort overordnet er faldet med 8,1 %, har der på firmakort været stigninger i nogle kategorier, bl.a.: ”Sundhedspleje” (+ 27,0 %), ”Wellness og skønhedssaloner” (+ 24,6 %), ”Beværtninger” (+ 16,5 %) og ”Nærbutikker & kiosker” (+ 14,7 %). Et forbrug der vidner om, at der både har været tid til socialt samvær med kollegerne og været brug for at få kroppen og looket på plads.
I sidste uges rapport var der røde tal over næsten hele linjen og i den her uges rapport er det så helt omvendt, med næsten udelukkende grønne tal og en stigning i det overordnede forbrug på 18,0 % sammenlignet med forrige uge. At det for mange var lønningsdagsuge i sidste uge, har helt sikkert haft en finger med i spillet på det stigende forbrug.
Mange starter på videregående uddannelser her i sensommeren og ofte betyder det, at det så er blevet tid til at flytte hjemmefra. Det kan betyde, at der både skal investeres i nyt udstyr til både studiestarten og kollegieværelset, hvilket forbruget i fysisk handel i følgende kategorier afspejler: ”IT, telecom & forbrugerelektronik (+151,1 %), ”Hobbybutikker, kontorartikler & boghandlere” (+22,1 %), ”Møbelhandlere” (+19,1 %) og ”Kosmetik, optikere & apoteker” (+18,5 %).
Sommeren vendte tilbage i sidste uge med en god omgang sensommersol, som inviterede til aktiviteter uden for hjemmet. Det kan være årsagen til stigningen i fysisk handel i kategorien ”Underholdning & attraktioner” på hele 98,2 % sammenlignet med ugen før. Det kan også have fristet til en shoppetur og en opgradering af sensommergarderoben, i hvert fald er forbruget i kategorien ”Tøj-, taske- & skobutikker” steget med 27,6 % i fysisk handel i forhold til uge 34.
Kategorien ”Specialbutikker (food)” er også steget med 8,9 % i fysisk handel sammenlignet med forrige uge, som vidner om, at der er blevet nydt en ekstra vaffelis, smoothie eller andet kølende i det solrige sensommervejr.
Sidste uge var en klassisk sidst-på-måneden-uge, med et fald i det overordnede forbrug på 6,0 % sammenlignet med ugen før og røde tal over - næsten - hele linjen.
Udover at det er sidst på måneden, så er hverdagen også for alvor vendt tilbage efter sommerferien og det kan give mange mindre tid til f.eks. at gå ud. Det kan være årsagen til et fald i forbruget i fysisk handel i bl.a. kategorierne ”Beværtninger” (- 0,2 %) ”Spisesteder” (- 7,0 %), ”Transportservices” (- 6,9 %) og ”Hoteller” (- 11,9 %) sammenlignet med uge 33.
Derudover er onlineforbruget i kategorien ”Underholdning & attraktioner” faldet med 20,6 %, hvilket også vidner om, at tiden ikke har været der i sidste uge til de helt store udskejelser udenfor hjemmet. Til gengæld er forbruget online hos landets bagere steget med 5,7 % sammenlignet med ugen før, så måske der er blevet bestilt ”click & collect”-kage til hjemmehyggen.
At sommeren går på held, kan også ses i forbruget på udenlandske kort, som overordnet er faldet med 13,9 %. Men kigger vi nærmere på forbruget på udenlandske kort fordelt på kategorier, så er nogle kategorier dog gået frem sammenlignet med forrige uge: ”Wellness & skønhedssaloner” (+ 8,4 %), ”Blomsterhandlere” (+ 6,7 %), ”Beværtninger” (+ 3,9 %) og ”Kosmetik, optikere & apoteker” (+ 1,3 %).
Vi har sagt det før, og fået det bekræftet igen i sidste uges forbrug: Når hverdagen rammer efter en ferie, skal kroppen ofte have et serviceeftersyn. Det har givet en stigning i forbruget i fysisk handel i kategorien ”Sundhedspleje” på 20,4 % og en stigning i onlineforbruget i kategorien ”Kosmetik, optikere & apoteker” på 6,0 % sammenlignet med ugen før.
Og måske det ikke kun er kroppen, der har haft brug for at blive kickstartet? I hvert fald ser vi også en stigning i kategorien ”Køretøjer & reservedele” på 7,9 % i fysisk handel sammenlignet med forrige uge, som vidner om, at enten cyklen eller bilen også har haft brug for en hjælpende hånd til at komme i gang igen.
Vi var også heldige at få noget sensommersolskin i sidste uge, som kan have fristet til aktiviteter udendørs. I hvert fald ser vi stigninger i forbruget i kategorier, der peger i den retning. Onlineforbruget i kategorien ”Underholdning & attraktioner” er steget med 5,2 % og forbruget i fysisk handel hos landets beværtninger er steget 2,7 % sammenlignet med uge 32. Så mon ikke forlystelsesparkerne og de udendørs serveringssteder har haft ekstra mange gæster i sidste uge?
Derudover er forbruget i fysisk handel hos landets blomsterhandlere steget med 2,5 %. Her kan det kan tænkes, at solskinnet har fristet nogle til at få blomsterkrukkerne i haven eller på altanen frisket op med sensommerblomster.
Lige så grønne tal som lønningsuge 31 havde, lige så røde tal var der - ikke overraskende – i uge 32, hvor det overordnede forbrug faldt med 12,8 %.
Trods nedgangen i forbruget er enkelte kategorier steget i forhold til den foregående uge. Med stigningen på 7,3 % på firmakort, sammenlignet med ugen før, kan vi se, at flere er tilbage på arbejde efter ferie.
Et velkendt forbrugsmønster er, at kategorien ”Sundhedspleje” stiger, efter vi har holdt ferie, og uge 32 er ingen undtagelse. Stigningen på 50 % i fysisk handel afspejler i hvert fald, at det har krævet en hjælpende hånd at komme ovenpå efter ferien. Nogle har måske været lidt for aktive (eller inaktive) på ferien og har været forbi fysioterapeuten, mens andre måske har lagt vejen forbi tandlægen.
Uge 32 bød også på selvforkælelse, hvor danskerne fik ordnet lokkerne eller var forbi skønhedssalonen, hvilket ses i stigningen på 14,5 % i kategorien "Wellness & skønhedssaloner" i fysisk handel.
De regn- og stormfulde dage i uge 32 har holdt os inden døre, og det ser ud til, at vi har været lidt trætte af at kigge på de samme kedelige vægge. I hvert fald har vi shoppet lidt ekstra for at skabe "hygge i hjemmet" med nye møbler og planter. Her er onlineforbruget i kategorierne "Møbler & boligindretning" steget med 26 % og "Blomsterhandlere" med 6,7 % sammenlignet med ugen før.
Gråvejret har måske også været skyld i, at vi har forkælet os selv lidt mere end sædvanligt ved at bestille lækkerier online, da kategorien "Specialbutikker (food)" er steget med 12,9 %.
PS. Måske du har bemærket, at nogle af kategorierne er blevet ændret. Vi har ændret følgende:
"Barer & vinhandlere" er blevet erstattet af "Beværtninger". Salg af vin og andre alkoholiske drikke ligger derfor nu i kategorien "Specialbutikker (food)".
"Wellness, skønhedssaloner & frisører" har ændret navn "Wellness & skønhedssaloner".
Og så er der kommet to nye kategorier til: "Beværtninger" og "Kosmetik, optikere & apotekere"
Uge 31 var for mange lønningsuge, og det ses også i forbruget med grønne tal over næsten hele linjen samt et opsving i det overordnede forbrug på 9,4 %.
Uge 31 var for mange lønningsuge, og det ses også i forbruget med grønne tal over næsten hele linjen samt et opsving i det overordnede forbrug på 9,4 %.
Det er næppe gået nogens næse forbi, at en af Danmarks største festivaler løb af stablen i bøgeskoven i sidste uge. Det afspejles i dén grad også i forbruget i flere kategorier, at de festglade festivalgængere havde fundet vej til Skanderborg Kommune. Kategorien "Transportservices" steg med 134,3 %, og de procentholdige drikkevarer var også i høj kurs, hvilket ses i stigningen på hele 5657,5 % i kategorien ”Barer & vinhandlere” sammenlignet med ugen før i kommunen.
Uge 31 betyder for mange også, at sommerferien lakker mod enden, samt kontoret og skolebænken atter kalder. Tendensen fra forrige uge fortsætter i kategorien ”IT, telecom & forbrugerelektronik”, hvor mange ser ud til at have klikket nyt it-udstyr hjem inden skolestart. Her ser vi en stigning på 22,7 % i onlineforbruget.
Det er ikke kun udstyret, der har fået en opgradering, det har vi også selv. Med en stigning på 27,7 % i kategorien ”Wellness, skønhedssaloner & frisører” i fysisk handel, ser det i hvert fald ud til, at mange har været et smut forbi frisøren og få ordnet lokkerne eller har været forbi deres lokale beauty-biks.
”Back-to-work-outfittet” er også blevet indkøbt, inden vi atter gør entré på kontoret og hilser på vores kolleger, hvilket ses i den overordnede stigning på 13,1 % i kategorien ”Tøj-, taske- & skobutikker”.
Med udgangen af uge 30 vinkede vi farvel til den vådeste juli nogensinde målt i Danmark. At det har været en regnfuld sommerferie for mange, afspejles ikke overraskende i måden hvorpå vi brugte vores penge i sidste uge.
Når ikke det er vejr til at tage på stranden, kan man lige så godt hygge sig derhjemme. Når der skal hygges her i Danmark, skal det jo gerne være med kage og/eller alkohol og det ser ud til, at vi har tyet til begge dele i sidste uge. Forbruget online hos landets bagere er i hvert fald steget med 14,0 % sammenlignet med ugen før, så mon ikke der er blevet hentet noget kage med click & collect? Og så er forbruget fysisk hos landets barer og vinhandlere steget med 4,1 % sammenlignet med forrige uge, som vidner om, at der kan være blevet drukket et lille glas ekstra i sommerregnen.
Online er kategorien ”Møbler & boligindretning” også steget med 5,8 % i forhold til uge 29. Så enten er ferien blevet brugt på en opgradering af hjemmet? Eller også kan stigningen vidne om, at nogle flyver fra reden, når ferien er forbi og derfor skal have suppleret møblerne fra børneværelset med lidt ekstra udstyr.
Med en sommerferie, der for mange synger på sidste vers, er skolestarten lige om hjørnet. At den er det, kan for mange betyde, at computeren skal opgraderes til en nyere model og kan være noget af årsagen til stigningen på 76,2 % i fysisk handel i kategorien ” IT, telecom & forbrugerelektronik”.
Selvom det noget svingende sommervejr godt kunne indikere noget andet, så var sidste uge en af de helt store sommerferieuger og det afspejles i vores forbrug, hvor bl.a. forbruget på firmakort er faldet med hele 11,8 %.
Kategorien ”Underholdning & attraktioner” er en af sidste uges højdespringere med et forbrug der er 21,0 % højere i fysisk handel sammenlignet med ugen før. Her kan det tænkes, at mange har været forbi en eller flere forlystelsesparker eller attraktioner, men også at en del af stigningen i forbruget skyldes en meget lyserød publikumssucces i landets biografer.
Det svingende vejr er også blevet udnyttet til at sidde tørt og godt indenfor og klikke udsalgsvarer hjem, hvilket har givet en stigning i forbruget online i kategorien ”Tøj-, taske- & skobutikker” på 19,1 %.
At vi igen i år så en dansker rulle i mål i Paris iført den gule førertrøje må siges at være et af sidste uges absolutte højdepunkter med de danske (cykel)briller på. Om det så er streaming af touren eller spil på, om sejren nu også holdt hele vejen, er svært at sige, men onlineforbruget i kategorien ”Digitale services, spil, streaming & gambling” er i hvert fald steget med 2,3 % i forhold til forrige uge.
Og så har de udenlandske turister heldigvis også lagt vejen forbi Danmark, og forbruget på udenlandske kort er steget med 1,4 % sammenlignet med uge 28. Ikke overraskende er det hovedsageligt vores naboer, der har været flest af: nordmænd, tyskere og svenskere. Ser vi på, hvilke kategorier turisterne har brugt flest penge i sammenlignet med ugen før, er top fem følgende: ”Hoteller” (+ 18,9 %), ”Spisesteder” (+16,0 %), ”Supermarkeder” (+10,9 %), ”Transportservices” (+9,1 %) og ”Tøj-, taske- & skobutikker” (+8,6 %).
Vi har ramt juli måned, og traditionen tro er vejret blevet mere ustadigt. Dog kan vi nok ikke give regnbygerne skylden for de mange røde tal og det overordnede fald på 15,2 % i denne uge. Det er nok nærmere et resultat af, at forbruget ikke kunne følge med niveauet for forrige uge, hvor det var lønningsdagsuge.
Vi har ramt juli måned, og traditionen tro er vejret blevet mere ustadigt. Dog kan vi nok ikke give regnbygerne skylden for de mange røde tal og det overordnede fald på 15,2 % i denne uge. Det er nok nærmere et resultat af, at forbruget ikke kunne følge med niveauet for forrige uge, hvor det var lønningsdagsuge.
Trods de mange røde tal er der positive tendenser at spotte i sidste uges forbrug. Sommerferien er over os, og der derfor er ekstra tid til at forkæle os selv lidt mere end sædvanligt. Ser vi på, hvad vi har brugt vores penge på i fysisk handel sammenlignet med ugen før, er det nemlig bl.a. inden for kategorierne: ”Underholdning & attraktioner” (+26,1 %), ”Spisesteder” (+2,3 %) og ”Hoteller” (+2,2 %).
Ferietid er for mange også tid til projekter i hjemmet, som kan være årsagen til stigningen på 15,2 % i onlinesalget hos landets byggemarkeder. Det ser også ud til, at sidste uge er blevet brugt på at gøre bilen klar til kør-selv-ferien, som har givet en stigning i forbruget online i kategorien ”Køretøjer & reservedele” på 4,4 %. Og så kan vi spekulere i, om der også er nogle feriefrierier i sigte? I hvert fald er forbruget hos de online smykkehandlere steget med 9,5 % sammenlignet med forrige uge.
For de sportsinteresserede er juliregnen kommet som kaldet som den perfekte undskyldning til at sidde indenfor og se både Tour og tennis. Det kan være grunden til, at onlineforbruget i kategorien ”Digitale services, spil, streaming & gambling” er steget med 5,2 % sammenlignet med uge 26.
Turisterne har også fundet deres vej til Danmark og har i fysisk handel bl.a. lagt deres penge i følgende kategorier: ”Wellness, skønhedssaloner & frisører” (+21,0 %), ”Underholdning & attraktioner” (+15,0 %), ”Spisesteder” (+10,6 %) og ”Specialforretninger (food) (+7,4 %).
Ps. I næste uge holder Nets’ Business Barometer sommerferielukket, så der kommer ingen rapport ud for uge 28. Vi vender stærkt tilbage ugen efter.
Sidste uge var for mange lønningsdagsuge, og det har givet et opsving i det overordnede forbrug på 12,3 % sammenlignet med ugen inden.
Vi kommer ikke igennem uge 26 uden ”the orange feeling” – uanset om vi selv står midt i støvet på Roskilde Dyrskueplads, eller om vi blot følger med på sidelinjen. At indbyggerne i Roskilde mangedobles i den uge har sat sine tydelige spor i forbruget i flere kategorier, hvis vi sammenligner dem med ugen før: ”Barer & vinhandlere” +878,9 %, ”Transportservices” +65,1 % og ”Hoteller” +6,4 %. Også turisterne har fundet vej til Roskilde i sidste uge, hvor forbruget på udenlandske kort er steget med hele 180,7 % sammenlignet med ugen inden.
I næste uge starter industriferien og dermed de uger, hvor langt de fleste danskere holder sommerferie. Det betyder, at forberedelserne er gået i gang, og det kan ses i forbruget sammenlignet med forrige uge. Sidste-øjebliks-rejserne er blevet købt og har givet en stigning i onlineforbruget kategorien ”Flyselskaber & rejsebureauer” på 19,0 %. Håret og neglene blevet gjort ferieklar og har givet en stigning på 14,8 % i kategorien ” Wellness, skønhedssaloner & frisører” i fysisk handel.
Ferieunderholdningen er også blevet indkøbt. Det har medført en stigning på 34,8 % i kategorien ”Hobbybutikker, kontorartikler & boghandlere” i fysisk handel, mens kategorien ”Underholdning & attraktioner” er steget med 39,7 % i onlineforbruget. Der er heller ingen ferie, uden at rejseapoteket er blevet fyldt op før afrejse. Det kan være forklaringen på stigningen i onlineforbruget i kategorien ”Sundhedspleje” på 14,7 %.
Eftersom mange står med det ene ben på vej på sommerferie, har firmakortene fået en velfortjent pause, hvilket har betydet et mindre fald på 1,6 % i forbruget sammenlignet med uge 25.
For hver dag der går, får flere og flere sommerferie. Studenterne er sprunget ud, mange specialer er blevet forsvaret, og folkeskoleeleverne fik sommerferie fredag i sidste uge. Den ekstra frie tid kombineret med masser af solskinstimer har givet travlhed i kategorien ”Underholdning & attraktioner” og givet en stigning i forbruget i fysisk handel på hele 68,4 % sammenlignet med ugen før.
At det er sæson for fejringer, har også kunnet mærkes hos landets fysiske blomsterhandlere, hvor forbruget er steget med 19,5 % i forhold til forrige uge. Og som alle ved, skal der kage til, når noget skal fejres, og det kan være årsagen til stigningen i forbruget i fysisk handel på 2,8 % hos bagerierne.
Starten på skoleferien betyder, at mange snart drager på ferie, og det kan kræve godt med underholdning for at holde især familiens yngste beskæftigede. Indkøb af læsestof, tegnegrej og spil kan derfor være årsagen til stigningen i forbruget i fysisk handel i kategorien ”Hobbybutikker, kontorartikler & boghandlere" på 3,8 % sammenlignet med uge 24.
Sommerferiens komme og udsigten til ekstra mange tilbragte timer i baghaven kan give et øget behov for at opgradere havemøblerne, som måske er blevet købt med click & collect? For i hvert fald ser vi en stigning i forbruget online i kategorien ”Møbler & boligindretning” på 7,2 % i forhold til ugen før.
Studenterhuerne præger gadebilledet mere og mere, og derfor er der for tiden gang i studenterfesterne landet over. Sidste uge var ingen undtagelse med masser af nyudklækkede studenter, og måden vi har brugt vores penge på i uge 24 vidner da også om, at der har været meget at fejre.
Landets fysiske smykkebutikker har bl.a. langet studentergaver over disken for hele 34,2 % mere end i ugen før. I kategorien ”Hobbybutikker, kontorartikler & boghandlere” finder vi helt sikkert også en god pulje af gaver til studenterne, hvilket kan være skyld i en stigning på 2,9 % i fysisk handel sammenlignet med uge 23. Det samme gør sig nok gældende for kategorien ”IT, telecom & forbrugerelektronik”, der er steget med 6,5 % i fysisk handel.
Også landets barer og vinhandlere har nydt godt af sidste uges ekstra mange fester og har oplevet en stigning på 8,6 % i fysisk handel. Og mon ikke også det - næsten utrættelige - solskin har haft en solstråle med i spillet her og har givet ekstra travlhed på landets udeserveringer?
Stigningerne i fysisk handel kategorierne ”Transportservices” (+3,1 %) og ”Sundhedspleje” (+10,5 %) kan også skyldes, at der har været travlt på både dansegulvet (ja, danseskader er en ting) og med at komme frem og tilbage fra diverse arrangementer.
Efter en uge med en overvægt af grønne tal i uge 22 har forbruget i sidste uge - ikke overraskende - ikke kunnet følge med, og er overordnet faldet med 11,4 %.
Når vi ser på, hvad vi har brugt vores penge på i sidste uge, så ser det ud til, at sommerudsalget online er startet mange steder. I hvert fald er der stigninger i onlineforbruget i flere kategorier, især i ”Tøj-, taske- og skobutikker” (+7,5 %), ”Byggemarkeder” (+3,5 %) og ”Møbler & boligindretning” (+ 2,5 %). Så mange har i sidste uge kunnet glæde sig over en opgradering af sommergarderoben, fået nyt til hjemmet og sat gang i projekter i hjemmet.
Udover at shoppe online, har vi udnyttet sidste uges mange solskinstimer til at lægge vejen forbi en eller flere af de mange udendørsserveringer. Det har givet en stigning på 4,1 % i forbruget i fysisk handel hos landets spisesteder.
Til trods for, at sidste uge for mange var en kortere arbejdsuge pga. grundlovsdag, er forbruget på firmakort steget med 7,4 %. Kigger vi ind i, hvilke kategorier, firmakortene især er blevet brugt i, vidner det om, at det gode vejr har sat gang i kollegahyggen mange steder: ”Barer & vinhandlere” (+ 40,3 %, ”Spisesteder” (+ 31,1 %) og ”Specialbutikker (food)” (+ 6,1 %).
Sidste uge var for mange lønningsdagsuge, hvilket afspejles i et forbrug, der overordnet ligger 15,0 % højere end ugen før.
Lønningsdag kombineret med en vejrudsigt, der lover solskin så langt øjet rækker, har givet travlhed i landets fysiske tøj-, taske- og skobutikker. Her er forbruget 34,2 % højere end i forrige uge. Solskinnet kan også have fristet ekstra mange til en tur i en af landets forlystelsesparker. Onlineforbruget i kategorien ”Underholdning & attraktioner” er i hvert fald steget med hele 71,9 % sammenlignet med uge 21.
Sommeren er over os, og det betyder også, at det ikke varer længe, før årets studenter for alvor springer ud, og der igen er masser af hvide huer og fest i gaderne. Stigninger i forbruget i fysisk handel i en række kategorier peger på, at planlægningen af studenterfesterne allerede er i gang: ”Smykkehandlere” (+ 19,2 %), ”Barer & vinhandlere” (+ 18,7 %), ”Wellness, skønhedssaloner & frisører” (+ 18,5 %) og ”Hobbybutikker, kontorartikler & boghandlere” (+ 17,4 %).
Og så har sidste spillerunde i Superligaen været svær at komme udenom i den forgangne weekend. Mon ikke den har haft en finger med i spillet i stigningen på 35,7 % i fysisk handel i kategorien ”Digitale services, spil, streaming & gambling”?
Sidste uge bød for manges vedkommende på pinseferie. Heldigvis dansede pinsesolen lystigt på himlen i år og gav os rig mulighed for at fejre pinsen med bl.a. karneval, festival, pinsefrokost og udendørsaktiviteter.
I fysisk handel har kategorien ”Underholdning & attraktioner” haft glæde af det fine pinsevejr med en stigning i forbruget på 16,3 % sammenlignet med ugen før. Byggemarkedernes click & collect har også haft en travl sidste uge med en stigning i forbruget online 19,8 %, der vidner om, at der har været gang i diverse byggeprojekter rundt omkring i hjemmene. Og så er der blevet købt for hele 30,8 % mere online i kategorien ”Barer & vinhandlere” end i ugen før, som måske kan skyldes, at der er blevet købt drikkevarer hjem til pinsens mange festligheder.
Måske nogle endda har brugt pinsen til et lille getaway? I hvert fald ser vi stigninger i onlineforbruget i kategorier, der kunne pege i den retning: ”Tankstationer” (+ 23,3 %), ”Køretøjer & reservedele” (+ 7,7 %) og ”Hoteller” (+ 1,8 %).
Og så kan vi i sidste uges forbrug endnu engang se tendensen med, at vi bruger én ferie til at booke den næste. Onlineforbruget i kategorien ”Flyselskaber & rejsebureauer” er nemlig steget med 8,5 % sammenlignet med ugen før, så mon ikke sommerferien endelig er kommet på plads for nogle?
Mange kunne i sidste uge nyde nogle ekstra fridage i forbindelse med Kr. himmelfartsdag. De ekstra fridage kombineret med temperaturer på den gode side af 20 grader, har sat skub i forbruget i nogle helt specifikke kategorier.
I fysisk handel ser vi en stigning på 23,7 % i kategorien ”Underholdning & attraktioner” sammenlignet med ugen før. Det vidner om, at de ekstra fridage har givet flere mulighed for at lægge vejen forbi landets forlystelsesparker, biografer og lignende. Og mon ikke, konfirmander på blå mandag også har bidraget godt til forbruget?
Kombinationen af ekstra fridage og godt vejr har også været en oplagt mulighed for en staycation. Det har givet en stigning på 5,8 % i fysisk handel på landets hoteller. I sidste uge har vi også haft tid til at nyde fridagene og solskinnet på landets beværtninger, som har givet stigninger i forbruget i fysisk handel i kategorierne ”Barer & vinhandlere” (+ 5,7 %) og ”Spisesteder” (+ 1,3 %).
At vejret og tiden har været til udeprojekter har desuden givet en stigning i forbruget i fysisk handel hos landets byggemarkeder på 1,6 % sammenlignet med uge 19. Og så har vi haft travlt med at købe blomster og andet til haven med click & collect hos havecentrene, hvilket har givet en stigning på 37,4 % i onlineforbruget i kategorien ”Blomsterhandlere”.
I søndags var det mors dag, en dag der traditionelt giver travlhed hos landets blomsterhandlere. I år var ingen undtagelse med en stigning i forbruget i fysisk handel på 42,6 % og en stigning på hele 125,8 % online sammenlignet med ugen før. Smykkehandlerne har også nydt godt af den ekstra anledning til at forkæle vores mødre. De oplevede en stigning på 19,3 % i fysisk handel i sidste uge.
Der er dog forskel på, hvor i landet mødrene blev mest forkælet. De nordjyske mødre ser ud til at have modtaget flest blomster, med en stigning i fysisk handel på flotte 87,5 %. De har også fået flest glimtende gaver med en stigning i forbruget hos de fysiske smykkehandlere på 25,0 %. I hovedstadsområdet har mødrene, med en mere beskeden stigning på 27,7 % sammenlignet med ugen før, skullet kigge længere efter blomsterne.
Weekendens flotte vejr og varmegrader, der føltes som sommer, kan også ses på vores forbrug i sidste uge. Cyklen - og måske endda sommerbilen - er blevet gjort sommerklar, hvilket har givet en stigning i kategorien ”Køretøjer & reservedele” på 12,6 % i fysisk handel. Terrassemøblerne er måske blevet opgraderet med click & collect hos landets møbelhandlere, hvilket kan være årsagen til en stigning i onlineforbruget i kategorien ”Møbler & boligindretning” på 14,6 %. Og så er det danske vejr jo isvejr, når solen skinner. Så mon ikke der er en del iskiosker, som har påvirket stigningen på 3,2 % i fysisk handel i kategorien ”Specialbutikker (food)”?
Det kan ses på vores forbrug, at vi i sidste uge for allersidste gang fejrede store bededag som en helligdag og dermed havde en ekstra fridag.
Det kan ses på vores forbrug, at vi i sidste uge for allersidste gang fejrede store bededag som en helligdag og dermed havde en ekstra fridag.
Onlineforbruget i kategorien ”Underholdning & attraktioner” er steget med 36,5 % sammenlignet med ugen før og er nok et resultat af både konfirmander på blå mandag og familieudflugter i den forlængede weekend, som store bededag gav os. Den forlængede weekend har også givet ekstra tid til projekter i både hjemmet og i haven, som har givet stigninger i fysisk handel i kategorierne ”Blomsterhandlere” (+ 14,4 %) og ”Byggemarkeder” (+6,1 %).
Og så kan man selvfølgelig ikke sige ”store bededag” uden også at sige ”varme hveder”, hvilket landets bagere har nydt godt af med en stigning i forbruget på 6,3 % i forhold til ugen før.
Det kan også se ud som om, at nogle har drukket så mange gravøl over afskaffelsen af store bededag, at takeaway har været nødvendigt dagen efter. I hvert fald ser vi en stigning i onlineforbruget i kategorien ”Spisesteder” på 8,4 % sammenlignet med ugen før.
At sidste uge for mange var en kortere arbejdsuge kan også ses på forbruget på firmakort, der er faldet med hele 20,6 % i forhold til uge 17.
Selvom mange i løbet af april har fået restskat udbetalt og dermed fik lidt ekstra mellem hænderne, så kommer vi ikke udenom, at forbruget altid stiger i uger med lønningsdag, og sidste uge var ingen undtagelse med en overordnet stigning i forbruget på 6,6 % sammenlignet med ugen før.
At lønnen er gået ind, kan have fristet mange til at få en rejse i kalenderen til et getaway i nogle af forårets helligdage. I hvert fald er der en stigning i onlineforbruget i kategorien ”Flyselskaber & rejsebureauer” på 19,5 % og en stigning på 7,2 % i fysisk handel hos landets hoteller i forhold til ugen inden.
Det er forår i Danmark, og det betyder, at der står ”konfirmationsfest” i mange familiekalendere. Sådan en fest kræver både gaver, pynt og nyt tøj, indkøb som giver stigninger i en række kategorier i fysisk handel: ”Smykkehandlere” (+ 21,2 %), ”Hobbybutikker, kontorartikler & boghandlere” (+ 10,7 %) og ”Tøj-, taske- og skobutikker” (+ 13,0 %). Med konfirmation følger blå mandag og det traditionelle besøg i en af landets forlystelsesparker, hvor forbruget overordnet er steget med 13,1 % sammenlignet med uge 16.
Turisterne ved lige så vel som vi andre, at Danmark tager sig bedst ud i solskin. Så med forårets komme er antallet af udenlandske turister også steget, hvilket giver en stigning på 23,9 % i forbruget på udenlandsk udstedte kort. Top tre over de kategorier, turisterne har brugt flest penge i, er i øvrigt ikke helt overraskende, da det er: ”Hoteller”, ”Spisesteder” og ”Supermarkeder”.
Sidste uges gode vejr har bl.a. fået mange til at svinge forbi autoværkstedet og fået sommerdæk på bilen, hvilket har givet en stigning forbruget i fysisk handel i kategorien ”Køretøjer & reservedele” på 25,5 % i forhold til forrige uge. Landets blomsterhandlere har også haft glæde af de ekstra solskinstimer og tocifrede temperaturer, der har inviteret til en opgradering af altankassen og projekter i haven. Det har givet en stigning i forbruget i fysisk handel på 11,7 %.
Højsæsonen for konfirmationer faldt i sidste uge sammen med fejringen af eid, festligheder der tilsammen kan være skyld i stigninger i en række kategorier i fysisk handel, bl.a.: ”Smykkehandlere” (+13,8 %), ”Tøj-, taske- & skobutikker” (+16,6 %) og ”Specialbutikker (food)” (+ 8,4 %).
Også firmakortene har været hyppigt fremme i sidste uge med en stigning på 15,7 % sammenlignet med ugen før. Det ser ud til, at de især er blevet brugt på sociale tiltag med kollegerne med stigninger i kategorierne ”Spisesteder” (+32,0 %) og ”Bagerier” (+20,6 %). Ser vi på hvilke lande de udenlandsk udstedte firmakort kommer fra, så udgør amerikanerne og englænderne ca. 40 % af omsætningen, hvilket er markant højere end omsætningen på firmakort fra vores nordiske naboer.
Selvom der i fredags blev udbetalt godt 25,5 mia. kroner i restskat til danskerne, så ser det endnu ikke ud til, at vi har været ude i butikkerne og svinge vores Dankort. Forbruget i fysiske forretninger er i hvert fald faldet med 8,4 % sammenlignet med ugen før.
Dog er der blevet sofashoppet lidt ekstra i løbet af ugen, hvor det fantastiske forår endelig bankede på døren. Her ser vi en stigning i onlineforbruget på 14,5 % i forhold til ugen før, hvor forårsfornemmelserne også har sneget sig ind. I kategorien ”Wellness, skønhedssaloner & frisører” er forbruget steget med 40,3 %, mens ”Tøj-, taske- & skobutikker” er steget med 34,6 %. Noget tyder altså på, at vi har brugt nogle af vores skattepenge på selvforkælelse ved en opgradering af forårsgarderoben eller bestilling af wellnessoplevelser.
Og apropos selvforkælelse, så er mange også hoppet i løbe- eller træningstøjet den seneste tid. Dog ser det ud til, at nogle har været lidt for ivrige med at jagte solens stråler. Landets fysioterapeuter har haft i hvert fald haft mere travlt end sædvanligt, hvilket kunne tyde på, at de har behandlet en del skader og skavanker. I kategorien ”Sundhedspleje” er forbruget nemlig steget totalt med 38,5 % – en moderne forbrugsklassiker efter en ferie.
Det ser også ud til, at vi så småt har taget hul på forberedelserne til forårets konfirmationssæson. Rigtig mange har lagt en onlinebestilling på de mange drikkevarer, der hører sig til sådan en fest, hvilket ses i stigningen på 53,6 % i kategorien ”Barer & vinhandlere”. Derudover kan mange konfirmander formentlig også se frem til en skinnende gave i guld eller sølv på deres store dag. Med en stigning på hele 64,2 % i kategorien ”Smykkehandlere” ser det nemlig ud til, at smykkehandlerne har haft ekstra travlt med at sende små, fine pakker afsted.
Påskeugen faldt ugen efter en lønningsdagsuge i forrige uge, hvor forbruget som et resultat deraf steg med 25,6 % overordnet. Så til trods for at det var påske faldt det samlede forbrug i sidste uge med 16,9 % sammenlignet med uge 13.
Vi ser dog stigninger i forbruget i fysisk handel i en række kategorier, hvilket er hjulpet godt på vej af godt vejr og ekstra fridage i sidste uge.
Landets blomsterhandlere og planteskoler har f.eks. nydt godt af kombinationen af fridage og solskin, som har givet en stigning i forbruget i fysisk handel på 48,7 % sammenlignet med ugen før. Også byggemarkederne har kunnet mærke, at der har været ekstra god tid til istandsættelses- og byggeprojekter med en stigning i forbruget i fysisk handel på 42,9 % i forhold til uge 13. Kategorien ”Underholdning & attraktioner” har også haft glæde af påsken med en stigning i fysisk handel på 64,3 % sammenlignet med ugen før.
Man kan selvfølgelig ikke sige ”påske” uden også at sige ”påskefrokost”. I de kategorier, der relaterer sig til påskefrokoster, kan det ses, at mange københavnere har ferieret udenfor Region Hovedstaden, da påsken jo er en oplagt mulighed for f.eks. en tur i sommerhus eller et familievisit.
Kategorien ”Specialbutikker (food)” er steget med hele 32,9 % i fysisk handel i Region Nordjylland, hvorimod kategorien i Region Hovedstaden blot er steget med 13,0 %. Bagerierne i Region Nordjylland har også haft den travl påske med en stigning i forbruget i fysisk handel på 23,9, hvor samme kategori i Region Hovedstaden ligefrem er faldet med 2,4 % sammenlignet med ugen før. Og så har de nordjyske spisesteder også haft flere besøgende end ugen før med en stigning på 47,6 %, hvorimod samme kategori i Region Hovedstaden blot er steget med 3,8 %.
De udenlandske turister har også lagt vejen forbi Danmark i sidste uge med en stigning i forbruget på udenlandske kort på 8,7 % i de fysiske butikker. I det nordjyske har de haft flest norske turister, i Syddanmark har vi hovedsageligt kunnet hilse vores tyske naboer ”willkommen” og i hovedstaden deles nordmændene, svenskerne og amerikanerne om top tre.
Udsigten til udbetaling af restskat ser ud til at spøge endnu en uge. Det kan være årsagen til, at vi har forkælet os selv og vores nærmeste lidt ekstra i sidste uge. I hvert fald tyder forbruget i kategorien ”IT, telecom & forbrugerelektronik” på, at nogle har forkælet hjemmet med en opgradering af elektronikken. Her er forbruget nemlig steget med 1,7 % i fysisk handel sammenlignet med ugen før. Også landets smykkehandlere har i sidste uge rakt lidt ekstra over disken. Med en stigning i forbruget i fysisk handel på 5,5 % i forhold til uge 11 er der blevet købt guld og glimmer enten som selvforkælelse eller til glæde for andre.
At påsken nærmer sig, kan være årsagen til stigningen på 2,2 % i både fysisk handel og online i kategorien ”Specialbutikker (food)”. I den kategori finder vi bl.a. chokoladeforretningerne - så mon ikke, der er nogle, der kan se frem til at modtage et eller flere påskeæg i de kommende uger?
Og så ser det ud til, at flere har taget forskud på påskefrokosten sammen med kollegerne. I hvert fald er der stigninger i forbruget på firmakort i kategorier, der peger i retning af firmafest: ”Underholdning & attraktioner” (+ 12,3 %), ”Spisesteder” (+ 7,8 %) og ”Barer & vinhandlere” (+ 4,8 %).
Ps. Apropos påske så holder Nets’ Business Barometer påskeferie i næste uge. Glæd dig til ugen efter påske, hvor vi vender tilbage med spændende historier omkring danskernes påskeforbrug
”Der er 167.000 i kø foran dig”, beskeder som den, var der rigtig mange, der fik, da de loggede ind på skat.dk i sidste uge for at finde ud af, om de kunne se frem til at få penge tilbage. Ser vi på vores forbrug i uge 11, ser det ud til, at mange har fået en god nyhed, efter de kom igennem køen og derfor har skyndt sig at få en ferie i kalenderen. I hvert fald er kategorien ”Flyselskaber & rejsebureauer” steget med 5,8 % sammenlignet med ugen før.
I takt med, at vinteren slipper sit tag i os, og det begynder at spire udenfor, så trækker det i mange for at komme i haven. Det har skabt travlhed hos landets blomsterhandlere og havecentre og givet en stigning i forbruget på 6,3 % i forhold til uge 10.
Hos landets fysiske barer og vinhandlere ser vi også en stigning i forbruget i fysik handel med en stigning på 4,9 % sammenlignet med forrige uge. Den stigning kan bl.a. skyldes, at der enten er blevet fejret eller drukket gravøl, alt afhængig hvilken side af op- og nedrykningsspillet ens hold endte på, efter søndagens Superliga-opgør, som bød på spænding til sidste fløjt.
Ser vi på forbruget på firmakort i sidste uge, så ser det ud til, at nogle har taget forskud på firmapåskefrokosten med stigninger i kategorierne ”Barer & vinhandlere” (+21,1 %) og ”Spisesteder” (+4,4 %).
Forbruget i uge 10 kan ikke følge med de grønne tal over hele linjen, som vi så i sidste uge. Resulteret er et overordnet fald i forbruget på 18,6 % og røde tal i alle kategorier.
Trods nedgangen i forbruget, så er der enkelte kategorier, hvor forbruget er steget i forhold til den foregående uge. De ekstra lyse timer, som forårets komme har bragt med sig, har givet lyst til projekter i hjemmet og har givet en stigning i onlineforbruget i kategorien ”Møbler & boligindretning” på 2,4 % sammenlignet med ugen før. Derudover ser vi en stigning i forbruget i fysisk handel i kategorien ”Underholdning & attraktioner” på 4,9 %, hvilket måske kan skyldes, at mange har udnyttet, at vi søndag i sidste uge kunne komme i biografen til halv pris.
Sammenligner vi forbruget i sidste uge med samme uge sidste år, så er forbruget faldet med 1,2 %. Dog er der stigninger i flere kategorier, når vi sammenligner forbruget i uge 10 med uge 10 i 2022: ”Flyselskaber & rejsebureauer” (+187,7 %), ”Transportservices” (24,7 %), Underholdning & attraktioner (+12,1 %) og ”Supermarkeder” (+3,5 %).
Ser vi på forbruget på udenlandske kort, så er det faldet med 32,9 % i sidste uge sammenlignet med ugen før. Og med det omskiftelige vejr, vi havde i sidste uge, er det forståeligt, at turisterne ikke ligefrem er kommet til Danmark i hobetal.
Uge 9 bød på lønningsdag og et på kalenderen ”farvel” til vinteren og ”god dag” til foråret. Som altid på uger med lønningsdag ser vi en stigning i det overordnede forbrug, som i sidste uge var 23,4 % højere end ugen før, hvilket især skyldes en stigning på 57,7 % i onlineforbruget.
Apropos forbruget online, så ser vi en stigning online på hele 91,2 % online i kategorien ”Underholdning & attraktioner”. Stigningen skyldes selvfølgelig flere ting. Men mon ikke de mange tusinde festivalentusiater, der i sidste uge ventede i kø for at købe boform på Danmarks smukkeste festival, har haft indflydelse på væksten?
At foråret banker på døren, sætter også gang i forbruget i bestemte kategorier. I kategorien ”Tøj-, taske- & skobutikker” er forbruget steget med 26,8 % i fysisk handel sammenlignet med ugen før. Det skyldes nok, at forårsgarderoben hos mange har trængt til en opgradering. Også landets byggemarkeder har haft glæde af, at foråret er på vej. Det sætter sædvanligvis gang i diverse byggeprojekter, og har medført en stigning online på 42,6 % i forhold til ugen før.
Og så ser danskernes rejsefeber ud til fortsat at stige. Kategorien ”Flyselskaber & rejsebureauer” stiger i hvert fald med 57,6 % sammenlignet med sidste uge, hvilket er forståeligt, nu hvor vejret ikke kan beslutte sig for, om det er forår eller vinter.
Det er velkendt, at vi booker den næste ferie, imens vi holder fri for at have en ny ferie at glæde sig til. At mange havde vinterferie i sidste uge, bekræfter det mønster, da vi ser en stigning på 60,4 % i kategorien ”Flyselskaber & rejsebureauer” sammenlignet med ugen før og en stigning på 9,8 % i onlineforbruget hos landets hoteller. Så mon ikke mange kan se frem til en ferie i påsken eller i en af forårets forlængede weekender?
Et andet velkendt forbrugsmønster er, at kategorien ”Sundhedspleje” stiger efter vi har holdt ferie og her er uge 8 heller ingen undtagelse med en stigning på 15,1 % i fysisk handel i forhold til uge 7. At der er mange, der har haft brug for et besøg hos bl.a. fysioterapeuten efter deres skiferie behøver man dog ikke have adgang til forbrugerdata for at kunne regne ud med det antal af faldskader, der kommer med hjem fra sådan en tur.
Ser vi på forbruget på firmakort, der er steget med 18,3 % sammenlignet med ugen før, er det også tydeligt at se, at mange har holdt ferie i uge 7, og kortet dermed har haft en pause. Til gengæld afslører forbruget på firmakortene, at mange tilsyneladende har savnet deres ferierende kolleger og har socialiseret lidt ekstra efter ferien: ”Barer & vinhandlere” (+ 50,8 %), ”Spisesteder” (+ 50,7 %), ”Bagerier” (+ 34,3 %) og ”Underholdning & attraktioner” (+ 21,7 %).
Uge 7 var for manges vedkommende vinterferieuge og det lader sig ikke skjule i vores forbrug i sidste uge. Især kategorierne ”Underholdning & attraktioner” og ”Digitale services, spil, streaming & gambling” har haft glæde af de mange, der har holdt ferie og haft børn, der skulle underholdes. ”Underholdning & attraktioner” er steget med hele 46,9 % i fysisk handel sammenlignet med ugen før og ”Digitale services, spil, streaming & gambling” er online steget med 12,1 %.
Udover vinterferie bød sidste uge også på valentinsdag, og man siger det jo som bekendt med blomster. Valentinsdag gav derfor - ikke overraskende - ekstra travlhed hos landets blomsterhandlere, hvor forbruget online steg med 62,8 % sammenlignet med ugen før og i fysisk handel steg med 30,3 %. Også spisestederne landet over har haft ekstra travlhed i sidste uge med en stigning i de fysiske restauranter på 6,4 % sammenlignet med ugen før. Stigningen skyldes nok en god blanding af sultne børnefamilier på tur og forelskede par, der har været ude og spise i stearinlysets skær.
De der ikke har været på tur, ser ud til at have brugt ferien på projekter i hjemmet. I fysisk handel ser vi i hvert fald stigninger i kategorierne ”Møbler & boligindretning” (+ 6,1 %), ”Byggemarkeder” (+ 5,7 %) og ” Hobbybutikker, kontorartikler & boghandlere” (+ 4,1 %). Stigningen i sidstnævnte kategori kan selvfølgelig også tilskrives, at mange holdt fastelavnsfester i sidste uge.
Danskernes brug af betalingskort i uge 6 kan bedst karakteriseres som stilhed før vinterferieforbrugsstormen. Vores samlede forbrug ligger 16,0 % under uge 5, og det er specielt onlinehandlen som trækker ned. Omsætningen online ligger hele 35,9 % under uge 5, mens den fysiske handel ligger 9,4 % under.
Der er dog enkelte lyspunkter. Det ser ud til nogle af os har udvist rettidig valentins-omhu og bestilt kærlige blomsterhilsener til vores kære i god tid. I hvert fald er online blomsterhandlere oppe med 4,8 %, og i fysisk handel ligger kategorien blomsterhandlere 1,6 % over uge 5 niveauet.
Det store omsætningsfald i onlinehandlen er primært drevet af kategorierne ”IT, telecom & forbrugerelektronik” (-79,3 %), ”Underholdning & attraktioner” (-48,1 %) og ”Sundhedspleje” (-26,1 %). Specielt for ”IT, telecom & forbrugerelektronik” er et fald i månedens anden uge en tilbagevendende tendens, da lønningsugen altid ligger langt højere end de resterende uger.
Hvis vi sammenligner med uge 6 i 2022, ser vi, at kategorier relateret til rejse og transport fortsat ligger markant højere end samme uge sidste år, men det såkaldte ’corona-gap’ bliver mindre og mindre i takt med, at vi sidste år fik styr på pandemien. Forskellen er der dog stadig, det ses f.eks. i disse kategorier: ”Flyselskaber & rejsebureauer” (+27,9 %), ”Transportservices” (+21,0 %), ”Underholdning & attraktioner” (+14,5 %) og ”Hoteller” (+11,1 %). Derimod oplever kategorier som ”Byggemarkeder” og ”Møbler & boligindretning”, som under Corona-pandemien nød godt af, at danskerne tilbragte mere til i hjemmet, at omsætningen ligger under 2022-niveuaet i uge 6.
Glæd dig til næste uges rapport, hvor vi skal se, om vinterferien og valentinsdag igen kan trække barometeret i grønt.
For mange har januar føltes som markant længere end de 31 dage, måneden rent faktisk er. Der er for nogles vedkommende blevet brugt lidt for mange penge i december og det har betydet smalkost i januar. Så lønningsdagen i sidste uge har for mange nok været ekstra kærkommen, i hvert fald er forbruget overordnet steget med 19,5 % sammenlignet med ugen før og med hele 60,5 % online.
Noget der har fået os til at punge ud online, er kategorien ”Underholdning & attraktioner”, som er steget med 108,3 % sammenlignet med ugen før. Så der er nok mange, som kan glæde sig til koncerter, festivaler og ture i forlystelsesparker. Online er der også brugt mange penge i kategorien ”Wellness, skønhedssaloner & frisører”, hvor forbruget er steget med 47,2 % online i forhold til ugen før. Stigningen kan skyldes, at både valentinsdag og vinterferien er lige om hjørnet og mange derfor har booket tid til selvforkælelse.
Pusten er til gengæld gået af forbruget hos landets bagerforretninger, der kun stiger med beskedne 1,6 % sammenlignet med ugen før. Det skyldes nok ikke, at vi er blevet trætte af fastelavnsboller allerede, men er nærmere et resultat af stilhed før stormen, før fastelavn for alvor rammer midt i februar.
Sammenligner vi det overordnede forbrug i uge 5 med samme uge i 2022, så ser vi en stigning på 4,1 %. Hvad der springer i øjnene, er dog, at forbruget i kategorien ”Barer & vinhandlere” i fysisk handel i år er 12,6 % lavere end i uge 5 i 2022. Tager vi et tilbageblik på starten af sidste år, viser det sig, at uge 5 var den uge hvor nattelivet genåbnede, efter den sidste corona-nedlukning. Derfor havde vi sidste år et indestængt behov for at komme ud og lufte både vores dansesko og -moves.
Uge 4 var en klassisk sidst-på-måneden uge med et overordnet fald i forbruget på 2,6 % sammenlignet med ugen før og med et større fald online (-5,7 %) end i fysisk handel (-1,9 %). I samme åndedrag ser det ud til, at luften er gået ud af udsalgsballonen med et fald online i kategorien ”Tøj-, taske- & skobutikker” på hele 26,5 % sammenlignet med ugen før.
Noget luften ikke er gået ud af, er danskernes lyst til fastelavnsboller og for tredje uge i træk ser vi en stigning i forbruget hos landets bagerier. I sidste uge steg forbruget online hos bagerne med 9,9 % sammenlignet med ugen før. Derudover ser det ud til, at der er kærlighed i luften hos mange. I hvert fald er forbruget fysisk hos smykkehandlerne steget med 8,6 % sammenlignet med ugen før. Så mon ikke der er nogle, der allerede nu har en overraskelse klar til deres udkårne til valentinsdag?
Januar er snart slut og det betyder, at ”hvid januar” også er det. At vinkøleren derfor igen skal fyldes op, kan være årsagen til stigningen online i kategorien ”Barer & vinhandlere” på 8,6 %.
Og selvom mange måske synes, at januar har været lige lovlig lang, så skal vi ikke glemme, at januar sidste år, hvor vi stadigvæk var påvirket af corona-pandemien, var langt værre. Sammenligner vi forbruget i uge 4 i år med uge 4 sidste år, har vi haft det sjovere i år, når vi ser på, hvilke kategorier der har været de største stigninger i: ” Flyselskaber & rejsebureauer” (+57,1 %), ”Barer & vinhandlere” (+ 50,5 %), ”Underholdning & attraktioner (+33,2 %) og ”Spisesteder” (+26,8 %).
Vi er på fornavn med dem efterhånden: Mikkel, Niklas og Mathias. Det er selvfølgelig håndboldherrerne, vi mener, og håndboldfeberen stiger takt med, at Danmark er kommet godt i gang ved VM. De gode takter på håndboldbanen kan have fået flere til at spille på resultaterne og givet en stigning på 9,1 % online i kategorien ”Digitale services, spil, streaming & gambling” sammenlignet med ugen før.
Allerede i sidste uges rapport skød vi fastelavnsbollesæsonen i gang, og det bekræfter vores forbrug i uge 3, hvor vi ser en stigning fysisk hos landets bagerier på 6,6 %. Samme erklæring fra sidste uge at det var starten på enden af ”hvid januar” bakkes også op af vores forbrug. Fysisk hos landets spisesteder er forbruget nemlig steget med 3,7 % og kategorien ”Barer & vinhandlere” er steget med 3,1 % i fysisk handel sammenlignet med ugen før.
Og når vi ikke så håndbold, drak øl eller spiste fastelavnsboller, så brugte mange umiddelbart sidste uge på at klikke det sidste udsalgsshopping hjem. Vi ser i hvert fald stigninger online både i kategorien ”Tøj-, taske- & skobutikker” (+ 14,5 %) og i kategorien ”Møbler & boligindretning” (+ 2,4 %).
”Slankekur i januar og alt det der” synger MC Einar, men noget tyder på, at vi allerede er ved at give køb på de gode intentioner, vi lavede vores nytårsforsæt ud fra. Vi skulle umiddelbart ikke længere end ind anden uge af januar, før manges plan om ”hvid januar” er blevet droppet. I hvert fald ser vi større stigninger i kategorien ”Barer & vinhandlere” både i fysisk handel (+ 15,8 %) og online (+ 24,9 %) sammenlignet med uge 1.
Også hos bagerne har uge 2 været travl med en stigning på 11,2 % i forhold til ugen før, og mon ikke det har en del at gøre med, at fastelavnsbollesæsonen er over os? De er i hvert fald både flotte og fristende igen i år, som de ligger der i bagernes vinduer.
Man forstår jo godt, at mange har brug for både alkohol og sukker til at komme igennem de mørke og regnfulde januardage. Det kedelige vintervejr kan være medvirkende til en stigning i forbruget fysisk handel både på landets hoteller (+ 11,8 %) og hos landets spisesteder (+ 7,5 %) i forhold til ugen før, så man kan komme lidt væk fra den grå hverdag og få et strejf af luksus at varme sig på.
Forbruget på firmakortene, der er steget med 22,0 % sammenlignet med ugen før, indikerer også, at vi for alvor er vendt tilbage til hverdagen efter ferien.
Ikke overraskende byder årets første uge på et fald på -9,8 % i det overordnede forbrug, efter mange har brugt ekstra penge på fejring af jul og nytår i de sidste uger af 2022. Udover at der skal skæres lidt på budgetterne efter en dyr december måned, så lever de obligatoriske nytårsforsæt om at skære lidt i kalorierne nok også hos mange. Det kan ses i det faldende forbrug i fysisk handel sammenlignet med ugen før i en række kategorier: ”Supermarkeder” (-11,6 %), ”Bagerier” (-15,3 %) og ”Specialbutikker (food) (-37,9 %).
”Januar” rimer på ”udsalg” og det ser ud til, at mange har udnyttet det til at få klikket de ting hjem, der beklageligvis ikke lå under juletræet. Online ser vi i hvert fald stigninger sammenlignet med ugen før, den teori passer på kategorierne: ”Møbler & boligindretning” (+43,4 %), ”Hobbybutikker, kontorartikler & boghandlere” (+30,2 %) og ”Tøj-, taske- & skobutikker” (+14,6 %).
Vi ser stigninger i kategorier, der tit stiger efter en ferie. Onlineforbruget i kategorien ”Flyselskaber & rejsebureauer” er steget med 52,6 % i forhold til ugen inden. Mange bruger nemlig ferierne til at få booket den næste ferie. Og så ser vi næsten altid stigning i kategorien ”Sundhedspleje”, når vi vender tilbage til hverdagen efter en ferie og enten har været lidt for aktive eller lidt for inaktive, så kroppen derfor trænger til en hjælpende hånd. Denne gang er ingen undtagelse. ”Sundhedspleje” er steget online med 108,6 %.
Vi kan se på forbruget på firmakort, der er steget med 25,6 % sammenlignet med uge 52, at vi er tilbage på arbejde. Mange steder er nye medarbejdere budt velkommen med morgenmad. Forbruget på firmakort hos landets bagere er i hvert fald steget med 149,9 % i forhold til ugen før.
Vi kommer ikke udenom fejringen af nytåret, når vi ser på vores forbrug i uge 52, hvor forbruget i flere kategorier vidner om fejring og fest.
Mange udnyttede nytåret til et getaway på hotel, hvilket i fysisk handel har givet en stigning hos landets hoteller på 36,7 %. Landets spisesteder har også haft travlt med både gæster i restauranten og mad ud af huset, med en stigning i forbruget i fysisk handel på 11,6 % og en stigning online på 22,4 % sammenlignet med ugen før. Da uge 52 også indeholdt 1. januar, er det ikke kun nytårsmenuer, der er blevet langet over disken. Der er helt sikkert også blevet solgt en hel del tømmermændsmad dagen derpå. Derudover har mange været fornuftige og har ladet bilen stå nytårsnat, hvilket har givet en stigning online i kategorien ”Transportservices” på 18,1 %.
Og så kan man jo - heldigvis - ikke sige ”nytår” uden også at sige ”kransekage”, og det har bagerforretningerne haft glæde af, som har haft en stigning i onlineforbruget på 22,0 % sammenlignet med ugen før.
Dagene mellem jul og nytår er for manges vedkommende blevet brugt til årets sidste tur i bl.a. biografen eller i en af landets forlystelsesparker, hvilket har givet en stigning online i kategorien ”Underholdning & attraktioner” på 22,4 %. Andre har i stedet brugt dagene på langs med film og serier ad libitum. Det kan være en del af årsagen til stigningen online i kategorien ”Digitale services, spil, streaming & gaming” på 46,5 % sammenlignet med ugen før. Mon ikke mange også har spillet på, om ikke Jonas Vingegaard fortjent blev nævnt i Dronning Margrethes nytårstale?
Ser vi på forbruget i uge 50 sammenlignet med ugen før, så har fordelingen mellem online handel og handel i de fysiske butikker udlignet sig, i takt med at juleaften er kommet tættere på og julegaverne skal i hus. Flere begynder måske at frygte, at julegaver bestilt online ikke kan nå fem i tide og tyer derfor til de fysiske forretninger fremfor webshops. I sidste uge så vi dermed en stigning på 3,1 % i fysisk handel og en stigning på 2,2 % online sammenlignet med ugen før.
At det er julen, der er dominerende i vores forbrug her i december måned, er ikke til at komme udenom. I endnu en uge er det i de klassiske julegavekategorier, at vores forbrug et steget sammenlignet med ugen før: ”Smykkehandlere” (+37,6 %), ” Hobbybutikker, kontorartikler & boghandlere” (+23,7 %), ” Tøj-, taske- & skobutikker” (+14,7 %) og ” IT, telecom & forbrugerelektronik” (+12,7 %). Med stigning i forbruget hos landets smykkehandlere flere uger i træk, bør man efterhånden blive skuffet, hvis ikke årets julegave glimter - bare lidt.
Mange af årets sidste, store julefrokoster løb af stablen sidste weekend. Det gav travlhed i fysisk handel i kategorien ” Wellness, skønhedssaloner & frisører” (14,1 %), så håret, neglene og måske endda skægget kunne stå snorlige, inden der skulle drikkes snaps og synges med på ”Last Christmas”.
Dette var årets sidste udgave af Nets’ Business Barometer. Vi vender tilbage med friske tal i starten af det nye år. Tak fordi du har læst med i 2022. God jul og godt nytår.
Selvom julehandelen er i fuld gang både online og i landets fysiske butikker, så har forbruget i sidste uge ikke helt kunnet holde niveauet fra ugen før og er overordnet faldet med 8,7 %. Især online er pusten gået af forbruget efter forrige uge med Cyber Monday og er faldet med 29,7 %.
Ser vi på, hvilke kategorier vi især har brugt penge i, så er der tydeligvis fuld gang i shoppingen af både hårde og bløde pakker i de fysiske butikker: ”Smykkehandlere” (+36,6 %), ”Tøj-, taske- og skobutikker” (+29,3 %) og ”Hobbybutikker, kontorartikler og boghandlere” (+20,3 %).
Vejrmæssigt blev det for alvor vinter i sidste uge med sne og minusgrader, hvilket kan have fået mange til at længes mod enten pister eller piña colada, og det kan være årsagen til stigningen i kategorien ”Flyselskaber & rejsebureauer” på 28,3 % . Det kan også være medvirkende til en stigning på 5,9 % i fysisk handel i kategorien ”Underholdning & attraktioner”, da vejret enten har gjort, at vi er trukket indenfor i f.eks. biografsalens varme eller har nydt de snedryssede og julepyntede forlystelsesparker.
Julefrokostsæsonen er også på sit højeste og gør, at firmakortene har glødet lidt ekstra i bl.a. følgende kategorier: ”Specialbutikker (food)” +19,8 %, ”Barer & vinhandlere” +5,3 % og ”Spisesteder” (+2,9 %).
Mandagen efter Black Friday er kendt som Cyber Monday, dagen hvor tilbudsjagten flyttes fra de fysiske butikker til online shopping. Det billede er nok ikke helt retvisende længere, da mange tilbud på Black Friday også var at finde online. Uanset hvad så har vi i hvert fald shoppet mere online end i de fysiske butikker, hvis vi ser på forbruget i sidste uge, hvor vi har shoppet online for 17,1 % mere, end vi gjorde ugen før.
Kigger vi ind i, hvilke kategorier vi har brugt flest penge i online, så tyder det på, at flere kan se frem til at finde elektronik under juletræet i år, blandt højdespringerne er nemlig ”IT, telecom & forbrugerelektronik” (+172,3 %) og ”Byggemarkeder” (+ 38,9 %). Derudover er forbruget i kategorien ”Underholdning & attraktioner” steget med 78,4 % sammenlignet med ugen før og forbruget i kategorien ”Flyselskaber & rejsebureauer” er steget med 22,7 %, så mange kan desuden glæde sig til at få nye oplevelser ind på kontoen.
I fysisk handel har forbruget i sidste uge forventeligt tabt pusten efter black week, men er trods alt kun faldet med 2,8 % sammenlignet med ugen før. I fysisk handel dufter forbruget lidt af julefrokost med stigninger i følgende kategorier: ”Spisesteder” (+6,0 %), ”Supermarkeder” (+ 5,4 %), ”Specialbutikker (food)” (+5,0 %) og ”Barer & vinhandlere” (+ 3,3 %). Og så behøver man ikke at have haft matematik på højniveau for at regne ud, at stigningen online i kategorien ”Spisesteder” på 7,9 % er en klassisk ”regner det på præsten, så drypper det på degnen”-situation.
Ugen før en uge med lønningsdag vil normalt være en uge, hvor vi ser et fald i forbruget og en overvægt af røde tal. Men når der står ”black week” på selvsamme uge, ser tallene naturligvis noget anderledes ud. Overordnet er forbruget i sidste uge steget med 18,4 % sammenlignet med ugen før, så de gode tilbud har, også i år, fået købelysten frem i danskerne.
Kigger vi ind i, hvilke kategorier vi især har brugt penge i, er det tydeligt, at mange har udnyttet de gode tilbud til at få julegaverne i hus.
Ser vi på onlineforbruget sammenlignet med forrige uge, så kan mange se frem til at finde de helt gode, hårde pakker under juletræet med en stigning på hele 180,0 % hos smykkehandlerne. Derudover ser elektronik ud til at blive en julegavesucces med en stigning i kategorien ”IT, telecom & forbrugeelektronik” på 69,2 %. Og så er kategorien ”Wellness, skønhedssaloner & frisører” steget med 165,7 %, som tyder på, salg af produkter og gavekort enten til eget brug eller som julegaver. De bløde pakker kommer vi heller ikke udenom i år med en stigning online i kategorien ”Tøj-, taske- og skobutikker” på 145,2 % sammenlignet med ugen før.
I fysisk handel er det kategorien ”Hobbybutikker, kontorartikler & boghandlere”, der, med en stigning på 83,6 %, har haft den største stigning sammenlignet med ugen før. Det vidner om, at varer som bl.a. bøger er nogle, vi gerne vil have mellem hænderne før et køb.
Det overordnede forbrug i uge 46 er faldet med 1,7 % sammenlignet med uge 45, hvilket sikkert kan skyldes stilhed før forbrugsstormen med Black Friday ventende forude.
Dog ser det ud til, at en del både forretninger og forbrugere har taget forskud på Black Friday tilbuddene, hvis vi ser på, hvilke kategorier vi har brugt flest penge i den foregående uge. Især online ser det, sammenlignet med ugen før, ud til, at der blevet klikket gode tilbud hjem: ”IT, telecom & forbrugerelektronik” (+16,4 %), ”Tøj-, taske- & skobutikker” (+7,2 %) og ”Smykkehandlere” (+8,3 %). Om stigningen på 9,3 % i fysisk handel i kategorien ”Hobbybutikker, kontorartikler & boghandlere” skyldes tidlig juleklip, hjemmelavede gaver eller bogindkøb til de lange, mørke aftener, kan vi kun gisne om.
De fleste kender til at have en fyldt kalender i december måned og derfor kan det være nødvendigt at tyvstarte med julearrangementerne allerede her i november for at nå det hele.
Tidlige julefrokoster kan derfor være årsagen til, at forbruget på firmakort i fysisk handel er steget med 4,5 %, det ses især, hvis vi kigger ind i de kategorier, hvor firmakortene er blevet brugt mest i fysisk handel: ”Underholdning & attraktioner” (+45,3 %), ”Barer & vinhandlere” (+28,1) % og ”Spisesteder” (+15,2 %).
Man kan efterhånden ikke sige 11. november uden at få lyst til at synge ”Aaaaaaall the single ladies”, nu hvor fænomenet Singles’ Day, singlernes pendant til Valentines’ Day, efterhånden har vundet indpas på det danske marked. Og ser vi på de kategorier, der er blevet shoppet mest online i sidste uge, så ser det ud til at singlerne har udnyttet muligheden for lidt ekstra selvforkælelse: ”Smykkehandlere” +22,2 %, ”Blomsterhandlere” +9,9 % samt ”Wellness, skønhedssaloner & frisører” +8,8 %.
De mørkere måneder har for alvor fået tag i os og det inviterer til mere indendørs hygge, som kan skyldes stigningen i onlineforbruget i kategorien ”Hobbybutikker, kontorartikler & boghandlere” på 7,3 % sammenlignet med ugen før. Nogle byder efteråret velkommen med bøger, spil og hygge og andre vælger at stikke af fra det til varmere - eller koldere - himmelstrøg og kan være årsagen til en stigning i forbruget online i kategorien ”Flyselskaber & rejsebureauer” på 5,7 %.
Sammenligner vi onlineforbruget i uge 45 i år med uge 45 sidste år, så falder især kategorien ”Underholdning & attraktioner” i øjnene med en stigning på hele 97,8 %. Mon ikke de udsolgte partoutbilletter på imponerende 74 minutter til en populær festival i en jysk bøgeskov har noget med det at gøre? Derudover ser det ud til, at vores rejseiver er større i år end sidste år, med stigninger online i kategorierne ”Hoteller” (+19,3 %) og ”Flyselskaber & rejsebureauer” (+17,7 %).
Uge 44 bød på lønningsdag for mange og har resulteret i grønne tal over – næsten – hele linjen. Som altid ved månedsskifte ser vi høje tal i kategorierne ”IT, telecom & forbrugerelektronik” (+110,3 %) og ” Digitale services, spil, streaming & gaming” (+37,1 %) sammenlignet med ugen før.
Sidste uge var sidste chance for at nå den allersidste omgang halloween(u)hygge i landets forlystelsesparker og kan være årsagen til en stigning i onlinesalget i kategorien ”Underholdning & attraktioner” på 48,4 % sammenlignet med uge 43.
Noget kunne også tyde på, at nogle allerede så småt er begyndt at klikke julegaver hjem. I hvert fald ser vi stigning i forbruget i onlinekategorier, der kunne lugte lidt af gaveønsker: ”Smykkehandlere” (+32,4 %), ”Hobbybutikker, kontorartikler og boghandlere” (+22,1 %) og ”Tøj-, taske- og skobutikker” (+19,9 %).
Og så faldt ”sneen” kl. 20.59 i fredags, hvilket nok har haft en positiv indflydelse på stigningen i fysisk handel i kategorien ”Barer & vinhandlere” på 21,2 % sammenlignet med forrige uge. Når det regner på præsten, drypper det som bekendt på degnen. Lanceringen af årets julebryg lokkede sikkert mange til takeaway dagen efter og kan have givet en stigning i onlineforbruget i kategorien ”Spisesteder” på 8,0 %.
Forbruget kunne ikke helt følge med efterårsferiens højere niveau og endte i uge 43 på -0,8 %. Trods det overordnede fald i forbruget, ligger mange kategorier dog i plus sammenlignet med uge 42.
Vi ser flere forbrugsmønstre, der er klassiske for en uge efter en ferie. Kategorien ”Sundhedspleje” er steget med 27,4 % i fysisk handel sammenlignet med ugen før. Det kan skyldes, at vi i ferien har haft mere tid til at være aktive, som så efterfølgende resulterer i et ekstra besøg hus fysioterapeuten eller kiropraktoren. Derudover har mange en regel om altid at have mindst én ferie i kalenderen. Med efterårsferien bag os, har der derfor været tid til at få den næste ferie booket, hvilket har givet en stigning i onlineforbruget i kategorien ”Flyselskaber & rejsebureauer” på 10,6 %.
At vi er tilbage efter efterårsferien, kan også ses på forbruget på firmakort, der er steget med 27,1 % sammenlignet med ugen før. Firmakortene er især blevet brugt i følgende kategorier: ”Spisesteder” (+71,8 %), ”Bagerier” (+68,5 %), ”Transportservices” (+44,7 %), og ”Blomsterhandlere” (+38,8 %).
Selvom vi har haft en historisk varm oktober, kan vi ikke benægte, at vi går en koldere og vådere årstid i møde. Det betyder, at det nu er tid til at få vinterdækkene på bilen, og det kan være årsagen til stigningen i fysisk handel i kategorien ”Køretøjer & reservedele” på 14,0 %.
Mange holdt efterårsferie i sidste uge og det ses tydeligt på måden, vi har brugt vores penge. Især landets forlystelsesparker og attraktioner har nydt godt af ferien, og forbruget i kategorien ”Underholdning & attraktioner” er derfor steget med hele 80,9 % i fysisk handel sammenlignet med uge 41.
Andre kategorier, der i fysisk handel har haft glæde af efterårsferien, er: ”Møbler & boligindretning” (+ 14,7 %), Hobbybutikker, kontorartikler & boghandlere” (+ 14,8 %) og ”Byggemarkeder” (+ 7,9 %). Og nogle har derudover udnyttet ferien til selvforkælelse, der kan være skyld i stigningen i onlineforbruget i kategorien ”Wellness, skønhedssaloner & frisører” på 28,9 %.
I sidste uge modtog børnefamilierne desuden dette kvartals udbetaling af børnepenge. De kan være årsagen til stigningen i især kategorien ”Tøj-, taske- & skobutikker” på 15,8 % i fysisk handel sammenlignet med uge 41, nu hvor vejrudsigten snart kalder på nye vinterstøvler og flyverdragter til familiens mindste.
Ferien har til gengæld givet firmakortene en pause og gjort, at forbruget på dem er faldet med 22,2 % sammenlignet med ugen før.
I sidste uge skrev vi, at vi kunne se på forbruget, at nogle måske holdt på lidt ekstra på pengene, fordi der var udsigt til, at de skulle bruges på at holde efterårsferie i uge 42. Den tendens har gentaget sig i sidste uge, hvor det overordnede forbrug er faldet med 6,8 % sammenlignet med ugen før.
Ser vi på forbruget i fysisk handel, er der dog fremgang i forbruget i flere kategorier, som peger i retning af efterårshygge: ”Underholdning & attraktioner” (+7,7 %), ”Hobbybutikker, kontorartikler & boghandlere” (+4,5 %) og ”Bagerier” (+0,5 %). Det samme gør sig gældende for et par kategorier inden for onlinehandel: ”Møbler & boligindretning” (+8,2 %) og ”Digitale services, spil, streaming & gambling” (+0,7 %). Så mon ikke mange skal hygge sig indendørs enten hjemme eller i sommerhuset i efterårsferien?
Sammenligner vi forbruget i uge 41 i år med samme uge sidste år, er der fremgang i forbruget på udenlandske kort på 11,4 %. Det vidner om, at antallet af udenlandske besøgende i Danmark - også udenfor den traditionelle højsæson - er landet på et markant højere niveau, end vi oplevede sidste år. På firmakort ser vi ligeledes en stigning på 15,9 %, der måske skyldes, at færre arbejder hjemmefra nu, end de gjorde i uge 41 sidste år.
Det er altid svært at holde dampen oppe på forbruget ugen efter en lønningsdagsuge, og uge 40 er igen undtagelse med et fald på 7,5 % på det overordnede forbrug. At efterårsferien og de dertilhørende udgifter er lige om hjørnet kan også have en betydning for, at vi holder lidt igen med forbruget.
Ser vi på de kategorier, vi har brugt flest penge i i sidste uge, så tegner der sig dog et billede af, at nogle i hvert fald er ved at forberede sig de kommende feriedage, hvad enten de skal bruges ude eller hjemme. Forbruget online hos landets byggemarkeder er nemlig steget med 38,9 % sammenlignet med ugen før (i øvrigt 30,4 % mere end i samme uge sidste år) og onlineforbruget i kategorien ”Møbler & boligindretning” er steget med 5,4 %. Alt sammen noget der peger i retning af, at ferien skal bruges på projekter i hjemmet.
Derudover er onlineforbruget hos landets hoteller er steget med 12,5 % og kategorien ”Køretøjer & reservedele” er steget med 11,8 %, så mon ikke også nogle bruger ferien til en getaway et sted i Danmark?
Den samlede kortomsætning i uge 39 stiger med 14,4 % - og det er især onlinehandlen som, med en stigning på hele 63,2 %, er flyvende. Efter lønningsdag er det næsten lige så sikkert som amen i kirken, at kategorien ”IT, telecom & forbrugerelektronik” går i grønt.
I uge 39 vokser kategorien samlet set med hele 303,3 %, og isoleret på onlinehandel stiger kategorien med utrolige 647,2 %. Om det er jagten på nye energibesparende el-apparater for at holde elregningen nede, eller fladskærmsopgraderinger inden VM i fodbold, kan vi kun gætte på.
De øvrige vindere inden for onlinehandel er i uge 39 ”Nærbutikker & kiosker” (+91,2 %), Digitale services, spil, streaming & gambling” (+64,6 %), og ”Underholdning & attraktioner” (+64,3 %). I de fysiske butikker er det derimod ”Tøj-, taske-, & skobutikker” som, med en stigning på 31,4 % ift. uge 38, løber med titlen som ugens højdespringer. Det skyldes muligvis, at garderoben bliver gjort efterårs- og vinterklar efter et fald i temperaturen.
I en uge hvor omsætningen i onlinehandlen tager et flot spring, er det dog væsentligt at bemærke, at ift. uge 39 2021, ligger omsætning 12,2 % lavere, mens den fysiske omsætning kun er 5,7 % lavere i uge 39 sammenlignet med samme uge sidste år.
Omsætningstallene for uge 38 viser det sædvanlige mønster med faldende omsætning sidst på måneden. Den totale omsætning på betalingskort ligger 4,1 % under uge 37. Onlinehandlen mærker med et fald på 7,4 % tydeligere end de fysiske butikker, at det er sidst på måneden, da den fysiske handel kun er faldet med 3,4 %.
Omsætningen på udenlandske kort følger også den forventede udvikling med et fald på 10,5 %. Kigger vi nærmere på omsætningen på udenlandske kort, er det lidt overraskende, at faldet på udenlandske firmakort i uge 38 er højere end på de udenlandske private kort. Årsagen til faldet skyldes altså ikke kun, at sommerturistsæsonen synger på allersidste vers, men også at vi i uge 38 har oplevet et lavere forbrug blandt de forretningsrejsende i Danmark end i ugen før.
Når næsten alle indekstal er røde, er det vigtigt at sætte tallene i perspektiv. Sammenligner vi uge 38 i 2022 totalt set med samme uge i 2021, så viser det overordnede indeks faktisk også et fald på 4,1 %. Men dykker vi et niveau ned, ses det, at omsætningen på firmakort ligger 24,7 % højere, og omsætning på udenlandske kort ligeledes ligger markant højere (+28,5 %). Kigger vi på specifikke kategorier, så ligger ”Nærbutikker & kiosker” hele 29,9 % højere end i samme uge sidste år, og bl.a. ”Hoteller”, ”Tankstationer”, ”Byggemarkeder” og ”Hobbybutikker, kontorartikler & boghandlere” har også en højere omsætning, end det var tilfældet i samme uge sidste år.
Uge 37 blev endnu en uge med en overvægt af røde tal og et overordnet fald på 4,6 %. Vi har været mere flittige til at besøge de fysiske butikker fremfor at shoppe online, selvom begge dele overordnet er i minus. Forbruget i fysisk handel er altså faldet med 4,1 % sammenlignet med uge 36 og onlinehandlen er faldet med 6,9 %.
Ser vi på forbruget online, er der dog lidt flere kategorier i plus. Især i kategorien ”IT, telecom & forbrugerelektronik” har vi med en stigning på 15,1 % brugt en del mere sammenlignet med ugen før. Det kan skyldes, at energikrisen kradser og flere skifter hjemmets strømslugere ud med nye, mere strømbesparende modeller.
Forbruget på firmakort er steget med hele 23,5 %, når vi sammenligner uge 37 i år med uge 37 sidste år. Ser vi nærmere på, hvad der er blevet købt på firmakortene sammenlignet med samme uge sidste år, tegner der sig et billede af, at der igen for alvor er gang i hjulene, når det kommer til forretningsrejser: ”Hoteller” +44,9 %, ”Transportservices” +31,9 %, ”Tankstationer” +29,4 % og ”Spisesteder” +26,9 %. Det er dog umiddelbart mest de indenrigs forretningsrejser, der er gang i, da kategorien ”Flyselskaber & rejsebureauer” er faldet med 54,4 % på firmakort i samme periode.
I sidste uges rapport havde vi grønne tal i alle kategorier bortser fra én. I denne uges rapport er bøtten vendt på hovedet og alle kategorier bortset fra én, er røde. Det er dog ikke overraskende, at forbruget ugen efter en lønningsdagsuge ikke holder niveauet.
Landets byggemarkeder har haft endnu en travl uge med et onlineforbrug på +2,5 % sammenlignet med ugen før. Ser vi på onlineforbruget hos byggemarkederne sammenlignet med uge 36 sidste år, er det steget med 15,5 %, hvilket bekræfter den stigende tendens for click & collect, som vi omtalte i sidste uge.
Rejselysten er vendt tilbage, i takt med at vi har lagt corona-pandemien bag os. Forbruget i fysik handel kategorien ”Flyselskaber & rejsebureauer” er steget med +50,6 % i sidste uge sammenlignet med uge 36 sidste år, og også hos landets hoteller er forbruget steget med 6,1 % i samme periode.
Ser vi på forbruget på udenlandske kort i sidste uge sammenlignet med samme uge sidste år, er det steget med hele 45,7 % i de fysiske butikker og det cementerer, at turisterne for alvor har glemt alt om pandemien. Sammenlignet med forrige uge, har turisterne har brugt flest penge i følgende kategorier: ”Spisesteder” (+68,8 %), ”Nærbutikker & kiosker” (+65,4 %), ”Hoteller” (+64,0 %) og ”Transportservices” (+53,4 %).
I sidste uges rapport beskrev vi uge 34 som en klassisk ”sidst på måneden-uge”. I den her uge kan vi så til gengæld kalde uge 35 for en klassisk ”lønningsdagsuge” med en stigning i forbruget på 15,6 %.
Uge 35 blev årets sidste officielle sommeruge og det var der mange, der udnyttede til lige at få klemt det sidste ud af sommeren og få sommerens sidste familieudflugt klaret eller gør-det-selv-projektet derhjemme færdiggjort . Det gav en stigning i onlineforbruget på 59,7 % i kategorien ”Underholdning & attraktioner” og travlhed ved ”click & collect” hos landets byggemarkeder med en stigning online på 44,8 % sammenlignet med ugen før.
Når én ferie er slut, er vi sjældent sene til at få den næste i kalenderen og sensommeren 2022 er ingen undtagelse. I sidste uge så vi en stigning i onlineforbruget i kategorien ”Flyselskaber & rejsebureauer” på 15,7 % sammenlignet med uge 34. Og ser vi på forbruget i kategorien sammenlignet med samme uge sidste år er stigningen hele 20,5 %. En stigning der bevidner, at ikke blot rejselysten, men også troen på at fremtidige rejser ikke må aflyses, er vendt tilbage.
Og nu hvor sidste uge var en lønningsdagsuge, ser det ud til at have fristet flere til shopping og forkælelse. Vi se derfor en stigning i forbruget hos landets online smykkehandlere på 24,4 %, en stigning online i kategorien ” Wellness, skønhedssaloner & frisører” på 36,4 % og en stigning i fysisk handel på 21,5 % i kategorien ” Tøj-, taske- & skobutikker”.
Uge 34 blev en klassisk ”sidst på måneden-uge”, med et fald i det overordnede forbrug på 4,0 % sammenlignet med uge 33.
Generelt kan det ses, at ferien for de flestes vedkommende er ovre og vi er tilbage på arbejde. Som altid efter ferien, har mange brug for lige at få kroppen i gang og det giver en stigning i onlineforbruget i kategorien ”Sundhedspleje” på 8,2 %. At hverdagen er vendt tilbage kan også ses på onlineforbruget i kategorien ”Supermarkeder”, der er steget med 3,8 % sammenlignet med ugen før.
Derudover giver den tilbagevendte hverdag ikke så meget plads til projekterne derhjemme, og kan være skyld i et fald i onlineforbruget hos byggemarkederne på 11,0 %. Og den giver desværre heller ikke så meget tid til at gå ud, hvis vi ser på forbruget fysisk i kategorierne ”Barer & vinhandlere” (-6,6 %) og ”Spisesteder” (-4,9 %).
Forbruget online i kategorien ”Underholdning & attraktioner” er til gengæld gået frem med 11,4 %, så mange kan se frem til store koncertoplevelser eller lignede.
Sammenligner vi forbruget på firmakort med uge 34 sidste år, er det tydeligt, at mange har skiftet hjemmekontoret ud med det fysiske kontor og igen er på farten i arbejdssammenhæng. På firmakort er der nemlig bl.a. stigning i følgende kategorier sammenlignet med uge 24 i 2021: ”Hoteller” (+79,2 %), ”Spisesteder” (+42,3 %), ”Tankstationer” (+38,4 %) og ”Transportservices” (+36,1 %).
Overgangen fra uge 32 til 33 viser kun ganske små udsving i danskernes forbrug. Overordnet falder omsætningen med 2,0 % sammenlignet med ugen før. Forbruget i de fysiske butikker falder samlet med 1,2 %, mens onlinehandlen trækker lidt mere ned med et fald på 5,8 %. Nedgangen i onlinehandlen er primært drevet af kategorierne ”Tøj-, taske- & skobutikker” (-15,1 %), ”Byggemarkeder” (-12,9 %), og ”Digitale services, spil, streaming & gambling” (-12,7 %).
Igen i uge 33 ser vi, at feriesæsonen stadig kører på et lavere og lavere blus. Omsætningen på kort udstedt i udlandet falder med -16,7 % ift. uge 32, og brancher med store fald er især ”Transportservices” (-23,8 %), ”Spisesteder” (-19,4 %) og ”Underholdning & attraktioner” (-16,6 %)”.
Men, ligesom det har været gældende hele sommeren 2022, så er omsætningen i uge 33 markant højere end uge 33 sidste år. Faktisk næsten 50 % højere. Kigger vi på de turisttunge brancher, så er omsætningen på de udenlandske kort i uge 33 på et betydeligt højere niveau end samme uge sidste år. Eksempelvis er ”Spisesteder” (+86,6 %), ”Hoteller” (+86,5 %), og ”Underholdning & attraktioner” (+56,3 %), så det er glædeligt at se, at turistbranchen fortsat holder det høje gear sammenlignet med sidste år.
Uge 32 er domineret af røde omsætningstal i alle kategorier med undtagelse af ”Sundhedspleje” (+9,1 %) og ”Køretøjer og reservedele” (+1,4 %), hvilket indikerer et behov for pleje til både krop-og-bil efter ferien. Det er på onlinehandlen, at vi ser det største fald (-25,1%), men den fysiske handel falder også samlet med 12,8 % i forhold til uge 31.
På firmakort giver afslutningen af feriesæsonen til gengæld en ganske naturlig en fremgang 9,3 %. Dette er primært drevet af kategorierne ”Spisesteder” (+60,3 %) og ”Bagere” (+36,8 %), så på mange danske arbejdspladser har vi haft mulighed for at dele sommerens ferieoplevelser med vores kollegaer.
Omsætningen på udenlandske kort er fortsat aftagende og det er stadig besøgende fra Norge, som lægger den største omsætning i Danmark. Den norske dominans er tydeligst i hovedstadsområdet, hvorimod tyskerne, på 2. pladsen, har forholdsvist større omsætning i de sønder- og vestjyske kommuner.
Hvis vi sammenligner uge 32 i år med uge 32 i 2019 (før Covid), så ligger den totale omsætning lidt lavere (-3,7 %). Vi spiser dog mere ude (+16,6 %), hvilket selvfølgelig kan være afhængig af vejret. Derimod ligger ”Fly- og rejseselskaber” væsentlig lavere end før corona (-50,8 %).
Mange medier har allerede bragt forskellige vinkler på, at sommeren 2022 blev sommeren, hvor de turisttunge brancher tog det afgørende skridt ud af coronaens skygge. Sammenligner vi omsætningen på udenlandske kort i uge 32 i år med uge 32 i 2021, så bekræftes denne tendens eksempelvis med markante stigninger i kategorierne: ”Spisesteder” (+111,8 %), ”Hoteller” (+100,6 %), ”Underholdning og attraktioner” (+73,4 %) og ”Transportservices (+72,0 %).
Selvom vejrguderne stadig giver den fuld tryk på sommervejret, så er flertallet af danskerne kommet hjem fra sommerferie og er vendt tilbage til arbejdet. Det betyder at firmakortene er blevet luftet til sociale sammenkomster. Fire kategorier skiller sig ud ift. omsætning på firmakort. Størst er væksten i kategorien ”Barer og vinhandlere” som vokser med hele 427,7 % i uge 31, men der er også spist masser bagerbrød og -kage med kollegaerne. Vi har også uddelt mange blomster til nye medarbejdere eller frisket kontoret lidt op.
På de private kort ser vi den sædvanlige tendens til at kategorierne ”Wellness, skønhedssaloner og frisører” (+20,4 %) og ”Sundhedspleje” (+19,7 %) stiger, når danskerne kommer hjem fra ferie med behov for skadesbehandling eller at stå helt skarpt, når arbejdet kalder.
Den samlede vækst i uge 31 på 4,4 % skyldes primært danskerne har handlet mere online. Vi ser i uge 31 en fremgang på 19,1 % i den samlede onlinehandel. Kategorien som er vokset mest online i uge 31 er ”Underholdning og attraktioner”, som med en stigning på 51,2 % indikerer, at mange danskere har rundet ferien af med familieunderholdning i de danske forlystelsesparker.
Omsætningen fra udenlandske kort har gennem sommeren vist, at vi heldigvis igen byder mange turister velkommen til landet. For første gang i en række uger ser vi dog en nedgang i den samlede omsætning på udenlandske betalingskort (-8,3 %), hvilket indikerer, at turistsæsonen har toppet for i år. Det er fortsat nordmændene som lægger flest penge i Danmark efterfulgt af Tyskland og med Sverige på tredjepladsen.
I Skanderborg er uge 31 ikke som alle andre uger i året. Den totale omsætning i Skanderborg kommune ligger 166,3 % højere end ugen før. Kigger vi specifikt på kategorien ’Barer og vinhandlere’ i Skanderborg Kommune, så ligger væksten i uge 31 på – hold fast – hele 5.983,8 %.
Omsætningen på udenlandske betalingskort er meget naturligt steget gennem de foregående sommerferieuger. Det gælder også for uge 30, hvor stigningen dog kun er på 0,4 % sammenlignet med uge 29. I uge 30 indtager vores norske naboer 1.-pladsen målt på omsætningen via udenlandske kort. De kommende uger er dog højsæson for ferie i Tyskland, så mon ikke tyskerne overtager førstepladsen i næste uge? Udenlandske turister har generelt brugt mest i kategorierne ”Hoteller”, ”Spisesteder” og ”Supermarkeder”.
Kigger vi på danskernes forbrug i uge 30, ser det ud til, at omsætningen i fysisk handel har peaket for denne sommer i de klassiske turistkategorier. Eksempelvis falder ”Flyselskaber & rejsebureauer” med 21,5 %, mens ”Hoteller” ligger på -2,4 % og ”Underholdning & attraktioner” lander på -0,7 % ift. ugen før.
Til gengæld er det stadig højsæson for sommerbryllupper og andre store fejringer, hvilket giver travlhed hos både ”Blomsterhandlere” (+23,0 %), ”Smykkehandlere” (+20,7 %) og ”Wellness, skønhedssaloner & frisører” (+14,6 %). Måske ligger niveauet ekstra højt, fordi der fortsat er mange, som har udskudt festligheder fra de foregående somre pga. corona.
Onlinehandlen i uge 30 stiger med 21,6 % ift. forrige uge. Det er primært drevet af kategorien ”IT, telecom & forbrugerelektronik”, som stiger hele 314,6 %, mens også ”Wellness, skønhedssaloner & frisører” med en stigning på 26,5 % ligger over ugens gennemsnitlige stigning online.
At vi for første gang i 26 år kunne se en dansker på toppen af podiet i Paris iført den gule trøje, samme uge som der var en historisk stor gevinst med den helt rigtige talkombination, har givet en stigning på 74,2 % i fysisk handel i kategorien ”Digitale services, spil, streaming og gambling” sammenlignet med ugen inden. Det er fuldt forståeligt, for den slags historiske begivenheder skal man jo ikke gå glip af.
Det er svært at sige ”uge 29” uden også at sige ”Skagen”. Uge 29 er ugen, hvor indbyggertallet i Skagen stiger fra 8.000 til hele 50.000. Ser vi på forbruget i Frederikshavn Kommune, som Skagen ligger i, ser tallene også noget mere festlige ud, end de gør overordnet for hele landet: ”Barer & vinhandlere” +69,5 %, ”Spisesteder” +17,2 % og ”Hoteller” +10,6 %.
Sidste uge var desuden en uge med stigning på 10,2 % hos landets online tøj-, taske- og skobutikker, der vidner om, at udsalgsslutspurten er sat ind mange steder. Det var endnu en travl uge hos landets seværdigheder og forlystelser med en stigning på 17,0 % i fysisk handel i kategorien ”Underholdning & attraktioner”. Og så bliver turisterne ved med at lægge vejen forbi Danmark, det afslører en stigning på 1,6 % på udenlandske kort sammenlignet med uge 28.
Sommerferien er for alvor over os og flere har – mere eller mindre frivilligt – valgt at holde ferien i Danmark i år. I hvert fald ser vi i sidste uge en stigning i forbruget i fysisk handel hos landets hoteller på 9,0 % og en stigning på 4,8 % i forbruget i fysisk handel i kategorien ”Underholdning & attraktioner”, som vidner om, at mange holder ferie under hjemlige himmelstrøg. Derudover er forbruget på firmakort endnu engang faldet og ligger i uge 28 på -14,4 % sammenlignet med ugen før.
At de danske cykelryttere bruger deres sommer på at give de andre baghjul nede i Touren er muligvis årsagen til stigningen i onlineforbruget på 18,6 % i kategorien ”Digitale services, spil, streaming & gambling” sammenlignet med ugen før. For det er bare ikke det samme at følge sådanne pragtpræsentationer på en liveblog, som på levende billeder og lyd.
Så har det været endnu en uge med fremgang i forbruget på udenlandske kort, der viser, at de udenlandske turister for alvor er tilbage. Sammenlignet med ugen før er forbruget på udenlandske kort steget med 9,7 % og det er fortsat fra vores nabolande, Norge, Tyskland og Sverige, de fleste besøgende kommer fra.
Efter en overvægt af grønne tal i sidste uges rapport, hvor Tour- og festivalfeberen rasede, er forbruget lidt mindre imponerende, når vi ser på uge 27. Samlet set er forbruget nemlig faldet med 13,9 % sammenlignet med ugen før.
Det faldende forbrug kan skyldes, at mange er draget mod varmere himmelstrøg og derfor bruger deres penge i fremmed valuta i stedet. I hvert fald afslører et fald i forbruget på firmakort på 20,6 %, at ferietiden er over os.
De, der ferierer i Danmark, har til gengæld flittigt besøgt landets forlystelsesparker og andre attraktioner, hvilket har givet en stigning på 36,9 % i forbruget i fysisk handel i kategorien ”Underholdning & attraktioner” i forhold til forrige uge. Ferien bliver for nogle også brugt på projekter i hjemmet, som har betydet stigninger i fysisk handel i kategorierne ”Møbler & boligindretning” (+6,3 %) og ”Byggemarkeder” (+2,2 %).
Også denne uge ser vi en stigning i forbruget på udenlandske kort, som vi har set det i flere uger i træk. Turisterne har brugt for 3,0 % mere end i ugen før og har især brugt deres penge i følgende kategorier: ”Underholdning & attraktioner (+23,9 %), ”Supermarkeder (+15,6 %) og ”Hobbybutikker, kontorartikler & boghandlere” (+11,5 %).
Lad os starte med ugens højdespringer. Med både etapestart for Tour de France og landets største festival, er det ikke den store overraskelse, at der har været fart på korttransaktionerne fysisk i kategorien ”Barer & vinhandlere” i netop Roskilde. Men med en stigning på imponerende 979,5 % i forhold til ugen før, er det ikke underligt, hvis indehavere og deres personale nu ser frem til et par velfortjente ferieuger.
Effekten af de store kulturelle begivenheder ser også ud til at have sat sine positive spor på omsætningen i andre brancher. Med en stigning på 355,8 % i kategorien ”IT, telecom & forbrugerelektronik” i forhold til sidste uge, er der noget som tyder på, at mange danskere har investeret i en endnu større fladskærm for at få den optimale oplevelse ved at følge med i Tour de France, fodbold EM for kvinder, Wimbledon mv. hjemme fra stuen. Også kategorien “Digitale service, spil, streaming & gambling” nyder godt af de store sportsevents. Her er stigningen sammenlignet med ugen før på 77,6 %.
Slutteligt kan vi se, at mange forbereder sig til ferien ved at købe lidt underholdning i form af f.eks. bøger og kryds & tværs til rejsen og afslapning på solvognen. I hvert fald kan ”Hobbybutikker, kontorartikler & boghandlere” se tilbage på en travl uge 26 med en omsætning online, der var 32,3 % højere end i forrige uge.
Efter to uger med plus i det overordnede forbrug er forbruget i uge 25 dykket lidt igen og landet på -3,4 %. Det kan skyldes, at det er sidst på måneden og at mange holder lidt på pengene, nu hvor sommerferien er lige om hjørnet.
En kategori vi alligevel har brugt penge i i sidste uge er ”Underholdning & attraktioner”, der i fysisk handel ligger på +54,2 % sammenliget med ugen inden. Stigningen skyldes nok en kombination af de mange koncerter og festivaller, der løb af stablen i sidste uge og masser af solskin. Solskinnet kan også være grunden til, at der er blevet brugt for 9,8 % mere online i kategorien ”Møbler & boligindretning”, da vejret har inviteret til afslapning på en solstol eller i skyggen under en parasol.
Studentervognene har været svære at overse i sidste uge. Fejringen af studenterne og alle de andre, der i sidste uge færdiggjorde deres uddannelse, er nok årsagen i stigningen i forbruget i fysisk handel i kategorierne ”Blomsterhandlere” (+9,9 %) og ”Barer & vinhandlere” (+7,9 %).
At ferien nærmer sig kan ses på det faldende forbrug på firmakort, der er faldet med 18,2 % sammenlignet med ugen før.
Studenterhuerne er begyndt at poppe op i bybilledet, mange bliver færdige med deres videregående uddannelser og der er fuld fart på sommerbryllupperne. Kort sagt er det højsæson for fejringer i disse uger. I sidste uge blev der derfor købt gaver hos de fysiske smykkehandlere (+29,5 %), tøj-, taske- og skobutikker er blevet besøgt for at opdatere festgarderoben (+11,5 %) og der er blevet bestilt blomster online (9,1 %).
At der er mange festlige arrangementer i kalenderen og sommerens komme har også givet travlhed fysisk i kategorierne ”Wellness, skønhedssaloner & frisører” (+14,3 %) og ”Sundhedspleje” (+19,9 %) i forhold til forrige uge.
Også på landets arbejdspladser er der gang i snart-ferie-fejringerne, hvis vi ser på forbruget på firmakortene i sidste uge, der overordnet er steget med 18,3 %. De kategorier, vi i fysisk handel har svunget firmakortet mest i, dufter af sommerfest: ”Barer & vinhandlere” (+42,0 %), ”Spisesteder” (+38,1 %), Specialbutikker (food) (+33,0 %) og ”Bagerier” (+26,4 %).
På de københavnske cykelstier kan det mærkes, at antallet af udlejningscykler er stigende og forbruget på udenlandske kort er da også overordnet steget med 10,1 % sammenlignet med uge 23. Top tre over forbruget på de udenlandske kort er: ”Smykkehandlere” (+36,8 %), ”Wellness, skønhedssaloner & frisører” (+35,0 %) og ”Spisesteder” (+17,5 %).
Pinsen, der gav en fridag mandag i sidste uge, afspejles i vores forbrugsmønster i uge 23. Det er nemlig især kategorier, der emmer af pinseferie, hvor forbruget i fysisk handel er steget meget i sidste uge sammenlignet med uge 22: ”Barer & vinhandlere” (+81,1 %), ”Hoteller” (+70,3 %), ”Spisesteder” (+67,9 %) og ”Transportservices” (+35,8 %). Sidstnævnte kan også have nydt godt af, at benzinpriserne stiger og vi derfor tyer til andre transportformer end egen bil.
Helligdagen mandag og de medfølgende lukkede butikker kan være skyld i, at mange har benyttet muligheden for at klikke dagligvarerene hjem online. I hvert fald ser vi en stigning hos landets online supermarkeder på 43,5 %.
Sidste uge bød på flere, store kulturelle events rundt omkring i landet, hvor der bl.a. er blevet sunget med på ”Rocket man” og ”Der er et yndigt land”, og som kan være årsagen til stigningen i fysisk handel i kategorien ”Underholdning & attraktioner” på 52,1 % sammenlignet med ugen før.
Om det så er pinsen eller de mange events, der har trukket flere turister til landet, er svært at sige. Men i hvert fald ser vi en stigning i brugen af udenlandske kort på hele 78,4 % i sidste uge sammenlignet med ugen inden.
Selvom uge 22 var lønningsdagsuge, endte ugen på -9,7 % i det overordnede forbrug sammenlignet med ugen før. Minusset overordnet skyldes især, at forbruget i fysisk handel er faldet med 19,0 % sammenlignet med uge 21. Online er forbruget til gengæld steget med hele 35,9 %, som giver masser af grønne tal i det online forbrug. Det er især tydeligt i kategorien ”IT, telecom & forbrugerelektronik”, som altid ligger højt ved månedsskiftet, og den skuffer heller ikke denne uge med en stigning online på hele 463,9 % sammenlignet med ugen før.
Lønningsdag har også givet anledning til selvforkælelse i form af nyt til garderoben, en tur til frisøren og egen selvpleje. Det ses især online i en række kategorier: ”Sundhedspleje” (+29,1 %), ”Wellness, frisører & skønhedssaloner” (+26,1 %), ”Smykkehandlere” (+38,6 %) og ”Tøj-, taske- & skobutikker” (+8,6 %).
Sidste uge indeholdt også fars dag, som har givet anledning til at forkæle vores fædre og derfor har vi online bestilt lækre vine, mad og hobbygrej, hvilket kan være årsagen til stigningen online i følgende kategorier: ”Hobbybutikker, kontorartikler & boghandlere” (+18,0 %), ”Specialbutikker” (food) (+14,7) % og ”Specialbutikker” (non-food) (+7,9 %).
Slutteligt er kategorien ”Digitale services, spil, streaming & gambling” steget online med 14,9 % sammenlignet med ugen før. Det kan skyldes den spændende landskamp, som blev spillet fredag aften.
Sidste uge bød på et par ekstra fridage for mange i forbindelse med Kr. himmelfartsferien og det kan ses i vores forbrug. Især kategorien ”Underholdning & attraktioner” har haft glæde af de ekstra fridage, hvor vi overordnet set har brugt for 36,4 % mere end ugen før og online for hele 51,6 % mere. Mon ikke mange har prøvet Danmarks nye - og største - rutsjebane eller set Top Guns tilbagevenden på det store lærred?
Nogle har også udnyttet miniferien til at klikke nyt hjem til hjemmet med click & collect, hvilket en stigning online på 5,3 % sammenlignet med forrige uge i kategorien ”Møbler & boligindretning” indikerer. At der samtidig er en stigning i forbruget online i kategorien ”Barer & vinhandlere” på 9,8 %, kan så skyldes, at vinreolen også har trængt til lidt nyt.
Generelt ser vi en tendens til, at vi bruger ferierne til at booke den næste ferie og her er Kr. himmelfartsferien ingen undtagelse. Vi ser nemlig en stigning på 9,8 % i onlinekøb i kategorien ”Flyselskaber & rejsebureauer” sammenlignet med uge 20.
Endnu engang har der været gang i de udenlandske kort med en stigning på 12,7 % sammenlignet med forrige uge. Ikke så overraskende er top tre over lande, de udenlandske kort kommer fra, vores naboer: Norge, Tyskland og Sverige.
Forbruget i uge 20 afslører, at det er højsæson for firmaarrangementer. Firmakortene er i sidste uge blevet brugt 15,4 % mere end ugen før, og det er især kategorier der peger i retning af festivitas, de er blevet brugt i: ”Specialbutikker (food)” (+50,1 %), ”Spisesteder” (+40,1 %), ”Underholdning & attraktioner” (+39,1 %) og ”Barer & vinhandlere” (+27,9 %). Så hvis ikke chefen har givet en omgang i sidste uge, kan du roligt føle dig snydt.
Ser vi på forbruget online, så bliver der fortsat klikket rejser hjem, som har givet en stigning i forbruget i kategorien ”Flyselskaber & rejsebureauer” på 7,3 %. Derudover er der online blevet shoppet i kategorien ”Møbler & boligindretning” for 17,6 % mere ned ugen før. Det kan skyldes, at solhjørnet på altanen eller terrassen er blevet indrettet, nu hvor det er blevet vejr til den slags udendørs dasen.
Også turisterne har fundet deres vej til Danmark i sidste uge, hvor forbruget på udenlandske kort er steget med 4,1 %. De udenlandske kunder har bl.a. brugt deres penge i kategorierne: ”Specialbutikker (food)” (+65,4 %), ”Smykkehandlere” (+47,5 %), ”Møbler & boligindretning” (+34,6 %) og ”Underholdning & attraktioner” (+14,7 %).
Vi har oplevet en uge 19 med et markant fald på -11,6 % i den totale omsætning i forhold til ugen før. Tilbagegangen dækker fald på både private kort (-11,5 %) og firmakort (-15,4 %), såvel som i den fysiske handel (-10,3 %) og online handel (-17,1 %).
Det eneste lyspunkt i uge 19 er, at vi forsat har fokus på vores kommende ferieoplevelser, hvilket har skabt en fremgang hos landets hoteller på 9,2 %. Det er primært drevet af en øget online omsætning, som er steget med 56,3 % sammenlignet med ugen før. Kategorien ”Flyselskaber & rejsebureauer” kommer også lige ind mellem de grønne tal med en stigning på 1,8 % totalt, mens resten af markedet falder.
Årsagen til det markante fald i denne uge kan skyldes st. bededag, hvor helligdage naturligvis rammer de brancher, som holder lukket. Derudover har mange forbrugere deltaget i konfirmationer og nonfirmationer, hvilket muligvis har holdt dem fra store indkøbsture. Faldet i stort set alle kategorier i uge 19 kan måske også tilskrives, at uge 18 var en særdeles god uge. Eksempelvis lå ”Smykkehandlere” på +16,7 % i uge 18, så faldet på hele 24,5 % i uge 19 kunne skyldes, at mange konfirmationsgaver nu er indkøbt.
I en uge med røde tal kan der søges lidt trøst i en sammenligning med uge 19 i 2021. Her ses at flere kategorier med fald i omsætningen fra uge 18 til 19 i år, alligevel ligger over omsætningsniveauet i uge 19 2021. Det gælder bl.a. ”Wellness, skønhedssaloner & frisører” (+7,3 %), ”Spisesteder” (+21,6 %) og ”Smykkehandlere” (+1,1 %).
Vi kan ikke sige ”mors dag” uden også at sige ”blomster” og ser vi på forbruget i sidste uge, så taler tallene deres tydelige sprog med en stigning i forbruget hos blomsterhandlerne på 60,6 %. Mange mødre har ud over blomster måske også fået morgenmaden serveret på sengen, hvilket kan være årsagen til en stigning hos landets bagerforretninger på 5,1 %.
Om det er mødrene eller konfirmanderne, der har været heldige og fået de der helt gode, kvadratiske pakker med smykker i, ved vi ikke. Uanset er der online blevet klikket smykker hjem for 34,3 % mere i uge 18 end i ugen før.
Konfirmanderne har så kunnet lufte deres nye smykker og andet bling på blå mandag, imens de kørte i rutsjebane og spiste candyfloss i landets forlystelsesparker, og har nok bidraget til, at forbruget i fysisk handel i kategorien ”Underholdning & attraktioner” er steget med 10,5 % sammenlignet med forrige uge.
Med påskeferien bag os har mange haft kalenderen fremme og planlagt de næste ferier i både forårshelligdagene og sommerferien, hvilket i sidste uge har givet en stigning i onlineforbruget i kategorien ”Flyselskaber & rejsebureauer” på 10,8 %. Alle ved jo, at man altid skal have mindst én rejse i kalenderen.
Uge 17 var en klassisk lønningsdagsuge med grønne tal over, næsten, hele linjen og et overordnet forbrug på +13,9 %.
Vi nævnte i sidste uge, at man kunne se på vores forbrug, at konfirmationstiden er over os, og det er kun blevet endnu tydeligere i denne uge. I fysisk handel ser vi stigninger hos bl.a. ”Smykkehandlere” (+34,4 %), ”Tøj-, taske- & skobutikker” (+25,1 %) og ”Wellness, skønhedssaloner & frisører” (+22,8 %).
Onlineforbruget i kategorien ”Underholdning & attraktioner” er steget hele 61,6 % sammenlignet med forrige uge. Om stigningen skyldes konfirmationerne og turpas til den efterfølgende blå mandag, at mange fredag gerne ville synge med på ”I’m a Barbie Girl”, eller om lønningsdag har fristet flere til at købe billet til fremtidige oplevelser, kan vi selvfølgelig kun gisne om.
Det ser også ud til, at vi - 7-9-13 - har vinket farvel til nattefrosten, hvilket har givet travlhed i kategorien ”Køretøjer & reservedele” i fysisk handel og dermed en stigning på 32,9 %, nok fordi mange har brugt lejligheden til endelig at få skiftet til sommerdæk.
For mange af os var uge 16 en kort arbejdsuge med mandagen fri. Men det til trods, så var ugen en klassisk ”tilbage fra ferie”-uge, når vi ser på vores forbrug. Forbruget på firmakort er steget med 40,0 % sammenlignet med ugen inden, hvor det især er hos landets spisesteder, firmakortene har glødet, med et forbrug der var 128,1 % højere end ugen før.
Forbruget i kategorien ”Sundhedspleje” er også altid højt efter ferier, og denne gang er ingen undtagelse med en stigning på 50,5 %. Det kan skyldes, at ryggen har trængt til en kærlig hånd efter hårdt arbejde i haven, eller en tur til tandlægen har været nødvendig ovenpå en påskeferie med ekstra meget chokolade. Afslutningen på påskeferien kan også være årsagen til stigningen på 66,1 % i onlineforbruget i kategorien ”Barer & vinhandlere”, hvor flere har skullet genopfylde barskabet eller vinreolerne efter et par våde påskefrokoster.
Vi nærmer os tiden, hvor der står ”til konfirmation” i manges kalendere. Det kan være grunden til, at onlineforbruget er steget i kategorierne ”Tøj-, taske- & skobutikker” (+52,9 %) og ”Smykkehandlere” (+49,5 %), så konfirmanderne kan stå helt skarpt på deres store dag.
Påsken er lagt bag os, så det er tid til at kigge nærmere på danskerne påskeindkøb anno 2022. Helt overordnet set falder omsætningen med 8,1% ift. ugen før, hvilket dog er naturligt, da mange brancher holder lukket i helligdagene.
I de fysiske forretninger har kasseapparaterne kørt på fuld damp i de kategorier, som typisk nyder godt af, at danskerne holder fri. Den største højdespringer i uge 15 er "Underholdning & attraktioner", som ligger +63,4 % ift. ugen før.
Den gode påsketravlhed har også kunne mærkes hos "Blomsterhandlere" (+49,2 %), "Byggemarkeder" (+36,0 %), "Specialbutikker (food)" (+21,3 %). Selvom webshops ikke holder lukket i påsken, så har danskernes e-handel alligevel taget et dyk på -26,7 %, hvilket kan skyldes, at det fantastiske påskevejr har reduceret skærmtiden.
Påsken-sæsonen har også givet et løft til andelen af udlændige, der besøger de danske fysiske forretninger. Samlet set er omsætningen fra udenlandske kort i de danske (fysiske) forretninger på +28,9 %. Ikke overraskende er det besøgende fra Tyskland, Norge og Sverige top tre målt på omsætning, men mere overraskende er det, at besøgende fra USA og UK ikke ligger langt fra omsætningen fra vores nordiske lande.
Uge 14 bød, ikke overraskende, på ikke ret høje omsætningstal, da uge 13 havde høj omsætning over hele linjen. Nogle kategorier har dog fastholdt høj omsætning i endnu en uge.
Danskernes rejselyst er vendt tilbage og kategorien ”Flyselskaber & rejsebureauer” er overordnet steget med 3,5 % sammenlignet med ugen før og med 4,6 % online. Det er ikke kun danskerne, der gerne vil rejse ud, turisterne vil heldigvis også gerne besøge Danmark igen. Det afspejles i en stigning i forbruget i fysisk handel på udenlandske kort på 8,1 % sammenlignet med forrige uge. Nogle kategorier har især været populære i fysisk handel blandt turisterne: ”Smykkehandlere” +63,0 %, ”Specialbutikker (food)” +29,1 % og ”Bagerier” +25,1 %.
At påskeferien for manges vedkommende så småt startede i slutningen af sidste uge har betydet, at mange har brugt ugen til forberede til ferien. Vi ser derfor en stigning i onlineforbruget i kategorien ”Hobbybutikker, kontorartikler & boghandlere” på +11,2 %, som nok dækker over brætspil, puslespil, bøger og anden underholdning til ferien. En anden kategori der har nydt godt af, at påsken står for døren er ”Specialbutikker (food)”, der i fysisk handel er steget med 3,9 %.
Uge 13 bød på lønningsdag, og som altid kan det ses på vores forbrug. Især kategorien ”IT, telecom & forbrugerelektronik” ligger altid højt omkring månedsskiftet, og denne gang er ingen undtagelse med en stigning online på hele 575,1 % sammenlignet med ugen før.
Lønningsdag har også givet anledning til, at vi har brugt flere penge på selvforkælelse - inklusive lidt nyt til hjemmet og garderoben. Det ses især i fysisk handel i en række kategorier: ”Tøj-, taske- & skobutikker” +25,5 %, ”Wellness, skønhedssaloner & barberer” +18,5 % og ”Møbler & boligindretning” +14,3 %.
Det klassiske, omskiftelige forårsvejr har i sidste uge inviteret til både inden- og udendørs aktiviteter. Det kan ses i kategorien ”Underholdning & attraktioner”, hvor de mange billetter har fået onlineforbruget til at stige med 75,8 % sammenlignet med forrige uge.
Lad os håbe, at vejret stabiliserer sig inden påske, som efterhånden kan skimtes i horisonten. Påsken kan være årsagen til, at vi har brugt lidt ekstra i kategorien ”Specialbutikker (food)”, som i fysisk handel er steget med 12,8 % og online med hele 36,8 % sammenlignet med uge 12. Mon ikke vi er flere, der håber på et chokoladepåskeæg eller to i nærmeste fremtid?
Vi er blevet forkælet med masser af solskinstimer i uge 12. Vejret har indbudt til projekter i haven og i hjemmet, og det skabt motivation til et ekstra besøg i landets havecentre. Det har fået forbruget fysisk i kategorien ”Blomsterhandlere” til at stige med 6,9 % og forbruget fysisk i kategorien ”Byggemarkeder” til at stige med 11,1 % sammenlignet med ugen før.
Solskinnet har også fået mange til at erkende, at forårsgarderoben har trængt til en opgradering. Det har fået os til at bruge for 8,7 % mere i de fysiske butikker i kategorien ”Tøj, taske- & skobutikker”.
At vejret har indbudt til udendørsaktiviteter kan også ses på vores shoppevaner. Vi har nemlig i højere grad valgt at handle i fysiske butikker fremfor online i sidste uge. Forbruget i de fysiske butikker er steget med 1,2 % sammenlignet med uge 11, hvorimod forbruget online er faldet med 18,6 %.
Turisterne er også på vej tilbage til Danmark. Ser vi på forbruget på udenlandsk udstedte kort sammenlignet med samme uge i 2021, så ligger det 218,2 % højere i denne uge.
At marts måned i år har været den tørreste (måske) nogensinde, afspejles i måden vi har brugt vores penge i uge 11. Ser vi på omsætningen i fysisk handel sammenlignet med ugen før, ser vi stigninger i kategorier, hvor det gode vejr kan have haft indflydelse: ”Byggemarkeder” +3,8 %, ”Blomsterhandlere” +2,1 % og så kan en stigning i kategorien ”Køretøjer & reservedele” på 3,0 % være fordi, det er blevet sæson for sommerdæk.
Onlineforbruget i sidste uge lå 24,0 % højere end ugen før. Sammenligner vi forbruget online med samme uge i 2020, hvor uge 11 var den allerførste lockdown-uge, ligger det 36,7 % højere i år end for to år siden. Hvis vi til gengæld ser på onlineforbruget sammenlignet med uge 11 sidste år, ligger det 12,5 % lavere i år. Det viser en udvikling, hvor vi i starten af corona-pandemien endnu ikke havde tillagt os nye online shoppevaner, men som et år inde i pandemien blev tydelige. I dag, hvor vi så ikke længere har nogen corona-restriktioner, er vores indkøb mere jævnt fordelt mellem onlinehandel og fysiske butikker.
Forbruget på udenlandske kort steg i sidste uge overordnet med 2,3 % sammenlignet med uge 10 og det er især i specialbutikkerne de udenlandske kunder har lagt deres penge: ”Specialbutikker (non-food)” + 34,4 % og ”Specialbutikker (food)” + 14,1 %.
Ikke mange kategorier har i sidste uge kunnet følge med det høje forbrug i forrige uge, hvor forbruget var i plus i alle kategorier. Men selvom forbruget ser lavt ud med en hovedvægt af røde tal, så var uge 10 faktisk den bedste uge i år, hvis vi ser bort fra uger med lønningsdag. Man skal ikke altid skue hunden på hårene.
Kun to kategorier ligger i plus denne uge. Den ene er ”Tankstationer”, som i fysisk handel ligger 11,6 % højere end ugen før og hele 48,6 % højere sammenlignet med uge 10 i 2020. Stigningen skyldes formentlig de stigende brændstofpriser, der får mange til at fylde tanken lidt ekstra af frygt for, at næste tank bliver endnu dyrere.
Den anden kategori, der er i plus sammenlignet med ugen før, er ”Byggemarkeder”. Selvom stigningen er på sølle 1,0 %, skal det ses i lyset af, at forbruget i kategorien lå højt i ugen før. Stigningen afspejler en tilbagevendende tendens til, at byggeprojekterne boomer i takt med forårets komme.
Overordnet set har det været en bedre uge for fysisk handel (-5,3 %), end for online handel (-30,5 %) sammenlignet med uge 9, selvom begge kategorier ligger i minus.
Forbruget i uge 9 var ekstraordinært højt med grønne tal over hele linjen og en stigning på hele 43,6 % sammenlignet med ugen før. Lønningsdag har helt sikkert haft indvirkning på det høje forbrug, og så kan lønningsposen have været større for nogle, hvis den også har indeholdt udbetalte feriedage, og dermed givet lidt ekstra at rutte med.
For mange danskere tyder det på, at det ekstra forbrug har givet plads til selvforkælelse. I hvert fald er væksten markant sammenlignet med ugen før i kategorier, som kan knyttes her til, f.eks.: ”Underholdning & attraktioner” +78,8 %, ”Wellness, skønhedssaloner & barberer” +53,8 % og ”Specialbutikker (non-food)” +45,5 %.
At årets første forårsuge har forkælet os med solskin kan være årsagen til stigningen i forbruget i landets fysiske tøj-, taske- og skobutikker på +47,3. Vejret kan også have indbudt til en opgradering af haven og være årsagen til en stigning på 46,1 % i fysisk salg hos byggemarkederne.
Sammenligner vi forbruget på firmakort i uge 9 med samme uge i 2020 (som var lige før første corona-lockdown), kan det ses, at vi har lært, at vi ikke behøver at mødes fysisk for at holde møder. Det ses på faldet i forbruget på ”Transportservices” -6,8 %, ”Hoteller” -14,6 % og ”Flyselskaber & rejsebureauer” -39,9 %.
At mange holdt vinterferie i uge 7, kan ses på forbruget i uge 8. Vi har udnyttet muligheden for at bestille dagligvarer online og fået dem leveret, når vi kom retur fra ferie. Det har betydet en stigning i online handlen hos supermarkederne på 21,0 % sammenlignet med ugen før. Derudover er mange kommet retur fra skiferien med behov for behandling af skiskader. Det kan ses i forbruget i kategorien ”Sundhedspleje”, der er steget med 15,0 % i fysisk handel i forhold til uge 7. Forbruget på firmakort er også steget som et resultat af vores tilbagevenden til arbejdet og er steget med 21,7 % sammenlignet med ugen før.
Med vinterferien bag os er vi begyndt at se frem mod kommende ferier. Det er jo altid godt, at have noget i kalenderen at se frem til. Ferieplanlægningen har givet kategorien ”Flyselskaber & rejsebureauer” en stigning i onlineforbruget på 15,2 %.
Den eskalerende situation i Østeuropa kan være grunden til, at mange forudser stigende brændstofpriser. Bekymringen har derfor skabt køer ved landets benzinstandere og betydet, at forbruget fysisk hos tankstationerne er steget med 15,5 %.
Når vi ser på forbruget i uge 7, er det ikke til at komme udenom, at danskerne har sat lighedstegn mellem valentinsdag og blomster. Det overordnede forbrug hos blomsterhandlerne er 19,8 % højere end i ugen før og hele 38,6 % højere, hvis vi ser på onlineforbruget i kategorien. Så der må være mange, der har modtaget en blomstrende hilsen fra kæresten med bud.
Udover at sidste uge indeholdt valentinsdag, så bød ugen på vinterferie for manges vedkommende. Det afspejles i forbruget i fysisk handel i en række kategorier: ”Underholdning & attraktioner” +38,6 %, ”Hoteller” +9,3 %, ”Tøj-, sko- og taskebutikker” + 1,7 % og ”Hobbybutikker, kontorartikler & boghandlere” +1,2 %. Derudover kan det ses på forbruget på firmakort, at mange har holdt ferie, da det er faldet med 21,1 % sammenlignet med ugen før.
Nu hvor det igen er muligt at rejse mod sol og/eller sne, er det ikke alle, der har holdt staycation i vinterferien. At mange har brugt sidste uge på at drikke paraplydrinks under sydens sol eller jägerbombs til afterski, kan være årsagen til, at forbruget fysisk hos barer og vinhandlere er faldet med 15,5 % i forhold til uge 6.
Forrige uge indeholdt lønningsdag og var i øvrigt den første uge efter alle corona-restriktionerne var blevet afblæst, hvilket gjorde forbruget ekstra højt over hele linjen. Efter en uge med et højt forbrug i uge 5, kommer uge 6 med en overvægt af røde tal i forbruget. Det samlede forbrug falder med 14,8 %, men skal altså ses i lyset af, uge 5 var en særdeles god uge.
Faldet i forbruget har været drevet af det store fald i onlineforbruget på 34,7 %. Forrige uges vindere i onlineforbruget blev dermed sidste uges tabere: ”Underholdning & attraktioner” (-37,2 %),”Wellness, skønhedssaloner & barberer” (-28,9 %) og ”Barer & vinhandlere” (-21,1 %). Træerne voksede altså heller ikke ind i forbrugshimlen denne gang.
Vi kan snart ikke lave sammenligningen uge til uge med 2020 som værende før-corona længere. Men for uge 6 er det stadigvæk muligt. Ser vi på forbruget i sidste uge sammenlignet med samme uge i 2020, har vi især brugt flere penge i følgende kategorier: ”Blomsterhandlere” (+30,2 %), ”Bagere” (+25,2 %) og ”Barer & vinhandlere”(+19,6 %). Så en forsigtig konklusion kan være, at vi i dag prioriterer at forkæle os selv – og måske andre – højere, end vi gjorde før corona-pandemien.
Vi har i dén grad nydt godt af, at alle corona-restriktioner er blevet afblæst. Mange har udnyttet muligheden til at feste hele natten til en koncert eller på dansegulvet.
De kategorier der især har fået glæde af de sløjfede restriktioner er: ”Underholdning & attraktioner” (+159,8 % i online handel), ”Barer & vinhandlere” (+146,5 % i fysisk handel) og ”Spisesteder” (+31,1 % i fysik handel).
Når det regner på præsten, drypper det som bekendt på degnen. Der er derfor brancher, der har nydt godt af, at vi igen kan gå ud. Også selvom det ikke er dem, der har taget imod de feststemte gæster. Det er kategorier som: ”Wellness, skønhedssaloner & barberer” (+39,2 %), ”Tøj- og skobutikker" (+22,7 % i fysisk handel) og ”Smykkehandlere” (21,2 % i fysisk handel).
Sammenligner vi forbruget i uge 5 med forbruget i samme uge i 2020, så er vi på to år blevet gladere for at bruge penge hos landets bagere (+27,0 %) - fastelavnsbollerne I ved -, hos barer & vinhandlere (+28,5 %) og i blomsterforretningerne (+21,7 %).
Tendensen med stigning i de kategorier, der relaterer sig til socialt samvær, fortsætter i uge 4. Onlineforbruget hos landets hoteller er steget med 24,0 % sammenlignet med ugen før og onlineforbruget i kategorien ”Transportservices” er steget med 8,2 %. Det overordnede forbrug i kategorien ”Barer & vinhandlere” er steget med 5,7 % i sidste uge, og så har vi svunget firmakortene for 28,7 % mere i kategorien ”Underholdning & attraktioner” end ugen før.
Til trods for fremgang i ovenstående kategorier er forbruget i dem hæmmet af høje smittetal og corona-restriktioner. Sammenligner vi det overordnede forbrug i samme kategorier i uge 4 i 2020, ser vi nemlig røde tal over hele linjen: ”Hoteller” (-31,8 %), ”Transport-services” (-31,2 %), ”Barer & vinhandlere” (-23,7 %) og ”Underholdning & attraktioner” (-28,4 %). Vi er altså stadig langt fra før-corona-niveauet, når det handler om forbrug, der er relateret til socialt samvær, så det bliver interessant at følge effekten af de ophævede restriktioner de kommende uger.
Turisterne er så småt begyndt at lægge vejen forbi Danmark igen, selvom det er uden for sæsonen (og i øvrigt koldt og mørkt hele tiden). Forbruget på kort udstedt i udlandet er steget med 6,1 % sammenlignet med ugen før og turisterne har især blevet brugt penge i kategorierne ”Underholdning & attraktioner” (+21,9 %), ”Transportservices” (+17,6 %), ”Hoteller” (+14,1 %) og ”Smykkehandlere" (+14,1 %).
Smittetallene er skyhøje for tiden, men de afholder os ikke fra at komme ud og opleve noget. I sidste uge var det nemlig især kategorier, der lægger op til socialt samvær, som steg i forhold til ugen før. Inden for fysisk handel steg forbruget med hhv.: ”Hoteller” (+14,4 %), "Spisesteder" (+5,9 %) og ”Barer & vinhandlere” (+3,7 %).
Det er også tydeligt, at store dele af kulturlivet er genåbnet. Det har fået mange af os til igen at tage i f.eks. biografen, zoologisk have og på museum, hvilket har hævet forbruget i fysik handel i kategorien ”Underholdning & attraktioner” med hele 110,1 % i forhold til uge 2.
De høje smittetal betyder dog, at mange er tvunget hjem i isolation, hvilket har smittet af på onlineforbruget. Vi har brugt tiden derhjemme til at klikke det sidste januarudsalg hjem, det kan især ses på onlineforbruget i kategorierne ”Tøj- & skobutikker” (+20,7 %) og ”Byggemarkeder & møbelhandlere” (+5,1 %). Også supermarkeder og spisesteder har nydt godt af at mange er i isolation. Deres onlinesalg er markant højere, end det var samme uge i 2020: ”Supermarkeder” (+82,3 %) og ”Spisesteder" (+41,2 %).
Noget andet vi har brugt flere penge på i uge 3 i år, end vi gjorde før corona-pamdemien, er bagerbrød herunder bl.a. de meget hypede fastelavnsboller. Forbruget hos landets bagere var i sidste uge hele 31,4 % højere end i samme uge i 2020.
Årets anden uge er veloverstået, og med den ser det ud til, at mange allerede er begyndt at slække lidt på deres nytårsforsæt. Med mindre nytårsforsættet har været at drikke flere drinks, i så fald: godt gået!
Der er nemlig ikke meget ”Hvid januar” over vores forbrug i sidste uge. I kategorien ”Barer & vinhandlere” har vi brugt for 22,0 % mere online end i ugen før og i fysisk handel 15,7 % mere - og det endda til trods for, at der kun må serveres alkohol indtil klokken 22.00.
Vi nåede knapt nok at sætte det sidste stykke nytårskransekage til livs, før bagerne, og dernæst vores Instagram-feed, begyndte at friste med alverdens flotte fastelavnsboller. Det har fået os til at handle hos landets bagere for 14,8 % mere på private kort, end vi gjorde ugen før.
Forbruget på firmakort i sidste uge vidner om, at mange har været ude med kollegerne. På firmakort er der nemlig især brugt penge i kategorierne ”Underholdning & attraktioner" (+64,2 %), ”Barer & vinhandlere” (+58,8 %) og ”Spisesteder” (+24,5 %).
Uge 2 var knap så god en uge for onlinehandlen, der faldt med 22,5 % sammenlignet med ugen før. Et fald hvor vores manglende indkøb i kategorien ”IT, telecom & forbrugerelektronik” (-62,4 %) har haft indflydelse på. Dog er der kategorier, der trods alt har klaret sig fint online i sidste uge, f.eks. ”Barer & vinhandlere (+ 22,0 %), ”Bil-, lastbil- og motorforhandlere" (+21,3 %) og ”Bagerier” (+15,3 %).
Uge 1, ugen hvor vores nytårsforsætter endnu er friske i erindringen, og hvor vi fortsat tror på devisen om ”New year, new me”. Nytårsforsætterne kan især ses i forbruget i kategorien ”Sundhedspleje”, hvor forbruget er 90,6 % højere end ugen før og i ”Wellness, skønhedssaloner & barberer”, hvor forbruget er steget med 29,3 %.
Vi er tilbage efter ferien og ser vi på forbruget på firmakort, vidner det om, at mange virksomheder har budt nye medarbejdere velkommen. Firmakortene er nemlig blevet brugt online i kategorierne ”Blomsterhandlere” (+40,2 %) og ”Byggemarkeder & møbelhandlere” (67,0 %) og fysisk hos landets bagere, hvor forbruget er 103,1 % højere end ugen før. Forretningsrejserne er også så småt ved at komme i gang, hvis vi ser på forbruget online på firmakort. Her ser vi stigninger i kategorierne ”Flyselskaber & rejsebureauer” (+57,4 %) og ”Hoteller” (+26,9 %).
Vi ved godt, at rejsefeber ikke er officielt anerkendt som bivirkning af boostervaccinerne, men skal vi tro på tallene, så er der noget, der tyder på, at det godt kan være tilfældet. Forbruget i kategorien ”Flyselskaber & rejsebureauer” er i hvert fald steget med 62,2 % sammenlignet med ugen før.
Omikron kunne ikke afholde os fra at fejre årsskiftet, og forbruget i uge 52 vidner om, at der er blevet købt rigeligt ind til nytårsfejringen. I de fysiske supermarkeder ligger forbruget 7,8 % højere end ugen før. I kategorien ”Møbelhandlere & byggemarkeder” finder vi i fysisk handel en stigning på 19,0 %, penge der nok er gået op i røg, da en stor del af det forbrug formodes at være gået til fyrværkeri.
Mange har tyet til den nemme løsning, når det kom til nytårsmiddagen og bestilt den ude, det ses på en stigning i onlineforbruget hos landets spisesteder på 12,0 %. Stigningen dækker nok også over en del udbragt tømmermændsmad den 1. januar. En endnu nemmere løsning end at bestille nytårsmiddagen ude, er at spise den ude. Det kan forklare stigningen i forbruget på 9,8 % hos landets fysiske spisesteder. En flot stigning taget i betragtning, at spisestederne jo skulle lukke, før vi kunne hoppe ind i det nye år.
At udsalget startede, inden juleferien var omme, kan ses på vores forbrug online, der ligger 46,0 % højere end ugen før. Især i kategorien ”Tøj- og skobutikker” har vi klikket meget hjem, her er forbruget 28,0 % højere sammenlignet med uge 51.
Julegaveindkøbene er ikke til at komme udenom i sidste uges forbrug. Vi ser stigninger i især fysisk handel i de klassiske gavekategorier ”Smykkehandlere” (+52,2 %), ”Odds, spil & boghandlere” (+30,7 %) og ”Tøj- & skobutikker” (+21,3 %) sammenlignet med ugen før.
Frygten for at gaver bestilt online ikke når frem før jul, kan være det, der fået os ud i de fysiske butikker. Her er forbruget i hvert fald steget med 1,8 % sammenlignet med ugen før - og med 4,7 %, hvis vi sammenligner med samme uge i 2019, som var før Corona-pandemien, hvor den medfølgende stigende onlinehandel satte ekstra pres på landets fragtfirmaer. Til sammenligning er forbruget online faldet med 32,0 % sammenlignet med forrige uge.
De genindførte restriktioner for nattelivet og stående koncerter afspejles i forbruget i kategorien ”Barer & vinhandlere”, som er faldet med 21,7 %. Også ”Underholdning & attraktioner” er faldet med 38,9 % sammenlignet med ugen før. De stigende smittetal har sat en stopper for mange firmajulefrokoster, der betyder et fald på forbruget på firmakort på 11,0 %.
Det her var årets sidste Business Barometer, vi vender tilbage igen i januar med dugfriske tal. God jul og godt nytår fra alle os til alle jer.
Vores Dankort var kun lige stoppet med at gløde efter Black Week, før vi ramte Cyber Monday og med den endnu en stribe af gode onlinetilbud. Vi har klikket så meget hjem i sidste uge, at onlineforbruget lå hele 35,8 % højere i sidste uge end i ugen med Black Week. Om det er de stigende smittetal og kravet om mundbind eller blot gode tilbud og nye shoppevaner, der har gjort onlineshopping ekstra tiltrækkende, er vanskeligt at fastslå, men det er et imponerende højt tal.
Vi er gået ind i december og landets forlystelsesparker er trukket i juletøjet næsten synkront med, at vi i sidste uge fik vinterens første sne. Den treenighed har fået onlineforbruget i kategorien ”Underholdning & attraktioner” til at stige med 124,1 % sammenlignet med ugen før.
De genindførte corona-restriktioner har ikke afholdt os fra at gå ud, og vi ser ikke de store udfald i forbruget hos de fysiske spisesteder (-1,9 %) og fysisk hos ”Barer & vinhandlere (+0,4 %). Samme kategorier har også oplevet stigninger i fysisk handel sammenlignet med samme uge sidste år på hhv. 28,1 % ("Spisesteder") og 67,1 % ("Barer & vinhandlere"), så vi udnytter, at alt heldigvis holder åbent, også selvom det kræver, at vi finder corona-passet frem for at gå ud.
Forbruget i sidste uge var ikke overraskende i den høje ende, nu hvor der var masser af Black Week-tilbud i både fysiske butikker og webshops. Det er i de kategorier, hvor vi køber (jule)gaver til både og selv og andre, vi ser den største vækst i forbruget.
Især landets online smykkehandlere har haft en travl uge med en stigning i forbruget på hele 220,1 % sammenlignet med uge 46, så vi er nok mange, der kan se frem til skinnende pakker under juletræet i år. De online tøj- og skobutikker tager formegentlig en stor del af kategorien ”gaver til os selv” med en stigning på 151,5 % sammenlignet med ugen før.
I fysisk handel er det kategorien ”Odds, spil & boghandlere”, der har haft den travleste uge i sidste uge, med et forbrug der er 94,4 % højere end ugen før, så vi skal nok forberede os på, at de skinnende pakker får selskab af de helt hårde pakker under træet.
Om snaps er gaven til maven eller ej, må stå hen i det uvisse, men vi har i hvert fald udnyttet Black Week til at købe ekstra drikkevarer ind til julens fester. Det ses på onlineforbruget i kategorien ”Barer & vinhandlere”, der er 118,7 % højere end ugen før.
De første julefrokoster er løbet af stablen og da det ikke er festlige lejligheder, vi har haft flest af i Corona-tiden, gør vi lidt mere ud af dem i år. Det kan ses på forbruget i kategorien ”Wellness, skønhedssaloner & barberer”, der ligger 10,5 % højere end ugen før - og 21,6 % højere end uge 46 i 2019.
Også juleudsmykningen bliver der gjort mere ud af i år, fordi vi er mere hjemme end normalt. Det afspejles i forbruget hos ”Møbelhandlere & byggemarkeder”, hvor de har haft så haft travlt med at række julebelysning over disken, at forbruget er 16,8 % højere end i samme uge i 2019. Også landets fysiske blomsterhandlere har haft en travl uge, med et forbrug til dekorationer og andet julestads der ligger 7,5 % højere end ugen før.
Årets største fester ligger fortsat foran os, så vi holder lidt igen med at gå ud. Det er gået ud over ”Barer & vinhandlere” (-4,0 %) og ”Spisesteder (-3,0 %) sammenlignet med forrige uge.
Nogle har til gengæld udnyttet, at juleræset ikke for alvor er ovre os endnu og er smuttet på hotel, hvor forbruget online i sidste uge lå 26,2 % højere end ugen før.
Forbruget – eller manglen på samme – i uge 45 vidner om, at vi holder lidt på pengene og venter på potentielle gode tilbud til Black Friday. Især onlineshopping holder vi igen med, hvor forbruget ligger hele 24,0 % lavere end ugen før. De mange røde tal er desuden et resultat af et højt forbrug i forrige uge, hvor lønningsdag var klarere i både erindringen og på kontoen.
Til trods for de røde tal, så har landets smykkehandlere haft en travl uge i sidste uge. Det ses især på onlinesalget, hvor forbruget ligger 13,5 % højere end ugen før. Ser vi overordnet på forbruget hos smykkehandlerne, ligger det også hele 30,0 % højere end i samme uge i 2019. Det, sammenholdt med en stigning hos de fysiske blomsterhandlere på 4,2 % sammenlignet med ugen før, får os til at gisne om, om der har været ekstra mange frierier i den forgangne uge? Eller om ’all the single ladies’ bare har udnyttet Singles Day til lidt selvforkælelse?
Sammenligner vi onlineforbruget i sidste uge med samme uge i 2019: ”Supermarkeder” +76,0 %, ”Spisesteder” +50,8 % og ”Tøj- og skobutikker” +31,3 %, ser det ud til, at vores nye, online indkøbsvaner er kommet for at blive.
Lønningsdag faldt i forrige uge på en fredag, og derfor har forbruget været stigende ind i uge 44. Derfor ser vi en overvægt af grønne tal i sidste uges forbrug, hvor forbruget ellers normalt i ugen efter lønningsdag plejer at være præget af røde tal.
Det magiske tidspunkt kl. 20.59 i fredags, hvor sneen faldt og årets julebryg landede, kan ses på forbruget i kategorien ”Barer & vinhandlere”, der i fysisk handel ligger 8,0 % højere end ugen før. Sidste uge bød også på Halloween-slutspurt hos landets forlystelsesparker, hvilket kan være årsagen til, at forbruget i kategorien ”Underholdning & attraktioner” er 30,2 % højere end ugen før.
Og nu hvor vi er forbi Halloween, er vi blevet ramt af de første reklamer for ”black month” med gode rabatter, der kan have fristet nogle til at tyvstarte julegaveindkøbene. I hvert fald er onlineforbruget steget i kategorier, der lugter lidt af julegaver: ”Smykkehandlere” (+26,6 %), ”IT, telecom & forbrugerelektronik” (+9,8 %) og ”Tøj- og skobutikker” (+8,4 %).
Flere genkendelige tendenser kendetegner vores forbrug i uge 43. Ugen bød på lønningsdag, hvilket som altid afspejles i forbruget specielt inden for ”IT, telecom & forbrugerelektronik”, der ligger 142,1 % højere sammenlignet med uge 42. Derudover ligger forbruget inden for ”Sundhedspleje” 29,2 % højere end ugen før, en stigning vi også typisk ser efter ferieperioder.
Efterårsferiens afslutning ses også på vores forbrug i andre kategorier. De tomme køleskabe skulle fyldes igen, og vi har derfor købt ind for 6,8 % mere i supermarkederne, end vi gjorde ugen før. Flere har også tyet til den nemme løsning og klikket take-away hjem, hvilket afsløres af onlineforbruget på +26,1 % hos landets spisesteder.
At der ingen Corona-restriktioner er p.t., får os til at indhente det forsømte fra de hårde perioder med nedlukning. Sammenligner vi forbruget i uge 43 i år med forbruget i samme uge i 2019, er det tydeligt, at vi bruger flere penge på os selv nu, end vi gjorde før Corona. F.eks. ser vi stigninger sammenlignet med 2019 i kategorierne ”Barer & vinhandlere” (+44,8 %), ”Tøj- og skobutikker” (+19,5 %) og ”Spisesteder” (+19,7 %).
Forbruget i uge 42 viser tydeligt, at mange har holdt efterårsferie og at udbetalingen af børnepenge desuden faldt midt i efterårsferien.
Især forlystelsesparker og attraktioner har haft ekstra mange besøgende i sidste uge, hvor forbruget i fysisk handel lå hele 90,8 % højere end ugen før. Kategorien ”Odds, spil & boghandlere” har også nydt godt af efterårsferien, hvor forbruget i fysisk handel lå 16,6 % højere sammenlignet med uge 41. Mange har også udnyttet ferien til en staycation, der har øget forbruget på landets hoteller med 12,6 % i fysisk handel.
Efterårsferien har også haft indflydelse på forbruget på firmakort, som vi pga. ferien ikke har brugt så hyppigt. Faktisk lå forbruget på firmakort hele 25,2 % lavere i uge 42 end i uge 41.
Udbetalingen af børnepengene kan desuden have haft indflydelse på stigningen på 25,5 % på onlinekøb i kategorien ”Tøj- og skobutikker”, nu hvor sæsonen for flyverdragter og termostøvler snart er over os.
Lønningsdag i uge 39 giver grønne tal i næsten alle brancher sammenlignet med ugen før. Traditionen tro køber vi stærkt ind i kategorien ”IT, telecom & forbrugerelektronik’” når lønnen går ind, og med en stigning på 243,5 % i uge 39, så er alt som det plejer.
Alle pengene er dog ikke brugt på mobiltelefoner, vaskemaskiner og fladskærme. Det samlede forbrug på private betalingskort og den samlede onlinehandel er hhv. 19,2 %, og 61,0 %, højere i uge 39 i forhold til uge 38.
Kategorien ”Underholdning & attraktioner” havde, specielt online, stor fremgang allerede i sidste uge. I uge 39 stiger omsætningen så med yderligere 48,4%, hvilket er den 3. højeste ugentlige omsætning i 2021, højere end omsætningen i samtlige uger i 2020. Set i forhold samme uge sidste år, så mærker både ”Underholdning & attraktioner” og ”Flyselskaber og rejsebureauer” luft under vingerne specielt inden for e-handel. Uge 39 ligger hhv. 229,0 % og 333,1 % højere end uge 39 i 2020, men dog stadig lavere end samme uge i 2019. Endelig er det bemærkelsesværdigt, at alle kategorier har højere omsætning i uge 39 2021 sammenlignet med samme uge sidste år.
Når vi ser på vores forbrug i sidste uge, er det svært at komme udenom, at der blev sat billetter til salg til flere større kulturbegivenheder. Det afspejles i forbruget i kategorien ”Underholdning & attraktioner”, hvor forbruget var 19,5 % højere end ugen før og hele 45,5 % højere, hvis vi ser isoleret på onlineforbruget.
Onlineforbruget hos tankstationerne er 49,7 % højere end i forrige uge. Dette kunne indikere, at flere benytter app-baserede rabattilbud, eller at der kommer flere og flere elbiler på vejene, og at de elbiler har brug for opladning på farten. Sammenligner vi forbruget med samme uge sidste år, er det det steget med 70,9 %.
Vores sociale kalendere er igen travle, og med familiefødselsdage og sammenkomster følger en tur ud at spise eller kage til kaffen derhjemme. Sammenligner vi forbruget i uge 38 hos de fysiske spisesteder med samme uge sidste år, ligger forbruget 16,6 % højere og hos landets fysiske bagere ligger forbruget 11,3 % højere.
Efteråret kommer snigende med lavere temperaturer og kortere dage. Med efteråret følger en større lyst at være hjemme og dermed gøre noget mere ved hjemmet, samt et behov for at opgradere garderoben med varmere tøj. Årstidernes skiften kan ses på forbruget i uge 37, hvor vi har brugt for 7,9 % mere i de fysiske tøj- og skobutikker end ugen før og for 3,0 % mere hos de fysiske byggemarkeder og møbelhandlere.
Vi kan også se en stigning i forbruget på udenlandske firmakort, der vidner om en stigning i udenlandske forretningsrejsende, der igen besøger Danmark. De forretningsrejsende har især besøgt landets spisesteder (+40,0 %), været forbi bageren efter vores verdensberømte wienerbrød (+28,9 %) og gjort brug af transportservices (+20,6 %).
Sidste uge var første uge helt uden corona-restriktioner. Dermed kunne vi bl.a. gå i byen, til frisøren og ud at spise, uden at have et gyldigt coronapas klar. Det ses tydeligt i forbruget i uge 37 sammenlignet med det historiske gennemsnit. Forbruget i kategorien ”Barer & vinhandlere” er steget med 35,9 %, på spisestederne er det steget med 13,1 % og i kategorien ”Wellness, skønhedssaloner & barberer” er forbruget steget med 3,3 %.
Uge 36 er en sjælden uge med røde tal over hele linjen, hvilket primært skyldes at omsætningen i uge 35 var særdeles høj. På trods af de røde tal, har flere kategorier faktisk haft en god uge.
Omsætningen i kategorien ”Barer & vinhandlere” var f.eks. den næsthøjeste i år, kun overgået af omsætningen i sidste uge. At nattelivet er genåbnet kan også ses, når vi sammenligner omsætningen hos landets barer og vinhandlere med det historiske gennemsnit for uge 36, der ligger på + 26,0 %. Også landets spisesteder har haft en god uge med en omsætning på + 11,6 % over det historiske gennemsnit.
Vi har fortsat travlt med at feste med vores kolleger. Forbruget på firmakort i kategorien ”Barer & vinhandlere”, er steget for tredje uge i træk, hvilket er det højeste i år. Festlige arrangementer med kolleger kan også være årsagen til stigningen på 15,8 % på firmakort indenfor ”Sundhedspleje”, hvor potentielle hovedpiner og danse-forstrækninger har skullet behandles.
Det hele skal dog ikke handle om fest. Onlineforbruget i sidste uge lå hele 38,3 % under uge 35. Faldet i omsætningen er bl.a. drevet af kategorien ”IT, telecom & forbrugerelektronik”, der som altid har mistet pusten, fordi forrige uge var en uge med lønningsdag.
Vejret i uge 35 gav os en følelse af Indian summer og blev en perfekt anledning til at deltage i diverse udendørsarrangementer – gerne med en kold drink i hånden. Sidste uge blev også ugen, hvor nattelivet endelig (!) fik lov at åbne helt efter halvandet års nedlukning og det fejrede mange med en tur på dansegulvet. I sidste uge lå forbruget i kategorien ”Barer & vinhandlere” derfor på +41,2 % i fysisk handel sammenlignet med ugen før og onlineforbruget i kategorien ”Underholdning & attraktioner” lå hele 71,1 % højere end i uge 34.
Solskin og lønningsdag har givet grønne tal over - næsten - hele linjen. Som altid bruger vi mange penge i kategorien ”IT, telecom & forbrugerelektronik”, når lønnen går ind, og uge 35 var ingen undtagelse med en stigning på 60,4 % sammenlignet med ugen før.
Selvom der ingen corona-restriktioner er længere i de fysiske butikker, er vi fortsat glade for at shoppe online hjemme fra sofaen. I sidste uge har vi især klikket meget hjem inden for kategorien ”IT, telecom & forbrugerelektronik” (+234,6 %) og også tøj og sko er blevet lagt i den virtuelle indkøbskurv (+27,9 %).
Sidste uge blev en uge med tilbagegang i omsætningen i alle kategorier, bortset fra i ”Sundhedspleje” (+ 2,5 %) og ”Odds, spil & boghandlere” (+0,3 %). Alligevel har nogle brancher klaret sig godt sammenlignet med det historiske gennemsnit for uge 34. F.eks. har vi brugt flere penge hos barer og vinhandlere (+ 22,0 %), bagerne (+ 21,8 %) og smykkehandlerne (+ 20,6 %), end i vi har gjort i uge 34 de foregående år.
Som et efterslæb på lange perioder med hjemmearbejde, har der været gang i diverse team-building-events i sidste uge, nu hvor vi endelig igen har kunnet lave andet med vores kolleger end at holde virtuelle fredagsbarer. Det afspejles i omsætningen på firmakort, der især var høj i kategorierne ”Barer & vinhandlere” (+ 19,8 %), ”Spisesteder” (+ 11,9 %) og ”Transportservices (+ 10,9 %).
Et tal, der springer i øjnene, er onlineforbruget hos landets bagere, som ligger hele 316,9 % over det historiske gennemsnit for uge 34. Men selvom online-cookies er blevet et lovkrav, er det tal nok mere et resultat af en stigning i ”click & collect”-løsninger hos bagerne, da kager sendt med pakkeposten stadig ikke har fået det store gennembrud.
Mange er blevet ramt af ferie-blues ovenpå sommerferien og nogle er allerede begyndt at booke ferier for efteråret og vinteren. Det afspejler forbruget i kategorien ”Flyselskaber & rejsebureauer”, der er steget med 7,4 % i uge 33 sammenlignet med ugen før.
At vi er tilbage på ferie og skal retur til kontoret efter en lang tid uden daglig pendling, kan have fristet flere til at leje bil til den daglige tur til og fra arbejde eller studie. I hvert fald er forbruget på biludlejning steget med 20,8 % i sidste uge sammenlignet med ugen før.
Igen i år har Corona udskudt flere konfirmationer fra foråret. Det har skabt ekstra travlhed hos landets smykkehandlere, hvor vi i sidste uge brugte for 27,7 % mere end det historiske gennemsnit for uge 33.
Og når vi taler om Corona, så fortsætter ”Corona-trenden” med et højt forbrug hos bagere og blomsterhandlere. Hos bagerne var forbruget i sidste uge 23,0 % højere end det historiske gennemsnit og hos blomsterhandlerne var det 21,6 % højere end det historiske gennemsnit.
Sidste uge var endnu en uge med fart på firmakortene. Den stigende tilbagevenden til kontoret efter en længere periode på hjemmekontoret, har skabt et behov for at opgradere arbejdsgarderoben og forbruget på firmakort hos landets tøj- og skobutikker i uge 32 lå derfor 37,2 % højere sammenlignet med uge 31.
Også fredagsbaren ser ud til at være vendt tilbage i takt med tilbagevenden til kontoret og de lempede corona-restriktioner. I hvert fald steg forbruget på firmakort hos barer og vinhandlere med hele 73,7 % i forhold til ugen før. Vi kan vi kun gisne, om de fredagsbarer er skyld i stigningen i kategorien ”Transportservices”, hvor forbruget på firmakort er steget med 36,3 % i sidste uge.
Efter ferieperioder ser vi ofte en stigning i forbruget i kategorien ”Sundhedspleje”. Det er også tilfældet for uge 32. Efter sommerferien har flere haft brug for at få sat ryggen på plads efter en uge på en luftmadras på campingferien, fået ondt i knæet efter for lange vandreture eller har skullet genopfylde hjemmeapoteket, hvilket har givet en stigning på 21,9 % i kategorien ”Sundhedspleje” sammenlignet med ugen før.
Sommerferien er nu billigt til salg og arbejdet kalder. For mange var uge 31 et gensyn med kontoret efter både ferie og en periode med hjemmearbejde. Det kommer til udtryk i et stigende forbrug på firmakort. Der er købt masser af blomster til nye medarbejdere (firmakort hos ”Blomsterhandlere” +64,9 % ift. forrige uge), gensynet med mange kollegaer startede for manges vedkommende med fælles morgenmad (firmakort hos ”Bagerierne” er +61,6 % ift. forrige uge), og ”Spisesteder” oplevede også en 37,2 % stigning i forbrug på firmakort, så mange har nydt gensynsglæden i hyggelige omgivelser på danske restauranter.
I sommerperioden øger turister traditionelt andelen af omsætningen, som kommer fra betalingskort udstedt i udlandet. I uge 31 gjaldt det specielt i Region Syddanmark, hvilket kan skyldes tyskernes feriesæson ligger lidt efter den danske. Region Syddanmark oplevede også en generel stigning på næsten 20 % på firmakort i forhold til den forrige uge, så en god sommerslutspurt i denne region.
I uge 30 ligger danskernes samlede forbrug 13,0 % højere end ugen før. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at vi alle er kommet hjem fra udlandsferier. Det er nemlig primært onlinehandel, som med en stigning på mere end 50 %, driver ugens samlede handel op.
Kigger vi nærmere på specifikke kategorier, så er ”IT, telecom og forbrugerelektronik” med en stigning på mere end 200 % ugens højdespringer. Derudover er kategorierne ”Underholdning og attraktioner”; ”Odds, spil og boghandlere”; ”Wellness, skønhedssaloner og barberer” samt ”Biludlejning” fortsat i højsæson med markant stigende omsætning i uge 30. Sammenligner vi uge 30 2021 med de samme uger de seneste år, så ligger tre af disse fire kategorier også markant over. Kun ”Biludlejning” ligger under det historiske gennemsnit og ser derfor stadig ud til at mærke effekten af Covid19. Hårdest ramt af Covid19 er dog fortsat ”Flyselskaber og rejsebureauer”, som ligger næsten 50 % under tidligere års omsætning i uge 30.
Vi har ramt skolernes sommerferie og det kan ses på vores forbrug i uge 27. Den kategori der har oplevet den største stigning sammenlignet med ugen før er ”Hoteller” med en stigning på 12,0 %. Der er dog store regionale forskelle på, hvor travlt hotellerne har haft med at checke gæster ind.
I Region Nordjylland har hotellerne haft mest travlt med en stigning på 23,1 % sammenliget med ugen før. I den anden ende af skalaen ligger Region Hovedstaden med en stigning på blot 2,1 % sammenlignet med ugen før. Til den diskrete stigning skal det tilføjes, at Region Hovedstaden i de foregående uger har nydt godt af EM-turisterne, der har skabt travlhed på de københavnske overnatningssteder i de foregående uger og derfor er regionens udgangspunkt for sammenligning uge for uge højere end de andre regioner.
Ingen sommerferie uden en tur i en af landets forlystelsesparker. Kategorien ”Underholdning & attraktioner” har især haft et højt forbrug i fysisk handel, der overordnet ligger på +28,3 % sammenlignet med ugen inden. I denne kategori er det Region Sjælland, der haft mest travlt med en stigning i fysisk handel på 46,5 %.
Herrelandsholdets flotte fodboldpræstationer, starten på Touren og udsigten til OL, har fået flere til at udskifte fjernsynet, så ingen vigtige detaljer bliver overset. Forbruget indenfor ”IT, telecom & forbrugerelektronik” ligger imponerende 396,1 % højere end ugen inden og 140,6 % over det historiske gennemsnit for uge 26. De mange elektroniske nyerhvervelser er især klikket hjem online, hvor forbruget ligger på hele 581,2 % højere end ugen før.
Fodboldfeberen har også trukket mange til storskærmsarrangementer. Det ses på forbruget i kategorien ”Underholdning & attraktioner”, hvor forbruget er steget med hele 80,2 % sammenlignet med ugen før- og 30,3 % sammenlignet med det historiske gennemsnit. Kravet om corona-pas hos landets seværdigheder gør os mindre impulsive og vi køber derfor i højere grad billetter hjemmefra, hvilket ses på onlineforbruget inden for ”Underholdning & attraktioner”, der ligger på +125,0 % i forhold til ugen før og 91,8 % højere end det historiske gennemsnit.
Starten på sommerferiesæsonen har skabt travlhed i kategorien ”Wellness, skønhedssaloner & barberer”, der ligger 20,1 % højere end ugen før. Sommerudsalget er også skudt i gang, hvilket ses på forbruget i kategorien ”Tøj- og skobutikker”, der ligger 14,0 % højere end ugen før.
Herrelandsholdets sejre på grønsværen har for alvor fået fodboldfeberen til at rase i Danmark. Klaphatten har ikke sin egen kategori, men fejringen skinner igennem flere steder. Hos landets fysiske barer og vinhandlere har vi f.eks. brugt for 19,1 % mere, end vi gjorde ugen før, og overordnet har kategorien ”Barer & vinhandlere” haft en stigning på 26,4 % sammenlignet med det historiske gennemsnit for uge 25.
Fodbold EM har også trukket flere turister til landet i takt med at rejser rundt i Europa igen er muligt, hvilket ses på forbruget på udenlandske kort i Danmark. Turisterne har især brugt penge i kategorierne ”Underholdning & attraktioner” (+ 40,0 %), ”Bagerier” (+ 30,2 %), ”Restauranter” (+ 19,9 %), ”Tøj- & skobutikker” (+ 17,8 %) og ”Barer & vinhandlere” (+ 16,9 %).
Vi er heller ikke færdige med sæsonen for andre fejringer end lige de fodboldrelaterede. Stigningen i forbruget hos landets blomsterhandlere på 16,0 % sammenlignet med ugen før og 34,9 % sammenlignet med det historiske gennemsnit, vidner om at vi fortsat køber blomster i forbindelse med dimissioner, bryllupper og andre festlige begivenheder.
De lempede corona-restriktioner kombineret med sommerens komme, har sat fart under antallet af festlige begivenheder. Bryllupper, studentergilder, konfirmationsfester og ikke mindst EM-arrangementer har påvirket forbruget i sidste uge indenfor en række kategorier, bl.a. ”Transportservices” +8,4 %, ”Smykkehandlere” + 7,0 %, ”Underholdning & attraktioner” +5,4 % og ”Spisesteder” 4,2 % sammenlignet med ugen inden.
Et stigende forbrug på udenlandske kort vidner om, at flere turister igen besøger Danmark. Forbruget på udenlandske kort er overordnet 12,4 % højere end ugen før og ser vi kun på forbruget i fysiske butikker, er forbruget 19,6 % højere. Ikke overraskende ligger ”Underholdning & attraktioner” øverst på listen over kategorier, hvori turisterne har brugt flest penge, med en stigning på hele 32,6 % sammenlignet med ugen før. Nogle regioner har været mere populære hos turisterne end andre. Mest populær har region Sjælland været, hvor forbruget på udenlandske kort lå 24,1 % højere end ugen før.
Og når vi nu snakket om regionale forskelle, så har Nordjyderne umiddelbart haft mest gang i gaden i den forgangne uge med en stigning på 21,1 % i kategorien ”Barer & vinhandlere” i fysisk handel.
Dagligt stiger antallet af corona-vaccinerede danskere, samtidig med at det i højere og højere grad igen bliver muligt at rejse uden for Danmarks grænser. De to ting i kombination har påvirket forbruget i kategorien ”Flyselskaber & rejsebureauer”, der er steget for 13. uge i træk og i sidste uge steg med hele 14,0 % sammenlignet med ugen før.
Årets første studenter er sprunget ud, og konfirmationsfesterne er i fuld gang rundt omkring i landet. Disse begivenheder, afspejles i forbruget hos smykkehandlerne, hvor forbruget i sidste uge lå 9,9 % højere end ugen før- og 48,5 % højere end det historiske gennemsnit for uge 23.
Flere og flere vender i disse dage tilbage på kontoret. I den forbindelse er der kommet gang i forbruget på firmakortene igen, så forbruget i uge 23 lå 5,1 % højere end ugen før. Især i Nordjylland er firmakortene blevet svunget ekstra meget, her ligger forbruget 9,3 % højere end ugen før.
Selvom det endnu er for tidligt at konkludere, at Corona-pademien er et overstået kapitel, så nærmer vi os uge for uge en mere normal tilstand hos mange brancher.
I uge 22 kom sommervejret endelig til Danmark, og mange danskere fik travlt med at gøre sig sommerklar. Når varmen kommer til landet, skal sommergarderoben friskes op. Det kunne ses i kategorien ”Tøj & skobutikker”, hvor omsætningen steg med 42,4 % i forhold til ugen før. Samtidig steg kategorien ”Wellness, skønhedssaloner & barberer” med 26,6 %, hvilket indikerer, at den personlige pleje også får et boost, når vejrudsigten skifter gear.
”Flyselskaber & rejsebureauer” har stadig et stykke vej tilbage til før-Corona-omsætning, men igen i uge 22 tog branchen et markant skridt i den rigtige retning med et omsætningsspring på 29,5 % i forhold til forrige uge. Det er desværre fortsat 45,4 % under det historiske gennemsnit.
Endelig skal det nævnes, at fars dag gav blomsterhandlerne et løft i omsætningen på 17,4 % sammenlignet med forrige uge, hvilket dog ligger noget under niveauet for mors dag.
Maj vil, for de fleste, blive husket for at have været særdeles kold og våd, men det var heldigvis også en god måned for de brancher, som har været ramt hårdest af lockdown. De seneste tal understøtter et billede af en oplevelsesindustri, der langt om længe kan se lys for enden af Corona-tunnelen og ikke mindst gæster, som kommer tilbage.
Hvis vi sammenligner maj med april, så er ”Hoteller” steget med 83,9 %, ”Spisesteder” ligger på +71,3 % og ”Forlystelser & attraktioner” er gået op med 91,4 %. Planlægningen af sommerferien er for alvor startet, hvilket har trukket ”Flyselskaber & rejsebureauer” op med hele107,9 % i maj måned sammenlignet med april.
Der er dog stadig mørke skyer over specielt Hovedstaden, hvor antallet af udenlandske turister og erhvervsrejsende stadig ligger markant under før-Corona-niveauet. Isoleret set ligger omsætningen i uge 21 på betalingskort, som er udstedt i udlandet, forsat 71,8 % under historiske værdier.
Det ser ud til, at mange har taget forskud på lønningsdag og har shoppet i kategorien ”IT, telecom & forbrugerelektronik”, en kategori vi sædvanligvis ser en stigning i omkring månedsskiftet.
Der er endelig blevet åbnet for, at flere af de hjemmearbejdende kan vende fysisk tilbage på arbejdspladsen. Det har været en kærkommen lejlighed til at tage morgenbrød eller kage med på kontoret, og det kan ses på forbruget på firmakort hos bagerne, som er steget med 43,7 % sammenlignet med ugen før.
I flere andre kategorier har vi også svunget firmakortet en del mere end vi gjorde ugen før. ”Spisesteder” (+36,5 %), ”Underholdning & attraktioner” (+59,5 %) og ”Barer & vinhandlere” (+34,9 %), kategorier der vidner om, at vi igen er begyndt at ses ude med kolleger og kunder efter en lang vinter med videomøder på hjemmekontoret.
Grænsehandlen er også åbnet igen og noget tyder på, at det ikke kun er danskerne, der har savnet at handle i Tyskland. Tyskerne også har savnet at kunne komme til Danmark. Forbruget på udenlandske kort i Region Syddanmark er nemlig steget med 19,5 % sammenlignet med ugen før.
Og så er de første charterfly fløjet sydpå med solhungrende danskere. Det har sat gang i rejsedrømmende og fået os til at bruge 33,6 % mere i kategorien ”Flyselskaber & rejsebureauer”, end vi gjorde ugen før.
Vi har udnyttet Kr. himmelfartsferien til at komme lidt væk hjemmefra og ud og hygge os og se noget andet end indersiden af vores egen bolig til en forandring.
Forbruget på landets hoteller er i sidste uge steget med 35,7 % sammenlignet med ugen før og forbruget i kategorien ”Underholdning & attraktioner” er 30,4 % højere end den var ugen før og 11,3 % højere end det historiske gennemsnit. Selvom vi kan købe billetter online, har vi alligevel haft kortet fremme og købt candyfloss, pølser og souvenirs for hele 79,0 % mere i fysisk handel i kategorien ”Underholdning & attraktioner”, end vi gjorde ugen før.
Kategorien ”Flyselskaber & rejsebureauer” har også oplevet en stigning på 9,5 % sammenlignet med ugen før. En stigning, vi formoder, i høj grad dækker over sommerhusudlejninger i miniferien.
Derudover har vi brugt ferien på at spise andet end vores egen, hjemmelavede mad og dermed spist og drukket for 11,6 % mere hos landets restauranter end ugen før og 7,3 % mere end historisk set for uge 19. Også kategorien ”Barer & vinhandlere” har haft glæde af de ekstra fridage, hvor vi i fysisk handel har brugt 5,5 % mere end vi gjorde ugen før.
Mors dag er ikke til at komme udenom, når vi ser på danskernes forbrug i sidste uge. Vi har sagt det med blomster så grundigt, at forbruget hos landets blomsterhandlere lå 63,5 % højere end ugen før.
Blomsterbudene har også fået kørt nogle ekstra kilometer med alle de mors dags buketter, der blev bestilt online, og gjorde at forbruget online hos blomsterhandlerne var 73,8 % højere end ugen før. Nogle mødre er blev dog overøst med blomster mere end andre, da forbruget hos blomsterhandlerne i uge 18 i region Syddanmark lå imponerende 94,8 % højere end i uge 17.
Også hos smykkehandlerne har de nydt godt af mors dag. Her har vi shoppet for 35,7 % mere i uge 18 end ugen før. En sidste kategori, der har haft ekstra travlt, fordi vores mødre skulle forkæles er ”Wellness, skønhedssaloner & barberer”, hvor forbruget er 15,2 % højere end ugen før.
Udsigten til lidt ekstra forårsfridage med Kr. himmelfart og pinsen i sigte har sat gang i hjulene hos biludlejningsfirmaerne, hvor vi har lejet biler for 12,7 % mere end ugen før og for hele 38,8 % mere online.
At store bededagsferien og lønningsdag faldt sammen i sidste uge, kan ses på vores forbrug, der ligger 9,9 % højere end ugen før og hele 30,8 % højere på online handel.
Som altid ved månedsskiftet har vi brugt mange penge i kategorien ”IT, telecom & forbrugerelektronik”, her er forbruget 196,0 % højere end ugen før og 224,6 % højere end det historiske gennemsnit (dog med det in mente, at uge 17 ikke nødvendigvis var lønningsuge de foregåede år).
Vi nydt godt af den forlængede weekend, hvor der har været tid til lidt ekstra forkælelse. Vi har bl.a. brugt 86,2 % mere end ugen før i kategorien ”Underholdning & attraktioner”. Vi har fortsat spist ude og dermed købt for 23,4 % mere hos de fysiske restauranter end vi gjorde i forrige uge. Og så har vi brugt 30,8 % mere på landets hoteller.
Der er selvfølgelig ingen store bededag uden varme hveder, og vi har da også købt for 12,5 % mere hos bagerne, end vi gjorde ugen før. At vi det seneste år er blevet gladere for onlineshopping afspejles i øvrigt hos netop bagerne i sidste uge, hvor forbruget online lå imponerende 526,0 % højere end det historiske gennemsnit. Mon ikke der ligger en del forudbestillinger af hveder bag den høje stigning?
Uge 16 blev den helt store genåbningsuge for barer og restauranter, og det har vi ikke holdt igen med at fejre. Det samlede forbrug på tværs af fysisk og online handel hos landets restauranter er steget med 54,8 % sammenlignet med ugen før og i kategorien ”Barer & vinhandlere” er forbruget steget med 41,6 %.
Der er forskel på, hvor meget vi har savnet at gå på bar og restaurant alt afhængigt af, hvor i landet vi bor. I hovedstadsområdet har de fysiske restaurantbesøg været savnet mere end i resten af landet, hvilket afsløres med et forbrug, der er hele 95,9 % højere end ugen før. Derimod har nordjyderne virkelig savnet at gå ud og på bar. Det afslører et forbrug i kategorien ”Barer & vinhandlere”, der ligger hele 114,7 % højere end ugen før. Til gengæld har nordjyderne ikke haft helt så travlt med at komme på restaurant, hvor forbruget er steget med mere beskedne 39,2 %.
At genåbningen også har inkluderet åbning af de større shoppingcentre og varehuse, kan ses i kategorien ”Tøj- & skobutikker”, hvor forbruget er steget med 20,1 %. Det er ikke kun de allersidste julegaver, der er blevet byttet, vi har også shoppet lidt nyt til forårsgarderoben.
Foråret er for alvor over os. Tallene for uge 15 er næsten lige så grønne som ramsløgene i skovbunden og overordnet ligger forbruget 6,2 % højere end ugen før.
Forårets komme har gjort det aktuelt at få bilen klargjort og bl.a. skiftet til sommerdæk forud for de kommende helligdagsferier. Forbruget i kategorien ”Bil-, lastbil- & motorforhandlere” ligger derfor 38,2 % højere end ugen før og 22,9 % højere end det historiske gennemsnit for uge 15. Der kan også være er en årsagssammenhæng mellem de kommende forårshelligdage og det faktum, at forbruget i kategorien ”Biludlejning” ligger 38,3 % højere end ugen før.
Belært af sidste år, hvor vi endte med at tilbringe meget af sommeren hjemme på matriklen, har vi haft travlt med at gøre altaner og haver klar til flere timer udendørs. Vi har shoppet blomster til altankassen og krydderurter til krukkerne og forbruget hos blomsterhandlerne ligger 29,6 % højere end i uge 14. Det samme gør sig gældende i kategorien ”Møbelhandlere & byggemarkeder”, der har haft den bedste uge i 2021 og en stigning 19,9 % i forhold til ugen inden, der bør kunne tilskrives de varmere temperaturer.
Endelig åbnede de liberale erhverv igen og hvem skulle have troet, at vi ville se den dag, hvor vi skulle sidde i kø online, for at få en tid hos frisøren? Vi har haft så travlt med at få håret klippet og skægget trimmet, at forbruget i uge 14 indenfor kategorien ”Wellness, skønhedssaloner & barberer” lå 91,6 % højere end ugen før og ikke mindst 48,1 % højere end det historiske gennemsnit.
Fun fact: nordjyderne er landets pt. mest groomede. Her ligger ”Wellness, skønhedssaloner & barberer” hele 125,8 % højere end ugen før.
Kategorien ”Sundhedspleje” har også haft en god uge med en stigning på 45,2 % sammenlignet med ugen før og en stigning på 23,0 % i forhold til det historiske gennemsnit. Det er en kategori vi generelt ser stigninger i efter ferieperioder, hvor vi igen booker tid til fysioterapi og tandeftersyn.
Efter et par uger med et stigende forbrug hos landets fysiske tøj- og skobutikker og smykkehandlere, ser vi at forbruget igen flytter online i de kategorier: ”Tøj- og skobutikker” online +39,1 % og ”Smykkehandlere” online +40,4 %. Det bliver spændende at se, om trenden med at shoppe hjemme fra sofaen, er kommet for at blive.
Udbetalingen af de sidste indefrosne feriepenge sammen med lønningsdag og påskeferie har givet forbruget i uge 13 en seriøs saltvandsindsprøjtning. Faktisk så seriøs, at forbruget i sidste uge var det højeste i år og 19,9 % højere end det historiske gennemsnit.
Som vi ser det omkring lønningsdag hver måned, så er ”It, telecon & forbrugerelektronik” den kategori med den højeste stigning i forbruget sammenlignet med ugen før (+ 303,7 %) og her har feriepengene helt sikkert også spillet en rolle. Vi ser også stigninger i kategorierne ”Underholdning & attraktioner” (+173,2 %), ”Blomsterhandlere” (+40,0 %) og ”Spisesteder (+29,0 %), hvilket kan tilskrives påskeferien, hvor vi har haft ekstra tid til at tage på tur og anledning til at købe take away mad med hjem.
Det kan ses på vores valg af betalingskort, til køb i fysiske butikker, at vi har holdt påskeferie. Forbruget på firmakort er nemlig gået tilbage med hele 29,9 % sammenliget med ugen før. Derudover har vi, til trods for de lange køer på Strøget i København, shoppet meget online, hvor forbruget lå 36,9 % højere end i uge 12.
Påsken står for døren og det kan ses på vores forbrug i uge 12.
Fordi vi - heller ikke i år - kan rejse udenlands i påskeferien, har mange i stedet booket et ophold i Danmark. Forbruget i kategorien ”Hoteller” er derfor steget for tredje uge i træk og lå i sidste uge 26,3 % højere end ugen før. Nordjylland er endnu engang et populært rejsemål med et forbrug hos hotellerne, der er hele 89,9 % højre end i forrige uge. De lukkede grænser og manglende turister taler dog deres helt ydelige sprog og forbruget med udenlandske kort i kategorien ”Hoteller” ligger hele 89,8 % under det historiske gennemsnit.
Det lunere vejr og udsigten til flere solskinstimer har fået det til at krible i de grønne fingre rundt omkring i landet. I kategorien ”Blomsterhandlere” er forbruget 10,6 % højere end ugen før og hele 57,0 % højere end det historiske gennemsnit.
Også vores bil skal gøres forårsklar, så den kan blive klar til påskens udflugter. Forbruget i kategorien ”Bil-, lastbil- og motorforhandlere” er i uge 12 steget med 9,3 % sammenlignet med ugen inden og ligger 12,2 % over det historiske gennemsnit.
Forbruget i uge 11 lå 6,1 % over ugen før, en stigning der især skyldes et onlineforbrug på +18,3 %. Ser vi på det historiske gennemsnit, ligger forbruget på +6,7 %.
Forårets komme, og lempelser af corona-restriktionerne, har fristet os til at komme lidt væk hjemmefra og afsted på udflugt efter at have tilbragt en lang vinter indendørs. Forbruget inden for kategorien ”Underholdning & attraktioner” er steget med 16,4 % sammenlignet med ugen før, kategorien ”Hoteller” er steget med 17,0 % og ”Biludlejning” er steget med 9,3 %. Det skal dog nævnes, at ”Hoteller” stadig ligger 57,0 % under det historiske gennemsnit og at ”Underholdning & attraktioner” ligger 62,6 % lavere.
Derudover har vi i den forgangne uge haft firmakortet ekstra meget oppe af lommen og brugt for 2,8 % mere end i ugen før. Firmakortet er især blevet brugt inden for kategorien ”Barer & vinhandlere”, hvor vi ser en stigning på 33,7 % sammenlignet med ugen før, så mon ikke der er blevet købt ind til at forsøde corona-tiden med virtuelle fredagsbarer rundt omkring på landets hjemmekontorer?
I uge 10 sidste år vidste vi ikke, at vi stod på tærsklen til det, der skulle blive et år med restriktioner, nedlukninger og smittefrygt. Det er en anden virkelighed vi lever i i dag og vi vil bruge anledningen til at sammenligne vores forbrug i uge 10 i år med uge 10 de foregående år.
Corona-krisen har ramt skævt. Nogle kategorier har travlere end nogensinde og andre har det hårdt.
Kategorier der især har haft travlt i uge 10 sammenlignet samme uge med de foregående år, er ”Byggemarkeder & møbelhandlere” (+37,0 %), ”Blomsterhandlere” (+35,5 %), ”Bagerier” (+16,6 %), ”Smykkehandlere” (+16,1 %) og ”Supermarkeder” (+15,7 %). Kategorier der derimod har haft en hård uge 10 sammenlignet med det historiske gennemsnit er ”Flyselskaber & rejsebureauer” (-87,0 %), ”Underholdning & attraktioner” (-79,3 %), ”Hoteller” (-68,6 %) og ”Spisesteder” (-62,0 %).
Krisen har også ramt forskelligt regionalt. I Hovedstadsområdet ligger forbruget i uge 10 14,2 % lavere end det historiske gennemsnit, hvorimod forbruget i alle andre regioner ligger over det historiske gennemsnit.
I uge 9 åbnede en lang række fysiske butikker endelig efter to måneders nedlukning og, som forventet, har det påvirket vores indkøbsadfærd.
Mange har brugt genåbningen til at få byttet julegaver, men tallene viser, at vi også lige har fået købt en yderligere ting eller to med hjem. Vi har især brugt penge i fysiske butikker i kategorierne ”Tøj- og skobutikker” (+2.428,3 %), ”Smykkehandlere” (+1.068,3 %), ”Odds, spil & boghandlere” (+494,9 %) og ”Byggemarkeder & møbelhandlere” (+443,0 %). De procentuelle stigninger ser svimlende høje ud, men vi skal huske, at de er sammenlignet med et meget lavt udgangspunkt i uge 8.
Den eneste kategori, der i fysisk handel er gået tilbage sammenlignet med uge 8, er ”Supermarkeder”, der ligger på -2,0 %. Det tegner et tydeligt billede af, at vi med genåbningen har fået mulighed for at gøre vores indkøb i flere forskellige butikker.
Overordnet lå forbruget i de fysiske butikker i uge 9 kun 5,3 % under det historiske gennemsnit, hvilket er imponerende den fortsatte, delvise nedlukning taget i betragtning.
Nogle havde vinterferie, mange fik løn og det var forhåbentlig sidste nedlukningsuge for en lang række butikker. Alle tre ting påvirkede måden vi brugte vores penge på i sidste uge og en stor del af dem brugte vi online.
Onlineforbruget lå i sidste uge 51,2 % højere end i uge 7 og det var tredjehøjeste forbrug online siden første rapport over danskernes forbrug (i juni 2020).
Vi har tidligere set, at uger med lønningsdag øger forbruget i kategorien ”IT, telecom & forbrugerelektronik”. Det er også tilfældet for uge 8, hvor vi brugte 90,6 % mere på elektronik, end vi gjorde ugen før. Flest hjem blev opgraderet med nye fjernsyn og opvaskemaskiner i Hovedstadsområdet, hvor forbruget indenfor ”IT, telecom & forbrugerelektronik ” lå 109,7 % højere end ugen før og ser vi på forbruget online, steg det med hele 114,3 %.
Vi ser frem mod næste uge og er spændte på, om vi er blevet så glade for onlineshopping, at tendensen fortsætter, eller om forbruget flytter over i de fysiske butikker i takt med, at de åbner. Stay tuned.
For mange var uge 7 vinterferieuge og det kan ses på vores forbrug. Normalt rejser mange danskere mod syd eller nord for at stå på ski eller snowboard, men da det ikke har været muligt i år, har der for mange i stedet stået ”staycation” i kalenderen.
Kategorien ”Flyselskaber & rejsebureauer” er steget med 17,5 % ift. ugen før, hvilket kan skyldes flere indenrigs ferie-flyvninger og booking af sommerhuse (som også indgår i den kategori). Glæden over den ugentlige fremgang skal dog holdes op mod en nedgang på 88,1 % ift. det historiske gennemsnit for uge 7. Vi har i uge 7 brugt 8,5 % mere på biludlejning og 12,5 % mere hos landets hoteller sammenlignet med uge 6, hvilket bakker op omkring vinterferie-staycation. Selvom det er en stigning ift. ugen før, skal det dog nævnes, at ”Hoteller” ligger 65,7 % lavere end de foregående år og ”Biludlejning” 46,4 % lavere.
Kategorier der ellers har klaret sig godt under lockdown, har haft en mindre travl uge 7. Her kan nævnes ”Blomsterhandlere” (-30,5 %), ”Bagerier” (-10,3 %) og ”Sundhedspleje” (-13,5 %), hvilket afspejler, at vi bruger vores penge anderledes, når vi holder ferie.
Selvom mange måske vil mene noget andet, så taler tallene deres tydelige sprog: Vi har taget Valentines Day til os. Blomsterhandlerne har haft travlt i sidste uge, hvor salget på tværs af online og fysisk handel lå 41,8 % højere end ugen før.
Nogle regioner har dog haft mere travlt end andre med at sige det med blomster. Højdespringeren er Nordjylland, hvor de fysiske blomsterforretninger solgte for 35,2 % mere end ugen før. De midtjyske blomsterforretninger var de, der havde mindst travlt, men solgte alligevel for 20,3 % mere end ugen før.
Måske midtjyderne i stedet har forstået, at ”diamonds are a girl’s best friend” og været medvirkende til, at landets smykkehandlere i uge 6 solgte for 6,0 % mere end ugen før. Sammenlignet med det historiske gennemsnit, lå smykkehandlerne dog på -55,0 %.
Fastelavnsbollekøerne fortsatte foran landets bagere. I sidste uge brugte vi for 6,9 % mere hos bagerne sammenlignet med ugen før og hele 25,7 % mere sammenlignet med de foregående år.
I Nordjylland er alle pengene ikke brugt på blomster. Hotellerne har nemlig oplevet en stigning i sidste uge på 50,0 % sammenlignet med ugen før, men stadig et forbrug der er langt under tidligere års niveau.
Det kan ses på forbruget i uge 5, at lønningsdag for mange lå fredag i uge 4, så forbruget fortsatte ind i uge 5. Ugen endte med en stigning på 0,8 % sammenlignet med uge 4. Køerne til fastelavnsboller er lange og det kan ses på forbruget hos landets bagere.
Indtil videre er det den kategori, der i år har oplevet den største stigning sammenlignet med det historiske gennemsnit. Stigningen har været hele 22,8 % højere end de foregående år, hvilket endda er højere end hos supermarkederne, som i uge 1-5 har haft en stigning på 19,3 %.
Kategorien med den største stigning ift. uge 4 var lidt overraskende ”Underholdning & attraktioner”, der steg 140,1 %. Stigningen kan skyldes, at der er blevet købt billetter eller fornyet årskort til fremtidig brug. Sammenlignet med de foregående år er forbruget dog faldet med 74,9 %, så uge-til-uge sammenligningen gør desværre billedet lidt for lysegrønt.
Corona-lockdown har ikke overraskende givet flere kategorier en svær start på 2021. Eksempelvis er ”Spisesteder” 64,6 % under det historiske gennemsnit for uge 1-5, mens ”Tøj- og skobutikker” er faldet med 54,8 % og ”Biludlejning” har oplevet et fald på 54,1 %.
Vi har nu lagt en kold og snefyldt januar bag os, så lad os kigge nærmere på danskernes forbrug. Uge 4 endte med et fald på 9,0 % sammenlignet med det historiske gennemsnit. Da ugen indeholdt lønningsdag for mange, afspejles det i forbruget.
”IT, telecom & forbrugerelektronik” steg med 115,5 % sammenlignet med ugen før, et forbrug der grundet lockdown skyldes et onlinesalg, som er steget 120,6 % sammenlignet med uge 3.
Det samlede onlinesalg for uge 1 - 4 sammenlignet med de foregående år, viser stigninger inden for flere kategorier. Bl.a. er ”Byggemarkeder & møbelhandlere” steget med 249,8 %, ”Supermarkeder” med 135,1 % og ”Tøj- & skobutikker” med 102,9 %.
Om midtjyderne har fejret håndboldherrernes VM sejr mere end resten af landet, kan vi ikke sige. Men Midtjylland er i hvert fald den region, hvor forbruget er faldet mindst i januar sammenlignet med de foregående år. Forbruget i januar i Midtjylland faldt kun med 1,8 %. Til sammenligning ligger Nordjylland på -12,4 %, hvilket var den region med det laveste forbrug i januar, sammenlignet med det historiske gennemsnit.
Lockdown har ændret vores forbrugsmønster. Nu spreder vi vores forbrug ud over hele måneden, hvor vi normalt ser et forbrug, som falder jævnt over måneden. Kategorien ”IT, telecom & forbrugerelektronik” et godt eksempel herpå, hvor forbruget i sidste uge lå 19,4 % over det historiske gennemsnit.
Vi har gennem hele corona-perioden haft et højere forbrug i supermarkederne, som i sidste uge var 13,5 % over det historiske gennemsnit. Onlinehandlen lå 136,3 % højere, mens fysisk handel lå 8,2 % højere. Dermed er onlinesalget blevet en vækstfaktor, selv i en kategori, hvor butikkerne har holdt dørene åbne i hele perioden.
Der er også lidt rejseoptimisme at spore i sidste uges forbrug. Men selvom forbruget hos flyselskaber og rejsebureauer er steget med 20,1 % sammenlignet med forrige uge, så er forbruget stadigvæk hele 93,0 % lavere end uge 3 de foregående år. Det samme gælder for landets hoteller, hvor vi har brugt 18,5 % mere i uge 3 sammenlignet med uge 2. Men sammenligner vi med det historiske gennemsnit for hoteller, er forbruget 75,4 % lavere.
Det er mørkt, koldt og mange af os bruger meget tid hjemme med hjemmearbejde og hjemmeskoling, og hvis ikke dét kræver lidt selvforkælelse, så ved vi ikke, hvad der gør.
Behovet for selvforkælelse afspejles i sidste uges forbrug. Hos bagerne lå forbruget 15,0 % højere end ugen før og hele 18,0 % højere end det historiske gennemsnit. Hos blomsterhandlerne ser vi samme tendens med en stigning på 10,1 % sammenlignet med ugen før og en stigning på 9,3 % i forhold til det historiske gennemsnit.
En kategori der ligefrem har sprunget skalaen er ”Byggemarkeder & møbelhandlere” med en stigning for online salg, der er næsten tre gange højere end det historiske gennemsnit. Det er en kategori, der hurtigt har omstillet sig og bl.a. tilbyder ”click & collect” mange steder.
Også hos landets supermarkeder lagde vi i sidste uge flere penge, end vi har gjort i uge 2 de foregående år. Faktisk brugte vi 6,2 % mere end vi plejer hos de fysiske supermarkeder og 91,3 % mere hos de online supermarkeder. En stigning det føromtalte hjemmearbejde og hjemmeskoling med stor sikkerhed har haft indflydelse på.
Vi er kommet stærkt fra start i 2021 med et forbrug i uge 1 på 39,8 % over det historiske gennemsnit. Til det skal det dog tilføjes, at uge 1 i de foregående år indeholdt helligdage, hvilket ikke er tilfældet i år.
Flere kategorier har haft en god første uge af året til trods for lockdown. Forbruget hos ”Byggemarkeder & møbelhandlere” lå 2,9 % over det historiske gennemsnit, hvilket stigningen på 533,6 % for online handel indenfor kategorien, har haft en positiv indflydelse på. At fastelavnsbollesæsonen er over os, kan ses på forbruget hos landets bagere, hvor forbruget var 113,9 % højere end det historiske gennemsnit.
Til trods for nedlukningen, ser vi et glimt af optimisme med en stigning i omsætningen for anden uge i træk hos ”Flyselskaber & rejsebureauer”. En optimisme der er skabt, fordi vaccinerne giver mange et håb om at kunne rejse udenlands i sommerferien. Et sted der ikke er så meget optimisme at spore er til gengæld i kategorien ”Underholdning & attraktioner”, som grundet nedlukningen lå hele 81,8 % under det historiske gennemsnit.
Inden du lægger 2020 i glemmebogen, så lad os se tilbage på danskernes forbrug, siden vi startede med de ugentlige rapporter i juni. Til trods for - eller måske nærmere på grund af - pandemien, gik vi ud af året med en stigning i forbruget på 7,3 % sammenlignet med det historiske gennemsnit.
Onlineforbruget var, fra juni til og med december 2020, hele 21,5 % højere end det har været historisk set, mens salget i de fysiske butikker steg med 3,5 %.
Det historisk høje forbrug er imponerende, især fordi vi har manglet mange af de udenlandske turister og erhvervsrejsende, der plejer at lægge penge i Danmark. Siden juni har forbruget på udenlandske kort ligget
57,3 % under gennemsnittet. Manglen på turister afspejles også, når vi ser på det totale forbrug fordelt på regioner. Her er Hovedstaden den region, der har oplevet den laveste stigning på blot 0,4 %, hvor landets øvrige regioner ligger på stigninger mellem 10-12 %.
Det er også vigtigt at bemærke den store forskel på forbruget i de forskellige kategorier. ”Flyselskaber & rejsebureauer” faldt med -82,9 %, ”Transportservices” med -30,8 % og ”Underholdning & attraktioner” med -25,2 %.
De kategorier der har klaret sig bedst er ”It, telecom & forbrugerelektronik” med +29,8 %, ”Blomsterhandlere” +27,6 % og ”Byggemarkeder & møbelhandlere” +21,0 %.
Selvom der ikke er meget som ligner sig selv i 2020, ser vi den normale stigning i forbruget op til jul, hvor det totale forbrug er steget med 7,0 % ift. sidste uge. Modsat andre måneder hvor forbruget falder gennem måneden indtil lønningsdag, så vender julehandlen rundt på det i december.
Mange har været i tvivl om det er fornuftigt at besøge familie og venner i udlandet eller rundt i landet. Det tyder på, at covid-19-tests har gjort nogle trygge nok til at rejse. Det kommer til udtryk i en stigning i ”Flyselskaber og rejsebureauer” på 29,4 %.
Bilbranchen oplever også en fremgang. Mange danskere har lejet en bil eller fået den gamle fikset, så man kan fyre op for ”Driving home for Christmas”. ”Biludlejning” og ”Bil-, lastbil- og motorforhandlere” er steget med hhv. 25,3 % og 17,2 %.
2020 fortsætter med at være et jubelår for e-handlen. Sammenlignet med onlinehandlen i uge 51 de foregående år, er det totale onlineforbrug 32,1 % højere, kategorierne ”Tøj- og skobutikker” er 72,9% over, ”Smykkehandlere” 118,1% er over, og ”IT, telecom og forbrugerelektronik” 65,7 % er over.
De seneste restriktioner giver desværre ikke mulighed for at nyde maden på landets restauranter. Derimod er onlineforbruget for ”Spisesteder” 12,8 % højere end sidste uge, og 27,8 % over samme uge sidste år. Det må betragtes som en flot stigning i en juleperiode uden julefrokoster.
Nu nærmer julen sig med hastige skridt og dermed også slutspurten for juleræset anno 2020. Desværre kommer vi også til at afslutte 2020 med nye, omfattende coronarestriktioner, som fra onsdag i sidste uge ramte mange kommuner i bl.a. Hovedstadsområdet, Århus og Odense.
Effekten af nedlukningen kommer tydeligt til udtryk i sidste uges forbrug i de påvirkede kommuner, når vi sammenligner med de foregående år.
Eksempelvis ser vi inden for den fysiske handel, at kategorierne ”Spisesteder” og ”Barer & vinhandlere” falder hhv. 64,0 % og 56,2 %, hvorimod de samme kategorier i resten af landet falder relativt mindre med hhv. 39,0 % og 35,2 %.
Totalt set falder Hovedstadsområdet i uge 50 med 19,1 % ift. forrige uge, hvilket er et markant større fald end resten af landet.
Vi har tidligere set, at et stigende smittetryk og de efterfølgende coronarestriktioner flytter forbruget fra fysiske forretninger til onlinebutikker, hvilket er en tendens som fortsat gør sig gældende. Sammenlignet med det historiske gennemsnit for onlinehandel, så ligger ”Supermarkeder” hele 82,4 % højere i uge 50, kategorien ”Barer & vinhandlere” er steget med 72,5 %, og tydeligst ses det i kategorien ”Tøj- & skobutikker”, som er steget 35,0 %, mens samme kategori i fysisk handel ligger 23,3 % under det historiske gennemsnit. Alt tyder på, at denne tendens kommer til at forsætte året ud.
Det’ sørme, det’ sandt, december. At julen er over os, kan ses på vores forbrug i uge 49, der lå 12,3 % over det historiske gennemsnit.
Sammenlignet med ugen før, er forbruget inden for ”Underholdning & attraktioner” steget med hele 66,1 %, og vi har brugt 6,3 % mere på landets restauranter.
Med de nyeste coronarestriktioner, ser de tal desværre nok noget anderledes ud i næste uge. Og så har vi online klikket for imponerende 123,3 % mere hjem inden for kategorien ”Barer & vinhandlere” sammenlignet med det historiske gennemsnit for uge 49.
Udover hyggen med udflugter, julemad og snaps til hjemmebaren, er årets julegaveindkøb også startet. Vi har taget rådet om at købe dem online til os, hvilket gør, at sidste uges onlineforbrug lå 44,6 % over det historiske gennemsnit.
Flere kategorier har oplevet en naturlig tilbagegang ovenpå danskernes ekstraordinære købeiver til Black Week. Det ses især for kategorierne ”Byggemarkeder, pakhuse & møbler”, ”Blomsterhandlere” og ”Tøj- og skobutikker”.
Generelt har vi dog haft spenderbukserne på i dette efterår. De udbetalte feriepenge kickstartede forbruget og siden da har mange kategorier ligget et godt stykke over det historiske gennemsnit. Tre kategorier, der især har perfor-met godt, er ”Byggemarkeder, pakhuse & møbler”, ”Smyk-kehandlere” og ”Blomsterhandlere”.
I år blev Black Friday mange steder til Black Week, og at vi har fået en hel uge fyldt med tilbud kan ses på forbruget for sidste uge. Vores forbrug i uge 48 gik nemlig op med 26,3 % sammenlignet med uge 47 og der er faktisk stigning i forbruget inden for alle kategorier.
Det er især online, vi har brugt vores penge. Forbruget online er steget 3,1 % i forhold til det historiske gennemsnit for uge 48 og med hele 49,9 % sammenlignet med forrige uge.
Vi ser også et skifte fra kategorier, der traditionelt har været stærke i fysisk handel, til nu at have meget salg online i ugen med Black Friday sammenlignet med de foregående år.
For supermarkeder er onlinehandlen steget med 81,8 %, hvorimod stigningen i de fysiske butikker er 5,6 %. Smykkehandlerne har en stigning på 53,8 % på online salg og 7,4 % i fysiske butikker. For sundhedspleje er online salget steget med 45,0 % og i de fysiske butikker med 7,3 %. Og så har landets tøj- og skobutikker oplevet en stigning på 11,8 % online og ligefrem haft et fald på 20,5 % i de fysiske butikker.
Til slut bør nævnes, at de midtjyske smykkehandlere online har solgt for imponerende 300,0 % mere end ugen før, så mon ikke der kommer ekstra mange små pakker under juletræerne? Vi har i hvert fald lov at håbe, imens vi nynner ”All I want for Christmas”.
Forbruget i uge 47 kan betegnes som ”stilhed før stormen”. Med Black Friday forude og en forventning om gode rabatter, har vi holdt lidt igen med vores penge og forbruget er derfor faldet med 2,5 % sammenlignet med ugen før.
I Nordjylland er forbruget, som den eneste region i Danmark, gået op med 1,1 %. Tre kategorier i regionen med en høj stigning sammenlignet med uge 46 er ”Smykke-handlere” (+ 55,7 %), ”Underholdning & attraktioner” (+ 27,0 %) og ”Transportservices” (+ 16,0 %).
Stigningen i netop Nordjylland skyldes formentlig de ophævede corona-restriktioner, der har betydet, at nordjyderne igen kan gå ud og igen kan krydse kommunegrænserne.
Kategorien ”Underholdning & attraktioner” er ikke kun steget i Nordjylland, men faktisk er det den kategori, der med 21,0 %, er steget mest på landsplan sammenlignet med ugen før. Det kan være fordi, mange attraktioner i sidste uge er åbnet for deres julesæson, som trækker ekstra mange gæster til.
Og nu vi taler om jul, så ser vi en stigning inden for kategorien ”Flyselskaber & rejsebureauer” i hovedstaden på 28,2 %. Mon ikke den stigning skyldes, at udenlandske medarbejdere, der arbejder i danske virksomheder, har booket billetter til juleferien, sådan at de i stedet for at synge ”Driving home for Christmas” kan synge ”Flying home for Christmas”?
Nedlukningen af Nordjylland fra mandag i sidste uge, har påvirket fordelingen af forbruget i uge 46. F.eks. er forbruget indenfor ”IT, telecom & elektronik” faldet med 44,4 % sammenlignet med uge 45, hvor det i Nordjylland til gengæld er steget med hele 26,1 %.
Samme mønster gælder for blomsterhandlerne, som er steget med 21,4 % i Nordjylland, i forhold til uge før, hvor stigningen generelt for blomsterhandlere ellers ligger på 9,4 %.
Blomsterhandlerne har faktisk ligget over det historiske gennemsnit lige siden uge 14. At vi bruger flere penge hos blomsterhandlerne, kan skyldes at vi er mere hjemme og derfor har tid til at nyde friske blomster og nye planter. Det kan også være fordi vi sender blomster til venner og familier, f.eks. i forbindelse med fødselsdage, nu hvor vi skal begrænse, hvor mange vi ses med.
Landets spisesteder har oplevet en lille stigning på 1,0 % sammenlignet med ugen før. Mortens Aften kan være skyld i den stigning, da det var en oplagt anledning til lidt hverdagsluksus.
Selvforkælelse går igen, når vi ser på forbruget hos smykkehandlerne, der har ligget over det historiske gennemsnit siden uge 27.
I uge 46 steg forbruget med 3,0 % i forhold til ugen før, og med hele 18,6 % sammenlignet med det historiske gennemsnit.
Forbruget for sidste uge lå 4,6 % over det historiske gennemsnit for uge 45, og mønstret gentager sig dermed fra de foregående uger, hvor det har ligget højere end normalt. De udbetalte feriepenge spiller formegentlig fortsat en rolle, og så forkæler vi måske os selv lidt mere, end vi plejer med andre ting, når det nu ikke kan være med udenlandsrejser og sene byture.
Ligesom Fru Murermester Jessen i Matador ofte trænger til et ekstra stykke sandkage, så ser forbruget for uge 45 nemlig ud til at afspejle, at vi, i takt med at de stigende corona-smittetal igen har betydet stramninger, trænger til noget ekstra selvforkælelse.Vi ser derfor stigninger i forhold til det historiske gennemsnit inden for en række kategorier, der forhandler luksusvarer. Det er bl.a. ”IT, telecom & elektronik” (+114,8 %), ”Byggemarkeder, pakhuse & møbler” (+25,6 %), ”Blomsterhandlere” (+17,3 %) og ”Smykkehandlere” (+13,8 %).
Vi kan ikke komme udenom at fremhæve stigningen på 90,4 % for ”Flyselskaber & rejsebureauer” sammenlignet med sidste uge, da det ikke umiddelbart harmonerer med de seneste corona-restriktioner. Men måske restriktionerne netop har haft en rolle, og stigningen derfor dækker over sidste øjebliks indenrigsflyvninger til og fra Nordjylland før regionen blev lukket ned.
Vi har brugt flere penge online end normalt for uge 44. Specielt kategorierne ”IT, telecom & elektronik”, ”Underholdning & attraktioner”, ”Supermarkeder” og ”Barer & vinhandlere” har oplevet stigninger. Vi bruger altid mange penge på forbrugerelektronik de uger, hvor lønnen går ind og uge 44 var ingen undtagelse.
Vi ser især et øget forbrug online også inden for forbrugerelektronik, hvor forbruget online var hele 215,0 % højere end ugen før.
Forbruget online inden for ”Underholdning & attraktioner” er i sidste uge steget med 68,6 % sammenlignet med ugen før. Det kan skyldes, at Halloween har øget antallet af besøgende i landets forlystelsesparker, hvor mange har købt billetter online hjemmefra for at undgå lange køer.
At forbruget online på alkohol er steget med 19,9 % fra sidste uge, kan skyldes forbuddet mod salg af alkohol i de fysiske butikker efter kl. 22. I hvert fald har flere shoppet online for at få fyldt hjemmebaren op.
Udtrykket ”Man må tjene på gyngerne, hvad man har mistet på karrusellen” passer meget godt med fordelingen af danskernes forbrug i sidste uge. De kategorier, der performede godt i uge 42, er faldet i uge 43, hvorimod de kategorier, der performede dårligt i uge 42, til gengæld er steget.
Et eksempel på det skifte er kategorien ”Underholdning & attraktioner”, der er faldet med 49,8 % sammenlignet med sidste uge, hvorimod kategorien ”Sundhedspleje” er steget med 25,3 %.
Det mønster er et resultat af, at vi bruger vores penge anderledes, når vi holder ferie. Mange brancher, der oplevede et fald i uge 42, er derfor tilbage på et normalt niveau i uge 43. Det gør sig bl.a. gældende for kategorierne ”Transportservices” (herunder offentlig transport og taxaer) og biludlejning.
Og fordi vi igen er tilbage på arbejde, ser vi i uge 43 også en stigning i forbruget på firmakort på 12,7 % sammenlignet med ugen inden.
Udbetaling af indefrosne feriepenge ser stadig ud til at have en effekt, om end den er begyndt at dale. Forbruget lå nemlig 8,1 % over det historiske gennemsnit for uge 43, selvom forbruget er faldet med 6,3 % sammenlignet med sidste uge.
Mange danskere plejer at feriere under varmere himmelstrøg i uge 42, men nu hvor Corona-pandemien har farvet det meste af Europa orange, har de fleste af os, ligesom det gjorde sig gældende for sommerferien, holdt ferie i Danmark.
Efterårsferien har haft betydning for, hvor vi har lagt vores penge sammenlignet med uge 41. Kategorien ”Underholdning & Attraktioner” er steget med 64,2 %, forbruget på landets hoteller er steget med 41,8 %, og så har vi brugt 17,8 % mere på restauranterne, hvilket Dining Week sandsynligvis har haft indflydelse på.
Ligesom i sommerferien er der regionale forskelle på, hvor i landet der er blevet brugt flest penge. Nordjylland topper med en stigning på 4,2 %, hvorimod hovedstadsområdet faldt med 3,9 % sammenlignet med forrige uge.
Det stemmer også overens med, at forbruget på landets tankstationer er steget med 5,4 %, fordi vi har kørt rundt i landet i vores ferie.
De udbetalte feriepenge har for tredje uge i træk øget vores forbrug. Sammenlignet med uge 42 de foregående år er forbruget steget med 12,4 %.
De kategorier vi har brugt flest penge inden for, sammenlignet med det historiske gennemsnit, er ”Smykker” (+38,3 %), ”Byggemarkeder, pakhuse & møbler” (+37,3 %) og ”Blomsterhandlere (+32,4 %).
”Hvad kommer let, går let”, synes at afspejle danskernes forbrugsmønster de foregående uger. Mange af os har fået vores indefrosne feriepenge udbetalt, og det har haft den ønskede effekt: at øge vores forbrug.
I uge 40, der indeholdt både lønningsdag og første pulje af feriepengeudbetalingerne, var forbruget rekordhøjt for denne tid på året. Og efter sådan en uge var det forventeligt, at vi ikke ville nå samme niveau, og det gjorde vi heller ikke.
Forbruget i sidste uge faldt med 9,9 % sammenlignet med forbruget ugen før. Men selvom det lyder som et stort fald, så så vi i uge 41 årets største stigning i forbruget sammenlignet med det historiske gennemsnit.
Uge 41 lå nemlig hele 14,1 % over det historiske gennemsnit.
Efter ”IT, telecom & elektronik” indtog førstepladsen i forrige uge, var det i sidste uge især hos smykkehandlerne og hos byggemarkederne og møbelhandlerne, vi lagde vores penge. Forbruget hos smykkehandlerne steg med 48,6 % og for ”Byggemarkeder, pakhuse & møbler” er forbruget steget med hele 49,2 % sammenlignet med deres historiske gennemsnit.
Med efterårsferien lige om hjørnet oplevede hotelbranchen et lille opsving på 7,3 % sammenlignet med ugen før, for første gang siden uge 30, selvom det kun er et plaster på såret for en branche, hvor niveauet stadigvæk ligger langt fra det historiske gennemsnit.
Kategorien ”Odds, spil & boghandlere” er steget med 33,6 % sammenlignet med det historiske gennemsnit. Efteråret er typisk sæson for lancering af nye spil, så det kan have haft indflydelse på den høje stigning.
Klik her hvis du vil læse flere detaljer om kategoriseringen af Market Insight.
Nets har lancereret den prisvindende MyPayments app/MyNets portal, hvor du kan følge din egen forretnings udvikling. App'en er helt gratis for alle Nets-kunder: my.nets.eu eller Nets MyPayments App.
Corona-virussen er desværre stadig en uvelkommen gæst i Danmark, som fortsat sætter sine tydelige spor flere steder i den danske handel. Til gængæld bliver danskernes adgang til de indefrosne feriepenge, sammen med det skattefrie engangstilskud på 1.000 kr. til danskere på offentlig forsørgelse, helt sikkert hilst velkommen i flere brancher.
Den overordnede omsætning på betalingskort i Danmark er steget med hele 29,1 % i forhold til sidste uge, men det er onlinehandlen som nyder bedst af de frigivne penge. En stigning på imponerende 82,7 % viser tydeligt, at vi har trykket ”KØB” langt ud over det sædvanlige niveau.
Kigger vi nærmere på, hvad der har drevet den stigende handel, så kan vi hurtigt konkludere, at ”IT, Telecom & Elektronik” tager førstepladsen med en historisk stor stigning på næsten 400% ift. sidste uge, og ca. 100% stigning ift. samme uge sidste år.
”Odds, Spil & Boghandlere”, ”Tøj- & Sko-butikker” og ”Forlystelser & Attraktioner” har dog også taget del i festen med meget markante stigninger i forhold til sidste uge.
På landsplan kan vi se, at pengeindsprøjtningen har givet vækst i hele landet, men hovedstadsregionen trækker dog klart fra de øvrige regioner med en stigning der er 38% højere end sidste uges omsætning.
I sidste uge var der ikke noget "Ugen der gik"-indlæg, derfor opsummerer vi kort på uge 38, så det er tydeligere, hvad vi sammenligner forbruget i uge 39 med.
I uge 38 faldt forbruget med 4,9 %, sammenlignet med ugen før. De skærpede corona-restriktioner og det faktum, at mange igen arbejder hjemmefra påvirkede vores forbrug, især i hovedstadsområdet.
De brancher, hvor forbruget faldt mest i uge 38 var, ikke overraskende, ”Flyselskaber & rejsebureauer” og ”Underholdning & attraktioner”, hvorimod forbruget hos bagerier og supermarkeder steg.
Danskernes forbrug i uge 39 ligner det, vi så i foråret under lock down.
Forbruget inden for kategorien ”Byggemarkeder, pakhuse & møbler” steg med 4,1 % sammenlignet med ugen før, hvilket er en mulig konsekvens af, at vi nu igen bruger mere tid derhjemme. Det samme mønster tegner sig for forbruget inden for offentlig transport, som er faldet 5,9 %.
Derudover bliver vi ved med at lægge mange penge i supermarkederne, hvor forbruget er steget med 6,2 % i forhold til samme uge sidste år.
Det at vi endnu engang er meget hjemme og at der er kommet yderligere corona-restriktioner har forstærket et i forvejen faldende forbrug hos ”Barer & vinhandlere” (-12,9 %) og ”Spisesteder” (-13,6 %).
Blandt de brancher hvor forbruget har været højere over sommeren i år end over sommeren 2019 er ”IT, telecom & elektronik” hvor forbruget er steget med 17,5 %, ”Blomsterhandlere” ligger 16,7 % højere end sidste sommer og ”Sundhedspleje” er steget med 13,5 %.
De brancher, der har haft den hårdeste sommer, er de brancher der er afhængige af udenlandske turister og af danskernes rejselyst.
Ikke overraskende er de største fald hos hhv. ”Transportservices” med et fald på 24,8 %, ”Barer & vinhandlere” med et fald på 51,5 % og ikke mindst ”Flyselskaber & rejsebureauer” med et fald på hele 79,7 %.
Den varierende effekt af corona-situationen på brancher, ses også på regionalt plan. Danskernes staycation-sommer har helt sikkert haft betydning på den forskel. Her er et par eksempler på forbruget med både danske og udenlandske kort:
På de jyske spisesteder er forbruget steget med 10,6 %. I Nordjylland er billeje steget med 44,7 % og i Nordsjælland viser forbruget på wellness en stigning på 35,4 %. Til gengæld ses manglen på - især udenlandske - turister i hovedstadsområdet, hvor forbruget på hoteller er lavere end i resten af landet med et fald på 67,7 %.
Det kan altid ses på forbruget, når vi passerer lønningsdag, og uge 36, hvor forbruget lå hele 14,6 % højere end ugen før, var ingen undtagelse. Vi har shoppet igennem online, og især inden for kategorien IT, telecom & elektronik.
Den kategori er altid højere ved månedsskiftet, og i sidste uge stod kategorien for hele 37,1 % af stigningen i det totale online-forbrug. Det ekstra høje forbrug kan skyldes de mange studerende, der i disse dage starter på de videregående uddannelser, og som for alt i verden ikke må gå ned på nyt udstyr, især fordi de pga. det stigende corona-tal har udsigt til ekstra meget fjernundervisning.
For første gang siden corona-lockdown ser vi en stigning i forbruget i kategorien Underholdning & attraktioner sammenlignet med de seneste par år. Stigningen på 7,8 % kan skyldes, at vejret igen trækker os ind på museer og i biografer, men også at de udskudte konfirmationer tilsvarende byder på udskudte Blå Mandage i landets forlystelsesparker.
Derudover har nogle af de brancher, der har været hårdest ramt af Corona-krisen, oplevet en mindre stigning forbruget sammenlignet med ugen før. Det er bl.a. Hoteller, der havde 1,2 % flere transaktioner, og Flyselskaber & rejse-bureauer, der oplevede en stigning på 10,0 % i antallet af transaktioner.
Efter tre uger med nedgang i handlen i Danmark viser omsætningen i uge 35 endelig en stigning på 5,0 % i forhold til foregående uge. Denne vækst er primært drevet af online-handel med private betalingskort, hvor vi kan se en stigning på hele 21,9 %. Hvis vi dykker ned i data for danskernes online-handel, kan vi se, at væksten kommer fra flere kanter.
Blandt de brancher, som har bidraget til en stærk uge med online-salg, er både IT, telecom og forbrugerelektronik (+57,5 %), Tøj og skobutikker (+20,9 %), Spisesteder (+10,0 %) og Wellness, skønhedspleje og barberer (+22,2 %).
Kigger vi på de bagvedliggende årsager til stigningerne, så er de mest oplagte forklaringer, at:
Hvis vi sammenligner den samlede handel i uge 35 i 2020 med samme uge de sidste par år, ser det ud til, at efterårskonfirmationer fortsat har en positiv effekt på flere brancher. Blomsterhandlere og smykkeforretninger ligger mere end 15 % over, og bagerne kommer ud 7,4 % over det historiske gennemsnit.
Konfirmationer foregår normalt om foråret, men corona-krisen har udskudt mange konfirmationer til efter sommerferien. Traditionelt ligger omsætningen på betalingskort lavt i ugerne op til lønningsdagen, hvilket også er tilfældet i denne uge, men netop konfirmationer ser ud til at have løftet omsætningen hos både blomsterhandlerne (+8,3 % i forhold til sidste uge) smykkehandlerne (+6,6 %), og til dels også hos bagerne (+2,4 %).
Til gengæld er supermarkederne dykket en smule i forhold til sidste uge (-3,5 %), men sammenlignet med de foregående år, så har sommeren 2020 været én lang tur på den positive bølge. Faktisk har omsætningen på betalingskort i otte af de sidste ti uger ligget mindst 12 % over det historiske gennemsnit, altså samme uger de foregående år.
Barer og vinhandlere er også én af de positive historier i en uge med generel tilbagegang. Kunne det skyldes lempede restriktioner omkring åbningstider, som har lokket nogle gæster tilbage til baren, i stedet for en tur på restaurant? De har nemlig oplevet et fald på 6,5 % i forhold til sidste uge.
Nordjylland er den region i Danmark med størst nedgang sammenlignet med sidste uge. En del af forklaringen kan være, at de norske myndigheder har frarådet besøg til Danmark. I hvert fald ses et dyk i norsk omsætning over de sidste to uger.
Sommerferien blev tilbragt i Danmark i år for de flestes vedkommende, hvilket kan have påvirket danskernes forbrug i sidste uge. I hvert fald ser vi i uge 33 en stigning på 14,9 % i antallet af transaktioner på tankstationer og en transaktionsstigning på hele 22,6 % hos bil-, lastbil- og motorforhandlerne, inklusiv værksteder, sammenlignet med de historiske data.
At vi har brugt penge på vores biler, kan være et resultat af sommerens kør-selv-ferie. Nu hvor vi er tilbage, har bilen trængt til en guldvask og eventuelle Bilka-buler har skullet udbedres. At danskerne har holdt ferie i Danmark, har også haft positiv indflydelse på turistindustrien, herunder biludlejning, hoteller og attraktioner. Danskernes ferieforbrug har holdt transaktionsniveauet oppe på henholdsvis 91,1 % og 89,6 % i de populære ferieuger 30 og 31, sammenlignet med historiske data for turistindustrien. Men nu hvor ferien er ovre, ses det manglende forbrug fra udenlandske turister tydeligere, og vi er nede på et transaktionsniveau i disse brancher på 69,8 % af normalen i uge 33.
Som sædvanlig ser vi et fald i danskernes overordnede forbrug, jo længere vi kommer væk fra lønningsdag. Det afspejles også i forbruget i uge 33, hvor vores forbrug er faldet sammenlignet med ugen før. Forbruget for uge 33 var dog 2,6 % over det historiske gennemsnit.
Vil du følge udviklingen i din egen forretning?
Download Nets MyPayments app gratis i App Store eller Google Play i dag, og få mere indsigt i og viden om dine kunder. Det kan give dig gode idéer som kan hjælpe dig til at spare penge eller øge din omsætning.
Tjek denne video, som fortæller dig mere om, hvad du kan bruge MyPayments app'en til:
Uge 32 er den første uge tilbage på arbejde efter ferien - og, til manges ærgrelse, også den første sommeruge med sol over hele linjen på vejrudsigten. At arbejdet igen kalder, afspejles i hvor meget danskerne har svunget firmakortet. Den samlede stigning i forbruget var på 10,4 % sammenlignet med ugen før.
At vi er tilbage fra ferie kan også ses indenfor sundhedspleje, hvor et forbrug der ligger 23,5 % højere end sidste år ikke udelukkende kan være på køb af
håndsprit og ansigtsmasker. Beløbet dækker også over besøg hos bl.a. fysio-terapeuter, optikere og tandlæger, som mange har skubbet til efter ferien.
Det går fortsat godt i supermarkederne, i byggemarkederne og hos møbelhandlerne, hvor omsætningen bliver ved med at overgå de sidste års tal uge for uge.
Uge 32 var, med et forbrug på 4,5 % over det historiske niveau, i øvrigt den sjette uge i træk, hvor danskernes forbrug har ligget over det historiske gennemsnit.
Så selvom alle brancher langt fra er kommet sig oven på corona-krisen, og slet ikke de brancher der lever af turisme, er der bestemt mange lyspunkter i den danske handel.
Vil du følge udviklingen i din egen forretning?
Download Nets MyPayments app gratis i App Store eller Google Play i dag, og få mere indsigt i og viden om dine kunder. Det kan give dig gode idéer som kan hjælpe dig til at spare penge eller øge din omsætning.
Tjek denne video, som fortæller dig mere om, hvad du kan bruge MyPayments app'en til:
Sommerferien lakker mod enden, og danskerne vender tilbage fra ferie. København mærker nu endelig lidt medvind efter en sommer med rekordfå turister, og omsætningen er steget med 18,8% ift. sidste uge. Stigningen drives primært af brancher som IT, telecom og forbrugerelektronik, Betting, spil og boghandlere, Sundhedspleje, samt Supermarkeder.
Så selvom turisttunge brancher som Flyselskaber og rejsebureauer samt Attraktioner og forlystelser oplever fremgang i uge 31, så vidner forbruget om, at mange danskere er kommet retur fra sommerlandet, hvilket driver hovedstadens positive tendens. Samtidig har den danske online handel en vækst på hele 47,7%. Det er værd at bemærke, at uge 31 er lønningsuge, hvilket traditionelt trækker det ugentlige barometer i plus.
Det tyder altså på, at danskerne er ved at finde hverdagen, hvor de er blevet fristet af en ny mobil, en større fladskærm, eller har gjort børnene skoleklar med en ny lap-top og opfyldning af penalhuset. Samtidig kunne stigningen på +15,6 % inden for sundhedspleje ift. det historiske gennemsnit indikere, at vi fortsat har stor fokus på at passe på helbredet. Stigningen kan nok ikke alene tilskrives køb af corona-forebyggende værnemidler, men det har uden tvivl bidraget både online og i fysisk handel.
Overordnet er uge 31 på niveau med tidligere år, men der er selvfølgelig brancher som fortsat mærker konsekvenserne af corona-krisen.
Husk at du kan følge din egen forretnings udvikling via MyNets portalen eller den prisvindende MyPayments app. Gratis for alle Nets-kunder: my.nets.eu eller Nets MyPayments App.
I uge 30 holdte vi ferie, og derfor er der desværre ikke transkationsdata for denne uge.
For mange har staycation i Danmark tidligere været et ’no-go’ i sommerferien. Malaga slog Mariager, Toscana slog Tåsinge, Nice slog Nibe osv. Men i sommeren 2020 - selvfølgelig påvirket af corona-pandemien - ser det ud til, at staycation hitter blandt danskerne!
Faktisk har de danske forretninger siden slutningen af juni og begyndelsen af feriesæsonen (uge 27) oplevet en omsætning på betalingskort, som ligger ca. 9% over det historiske gennemsnit.
Et data-dyk ned i specifikke turist-tunge brancher viser, at både de danske hoteller og forlystelsesparker oplever en stærk fremgang ift. foregående uge. Set i forhold til de historiske gennemsnit er disse brancher dog stadig ikke helt på niveau i uge 29. Det skyldes i høj grad, at antallet af udenlandske turister er faldet drastisk, men det ser ud til, at den danske staycation trend i nogen grad kompenserer for dette. Hovedstadsområdet hænger stadig lidt i corona-bremsen, mens Nordjylland og resten af Sjælland forsat oplever fremgang.
At danskerne vælger at blive hjemme betyder dog samtidig, at fly- og rejseselskaber forsat ser ud til at være de brancher, som mærker de økonomiske konsekvenser af corona allerhårdest.
Klik her hvis du vil læse flere detaljer om kategoriseringen af Market Insight.
Nets har lancereret den prisvindende MyPayments app/MyNets portal, hvor du kan følge din egen forretnings udvikling. App'en er helt gratis for alle Nets-kunder: my.nets.eu eller Nets MyPayments App.
Sommerferien er over os og mange holder ferie i Danmark, hvor især Nordjylland ser ud til at have fanget vores interesse. Det er ikke fordi der ligefrem blæser vindhekse rundt i Københavns gader, men tallene viser, at der i sidste uge har været travlere i Nordjylland, hvor antallet af transaktioner er steget med 2,8 % sammenlignet med ugen inden. I hovedstadsområdet er antallet af transaktioner til gengæld faldet med næsten 16 %.
Den geografiske forskel bakkes op af en stigning på hele 45,8 % i forbruget på de nordjyske hoteller sammenlignet med forrige uge. Generelt ser det lysere ud for hotelbranchen, der nu kun er 15 % efter det historiske gennemsnit og udviklingen tegner til, at de snart får lukket hullet helt.
I den modsatte grøft har landets byggemarkeder og møbelhandlere haft travlt lige siden landet lukkede ned, og det har de også haft i sidste uge, hvor forbruget lå 21,7 % over det historiske gennemsnit.
En anden branche, der har haft en god uge, er restaurationsbranchen, hvis omsætning for første gang siden lockdown ligger over det historiske gennemsnit. Den omsætning er endda opnået med færre borde på landets restauranter, grundet de opsatte restriktioner, så vi har haft spenderbukserne på, når vi har været ude at spise.
Klik her hvis du vil læse flere detaljer om kategoriseringen af Market Insight.
Nets har lancereret den prisvindende MyPayments app/MyNets portal, hvor du kan følge din egen forretnings udvikling. App'en er helt gratis for alle Nets-kunder: my.nets.eu eller Nets MyPayments App.
De fleste brancher har oplevet stigninger i den forgangne uge, og selvom nogle brancher fortsat er langt fra deres normale omsætnings-niveau, ser vi en tendens til, at forbruget er ved at være tilbage pa et fornuftigt niveau.
Barer og vinhandlere har haft den bedste uge siden nedlukningen af Danmark målt på omsætning, men inden vi popper champagnen over den nyhed, er der desværre et "men".
Ser vi på det historiske forbrug i uge 27 for netop denne branche, er forbruget nede med hele 65,2 %. Der er mange, der savner sommerens festivaler, og det gør barer og vinhandlere helt sikkert også.
Når vi ikke kan bruge tiden på at være på festival, og vejret ikke er
til en tur pa stranden, kan vi shoppe. Og det var vi gjort i stor stil. Forbruget i landets tøj- og skobutikker ligger 6,4 % over det historiske gennemsnit for ugen og også IT, telecom og forbrugerelektronik har oplevet en markant stigning sammenlignet med ugen før.
Som vi var inde på i sidste uge, så svinger vi kortet hos landets attraktioner og forlystelsesparker. De har faktisk haft den travleste uge siden februar og er nu kun 8,8 % fra det historiske gennemsnit. Blomsterhandlerne ligger til gengæld over deres historiske tal. De har solgt for 32,4 % mere end de plejer i uge 27.
Klik her hvis du vil læse flere detaljer om kategoriseringen af Market Insight.
Nets har lancereret den prisvindende MyPayments app/MyNets portal, hvor du kan følge din egen forretnings udvikling. App'en er helt gratis for alle Nets-kunder: my.nets.eu eller Nets MyPayments App.
Denne uges gode nyhed er, at danskernes rejselyst er vendt tilbage i takt med åbningen af grænserne. Flyselskaber og rejsebureauer op-levede et første skridt tilbage mod normale tilstande efter at have været hårdt ramt af coronakrisen. Det er interessant at se, at gennem-snitsprisen på de købte rejser ikke er så høj, som tidligere år, hvilket kan være et resultat af, at det primært er kortere rejser i Europa.
Til trods for de åbnede grænser vælger mange at tilbringe sommeren i Danmark. Men kravet om at gæster minimum skal booke seks sammenhængende nætter i hovedstaden og manglen på især svenske turister i København, kan være årsagen til, at hoteller i hovedstads-området har en faldende omsætning, hvorimod hoteller udenfor hovedstaden har oplevet en stigning.
Antallet af transaktioner i forlystelsesparker og attraktioner er steget, men der er blevet lagt færre penge pr. besøg sammenlignet med ugen før, hvilket bl.a. kan være fordi nogle attraktioner giver rabat på entreen.
Forbruget hos landets smykkehandlere er derimod faldet med 12,5 % efter to vældig gode uger. En mulig årsag kan være, at landets studenter nu er sprunget ud og eksamensgaverne derfor er købt og betalt.
Klik her hvis du vil læse flere detaljer om kategoriseringen af Market Insight.
Nets har lancereret den prisvindende MyPayments app/MyNets portal, hvor du kan følge din egen forretnings udvikling. App'en er helt gratis for alle Nets-kunder: my.nets.eu eller Nets MyPayments App.
Bilkøerne på vejene og antallet af passagerer i den offentlige transport i myldretiden taler sit tydelige sprog – danskerne er tilbage på arbejde igen. Den konklusion bakkes op af stigningen på 9,5 % inden for transportservices, der bl.a. dækker over transport med bus og tog. Danskernes brug af firmakort i fysiske butikker er også steget med hele 13,6% sammenlignet med ugen før, hvilket tyder på, at vi igen køber frokost ude og kage til kontoret.
Og når vi taler om bilkøer på vejene, så ser det ud til, at køerne ved den tyske grænse til Danmark have givet hotelindustrien tiltrængt vind i sejlene igen.
Hotellerne i Danmark har i hvert fald haft den bedste uge målt på omsætning siden Corona-lock-down, hvilket kan skyldes det stigende antal turister i landet. Den påstand bakkes op af tallene, som viser en større stigning i omsætningen på hoteller i Jylland end i resten af landet. Så det er fristende at konkludere, at det kan være tyske turister, der har bidraget til den forskel.
Til gengæld er omsætningen hos blomsterhandlere, byggemarkeder og møbelhandlere og forbruget på IT, telecom og forbrugerelektronik faldet sammenlignet med forrige uge. Men til trods for det fald er omsætningen faktisk højere end det historiske gennemsnit for uge 25.
Klik her hvis du vil læse flere detaljer om kategoriseringen af Market Insight.
Nets har lancereret den prisvindende MyPayments app/MyNets portal, hvor du kan følge din egen forretnings udvikling. App'en er helt gratis for alle Nets-kunder: my.nets.eu eller Nets MyPayments App.
Danskernes købelyst er endnu ikke tilbage på samme niveau som før Corona-krisen. Men i takt med at smittetrykket er faldende, og at vi har fået lempet flere restriktioner, kan vi glæde os over, at forbruget på flere områder er på vej tilbage.
Faktisk er omsætningen i uge 24 steget med 2,2% i forhold til ugen før, og den totale omsætning på betalingskort i Danmark kom denne uge for første gang over niveauet før lock down. Og det er da en god grund til at kippe med Dannebrog!
Apropos at kippe med Dannebrog, så tyder det på, at de kommende skoleafslutninger og en feriesæson, hvor mange danskere bliver i landet, giver medvind til flere brancher. Studenterne skal stå skarpt til de kommende fester, hvilket tøjbutikkerne ser ud til at nye godt af. Og en veloverstået eksamen skal fejres med blomster og gaver, og det ser smukke- og blomsterhandlerne ud til at mærke.
"Staycation" kommer nok til at beskrive sommeren for mange i år. Som en mulig følge af det, ser vi en stigning i omsætningen inden for privattransport som fx biler, trailere, camping-vogne og motorcykler. Enkelte brancher (forbrugerelektronik, telecom & IT) oplevede et stort fald i uge 24. Men vi tænker, at det skal ses i lyset af store stigninger de foregående uger. I tabellen til højre kan I se den ugentlige ændring i omsætning i de forskellige varekategorier.
Klik her hvis du vil læse flere detaljer om kategoriseringen af Market Insight.
Nets har lancereret den prisvindende MyPayments app/MyNets portal, hvor du kan følge din egen forretnings udvikling. App'en er helt gratis for alle Nets-kunder: my.nets.eu eller Nets MyPayments App.
Udfyld formularen og få nyheder på mail en gang om måneden. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.
Nets er en europæisk betalingsudbyder med hovedsæde i Danmark. Virksomheden går tilbage til 1968, men har været kendt som Nets siden 2010.
© 2019 Nets A/S, Alle rettigheder forbeholdes.